Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Σημαντική παρέμβαση των ΗΠΑ για το Ελληνικό χρέος Η ρύθμιση του χρέους θα συζητηθεί στη σύνοδο G-7!Οι ΗΠΑ αναμένουν την τελική συμφωνία για το χρέος με τους Ευρωπαίους δανειστές για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος και την τυχόν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Παραμονές της συνόδου του G7 που θα διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας (11-13 Μαΐου) Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη προέβη σε ενημέρωση για την ατζέντα της και τις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον.

Οπως μεταδίδει το Real.gr, σε σχετική ερώτηση για το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί ακόμα την θέση της για το ελληνικό ζήτημα και για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ και αν θα υπάρξει τελικά εμπλοκή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε:


«O υπουργός (Μνιούτσιν) έχει επισημάνει ότι περιμένουμε από την Ευρώπη να προσπαθήσει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε παρατηρήσει κάποια από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων με την Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και προσδοκούμε αυτό που μπορεί να είναι ένα τελικό πακέτο. Όπως έχετε δει στο παρελθόν, ο υπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πρόωρο για εμάς να διαμορφώσουμε μια άποψη για συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ο ίδιος αξιωματούχος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την δυναμική ανάπτυξη της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται, μεταξύ άλλων, και με τα υψηλά χρέη κάποιων χωρών.

Η Σύνοδος του G7 στο Μπάρι αναμένεται να ασχοληθεί με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά αναπτυγμένων χωρών θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εργαστούν πιο παραγωγικά μεταξύ τους για να προωθήσουν τους κοινούς στόχους.

Ο κ. Μνιούτσιν, προσβλέπει στην προώθηση σημαντικών συζητήσεων για μια σειρά θεμάτων όπως είναι η παγκόσμια οικονομία, ο συντονισμός των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι διεθνείς φόροι, η κυβερνοασφάλεια, η αντισταθμιστική χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι πολιτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αναμένεται να περιγράψει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης του φορολογικού κώδικα, τη μείωση του επιπέδου κανονισμών που επιβαρύνουν την αμερικανική οικονομία, τη χρηματοδότηση υποδομών, την αξιολόγηση παλαιών μεταρρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων.

Η σύνοδος του G7 θα επανεξετάσει επίσης τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα σ’ όλο τον κόσμο που καλύπτουν τις προηγμένες οικονομίες καθώς και τις αναδυόμενες αγορές ενώ θα συζητήσει πιθανώς τις πολιτικές που μπορούν να ληφθούν για την τόνωση της ανάπτυξης προς όφελος του ευρύτερου πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου