Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και το χαμένο Eurogroup βάζουν σε δεύτερες σκέψεις το Μαξίμου...!!!



Στην αντεπίθεση περνούν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το άκαρπο Eurogroup της Δευτέρας τόσο στο κομμάτι που αφορά τους εταίρους  

και τα μηνύματα που θέλει να στείλει η ελληνική πλευρά όσο και στην εσωτερική επικοινωνιακή διαχείριση.  
Μπορεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος την Τετάρτη το μεσημέρι να προκάλεσε σύγχυση αφήνοντας εντυπώσεις πως επιχειρείται να «πέσει ο πήχης των προσδοκιών» για το χρέος ή ακόμα και να ανοίξει ένα παράθυρο προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση Σόιμπλε, όμως το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να τονίζει πως επιμένει σε μια «καθαρή» λύση.  
Κύκλοι του Μαξίμου έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχολιάζοντας πως «αν ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε θα το είχαμε κάνει προχθές».
«Ήταν η ίδια η Ευρώπη ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, δίνοντας το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι συζητήσεις που θα γίνουν τις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Πιο διαλλακτική η τακτική του Μαξίμου

Το «παζάρι»  αναμένεται να είναι σκληρό όλες τις επόμενες ημέρες και οι παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς στοχευμένες, αφού οι προθέσεις των βασικών «παικτών» είναι γνωστές. Το πόσο «νερό θα βάλει στο κρασί του» ο πρωθυπουργός είναι το μεγάλο ερώτημα, γιατί μπορεί χθες το βράδυ στο ΣΒΒΕ να μίλησε για καθαρή λύση, όμως συμπλήρωσε πως «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να επιλύεται ο γόρδιος δεσμός».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως υπάρχει χρόνος προκειμένου ΔΝΤ και Βερολίνο να κάνουν κάποια βήματα πίσω και να κατατεθεί μια καλύτερη πρόταση στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Παράλληλα, δεν θέλουν να πιστέψουν  πως το «παιχνίδι του χρέους»  έχει χαθεί. Η παραδοχή του πρωθυπουργού πιθανότατα να ήταν ένα πρώτο μήνυμα  προς το εσωτερικό για την πιθανότητα το τελικό κείμενο για το χρέος να μην απηχεί απολύτως τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Βάζοντας ως κεντρικό στόχο τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος μπαίνει πλέον και στο "κάδρο" ο κίνδυνος να χαθεί το QE.

Πίεση από το εξωτερικό

Όλες αυτές οι κινήσεις από το Μαξίμου δεν είναι τυχαίες, καθώς στην Ηρώδου Αττικού συλλέγουν όλα τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Από την πρώτη διαρροή της WSJ που αποκάλυψε το σχέδιο για παραπομπή του χρέους για μετά τις Γερμανικές εκλογές και παραμονή του ΔΝΤ χωρίς καταβολή χρημάτων έως τη Citibank που κάνει λόγο για ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά και τον ESM, όπου σύμφωνα με τα σενάρια που έχει ετοιμάσει, δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αν είναι άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια.

Καθησυχάζει το Μαξίμου

Την υπεράσπιση των επιλογών της κυβέρνησης έχουν αναλάβει κορυφαία στελέχη της  με σκοπό να καθησυχάσουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό για το που θα κινηθεί η τελική λύση. Ο Νίκος Παππάς μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ 3 δήλωσε πως «η ουσία της προσπάθειας της κυβέρνησης μας είναι να βγει η χώρα στις αγορές με την κοινωνία όρθια. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα».
Και ο Νίκος Βούτσης, όμως μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «οι κύκλοι γύρω από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε για μια έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία».
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλώντας με το newpost.gr  εξέφρασαν  την ανάγκη η κυβέρνηση να επιμείνει στο αφήγημα «δεν εφαρμόζουμε μέτρα, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» εκδηλώνοντας, όμως ανησυχία για την επόμενη ημέρα της 15ης Ιουνίου. Προβληματισμός υπάρχει τόσο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και για το «κακό» σενάριο να γίνει το «χατήρι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ζήτημα του χρέους να «τραβήξει» μέχρι τις Γερμανικές εκλογές.

Ο Τσίπρας στο ΝΑΤΟ

Πρώτος σταθμός των επαφών του πρωθυπουργού θα είναι σήμερα οι Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ,  θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο ίδιο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν και  τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου