Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών – Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το Eurogroup...!!!

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών»

Με αυτή τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδότησε την τελευταία πράξη του «δράματος» της β' αξιολόγησης.
Στην πράξη αυτή η ελληνική πλευρά θα έχει από μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή. Πρωταγωνιστές είναι η Γερμανία και το ΔΝΤ που θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους.
Όλα δείχνουν ότι αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Το Eurogroup θα κλείσει και τυπικά την τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreememt) αφήνοντας το χρέος για μετά –πιθανόν για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Τα τέσσερα στάδια

Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να περάσουμε από τέσσερα στάδια:
  • Προκαταρκτική συμφωνία επί του πακέτου μέτρων (έχει ήδη γίνει με τη συμφωνία του Hilton).
  • Εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την πλευρά των ελληνικών αρχών (έγινε με την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή).
  • Θετική έκθεση «συμμόρφωσης», η οποία θα αφορά το κατά πόσον και με ποιον τρόπο έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα (αναμένεται τη Δευτέρα στο Eurogroup).
  • Ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους (υπό διαπραγμάτευση).

Απίθανη η συμφωνία τη Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ βλέπει φως στο τούνελ του ελληνικού χρέους. Η αισιοδοξία της διευθύντριας του ΔΝΤ σχετίζεται γενικώς με την προοπτική της επίτευξης συμφωνίας και όχι με το αν αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας παραμένουν. Ο κ. Σόιμπλε παίζει κατενάτσιο επιδιώκοντας τη μικρότερη δυνατή ρύθμιση, καθώς και τη μικρότερη δυνατή σαφήνεια στην περιγραφή των μέτρων που θα ληφθούν το 2018. Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «το κομβικό ερώτημα είναι κατά πόσον τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξειδικευτούν περισσότερο ή όχι. Βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.»
Φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα η Γερμανία θα χρειαστεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις γιατί απέναντι της δεν έχει μόνο το ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ η οποία μπορεί να εντάξει την Ελλάδα στο QE, μόνο αν το χρέος της είναι βιώσιμο. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σε δηλώσει του δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου