Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup... !!!

Η συζήτηση για τα μέτρα της μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, μπήκε και...
επίσημα στην ατζέντα της συνεδρίασης του eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 22 Μαΐου,  

μετά την προετοιμασία του ζητήματος από τους 19 εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ επαναβεβαιώνουν την ισχύ της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016 και προχωρούν σε νομική και οικονομοτεχνική τεκμηρίωση των συγκεκριμένων μέτρων που αναφέρει η συμφωνία.



Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση και είναι συμφωνημένο με το ΔΝΤ από την έναρξη του προγράμματος.

“Δεν βλέπω το λόγο να μην έχουμε απόφαση στις 22 Μαΐου”, είπε στις Ειδήσεις πηγή που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας και συμπλήρωσε ότι “είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος, δεν βλέπω τι θα μπορούσε να πάει στραβά”.

Σύμφωνα με έτερη πηγή που μίλησε στις Ειδήσεις μετά τη συνεδρίαση, “οι Υπουργοί δεν έχουν αποφασίσει αν θα ανακοινώσουν και στο κοινό την όποια απόφαση (ή θα την αφήσουν μόνο για τα μάτια των μελών του ΔΣ του ΔΝΤ), αλλά θα γίνει συνέντευξη Τύπου και προφανώς, ο Μοσκοβισί και ο Ντάισελμπλουμ θα δεχθούν για το θέμα ερωτήσεις”.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Ειδήσεων, η λύση που θα παρουσιαστεί στο ΔΣ του ΔΝΤ, θα οδηγεί σε ονομαστική μείωση της καθαρής αξίας του ελληνικού χρέους κατά 20+ μονάδες, δηλαδή όσο και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία όπως σημειώνουν κύκλοι των Βρυξελλών “δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάτε”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ΔΝΤ και κράτη μέλη δεν έχουν πλέον κανένα πολιτικό πρόβλημα και το μόνο που πρέπει να ολοκληρωθεί είναι “η τεκμηρίωση”, κάτι που θα συμβεί πριν την όποια συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ. Η τεκμηρίωση δεν αφορά απόλυτα του Υπουργούς.

Οι Ειδήσείς είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα βασικά μέτρα (πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, επαναγορά διμερών δανείων και επέκταση ωρίμανσης ομολόγων) αποτελούν το αντικείμενο της μελέτης των τεχνοκρατών και στην πράξη η τεκμηρίωση αφορά μόνο το “ποια είναι τα ποσά” και “από που θα προκύψουν”. Το δεύτερο ερώτημα έχει απαντηθεί καθώς πρόκειται για τα υπόλοιπα των 86 δις του προγράμματος και τα κέρδη των ANFAS και SMPs, τα οποία θα είναι πολύ περισσότερα από όσο είχε υπολογιστεί τον περασμένο Μάιο.

Τέλος το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το πρόγραμμα είναι τα πλέον δύσκολα, αλλά οδεύουν σε λύση, καθώς συναρτώνται με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το 3,5% θα διατηρηθεί για 4 ή 5 χρόνια μετά ως το 2030 ο στόχος θα μειωθεί σημαντικά.

Με βάση τα παραπάνω το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει μια προκαταρκτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις, εν αναμονή και της απόφασης του ΔΣ του ΔΝΤ.

Στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν ούτε δράματα και οι αρμόδιοι δηλώνουν “ρεαλιστικά αισιόδοξοι”. Πολλοί δε, συμφωνούν πια ότι η θέση του ΔΝΤ σε σχέση με το state of play των διαπραγματεύσεων διαστρεβλώνεται συστηματικά στο δημόσιο διάλογο...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου