Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου για το χρέος...!!!

Διαρκείς είναι οι επικοινωνίες και οι επαφές του πρωθυπουργού για το ζήτημα του χρέους, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα. 

 Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας συνομίλησε, με την επιστροφή του από την Κίνα, με την Άνγκελα Μέρκελ, με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν πως αυτό που επιδιώκουν είναι να βρεθεί σύντομα μια λύση.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο το Ταμείο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και να συμμετέχει απλώς ως τεχνικός σύμβουλος, ωστόσο η επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ πως θέλει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, υποχρεώνει το Μαξίμου να επαναλαμβάνει το αφήγημα πως «χωρίς λύση για το χρέος δεν υπάρχουν μέτρα για το 2019 – 2020».

Την ώρα που οι συζητήσεις μεταξύ των δυο βασικών «παιχτών», ΔΝΤ και Βερολίνου, φαίνεται να έχουν προχωρήσει πολύ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να έχουν μια σαφή εικόνα για τη λύση που ετοιμάζεται. Η τελική διατύπωση  για τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να έχει κλείσει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, έτσι ώστε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στα μέσα του μήνα  να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.
Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων είναι το μεγάλο ζητούμενο, όμως το γεγονός ότι η εφαρμογή τους πηγαίνει για μετά τη λήξη του προγράμματος (Αύγουστος 2018) φαίνεται πως αφήνει περιθώρια, ώστε όλες οι πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες: Το Βερολίνο που λόγω εκλογών δεν επιθυμεί σαφή ανάλυση των μέτρων, το ΔΝΤ που θέλει τα κατάλληλα αναλυτικά στοιχεία για να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αλλά και η ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η σύγκρουση της Βουλής

Η  στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διήμερη μάχη στη Βουλή τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία είναι σε πλήρη κινητοποίηση και για το σημερινό «πρώτο γύρο» στην Ολομέλεια  για το ζήτημα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Υπενθυμίζεται πως στις 10 το πρωί θα ληφθεί απόφαση για το αν θα αποβληθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι υπόλοιποι 16 βουλευτές από τη διήμερη συνεδρίαση, με το δικαίωμα, ωστόσο να ψηφίσουν το βράδυ της Πέμπτης.  Επί του θέματος αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Όσον αφορά τη «μάχη» για το πολυνομοσχέδιο, καλά πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως είναι τακτική η επικοινωνία που υπάρχει με το Μαξίμου για την πορεία της συζήτησης, τη στρατηγική, τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων, αλλά και τα επιχειρήματα που θα αναδείξουν οι ομιλητές από το βήμα της Βουλής. Η λίστα με τους  20 βουλευτές που θα λάβουν τον λόγο από την  πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ήδη έτοιμη και οι επικεφαλής της ΚΟ μέχρι αργά χθες το βράδυ μοίραζαν τους τομείς  που θα εξειδικεύσει ο κάθε ομιλητής.  Οι υπόλοιποι βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο θα κάνουν χρήση της κάρτας που τους δίνει ο κανονισμός.
Εκτός από τον εισηγητή Χρήστο Καραγιαννίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Μαντά, στα «βαθιά» από την πλευρά των βουλευτών αναμένεται να πέσει ο Βασίλης Τσίρκας, που θα αναλύσει την οικονομική ατζέντα, ο Σταύρος Αραχωβίτης που θα αναπτύξει το κομμάτι των αγροτικών, αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης που θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη και Θεόδωρου Δρίτσα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εγγραφεί στους καταλόγους.
Όπως είναι φυσικό, πέρα από τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Κατερίνα Παπανάτσιου, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης, Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Βίτσας αναμένεται να αναλάβουν το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης της συμφωνίας.
Την Πέμπτη οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας θα αποφασίσουν για την κατάθεση πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία για τα αντίμετρα, σε μια προσπάθεια να «στριμώξουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κάθε βουλευτή ξεχωριστά.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου