Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Bloomberg για πολυνομοσχέδιο: Το τέλος της κρίσης ή προάγγελος νέου Μνημονίου...???

Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή σχολιάζει το Bloomberg, το οποίο αναρωτιέται αν τα νέα μέτρα  

θα είναι καθοριστικά για την ελάφρυνση του χρέους για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην οικονομική κρίση ή  συνεπάγονται περισσότερη  λιτότητα που θα «τσακίσει» την οικονομία και θα οδηγήσει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, οι Έλληνες βουλευτές νομοθέτες ενέκριναν την Πέμπτη τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 


Ο κίνδυνος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ότι εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν τόσο πολύ την οικονομία, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος με αποτέλεσμα μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις.
 «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» αναφέρει, μιλώντας στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την είσοδο της χώρας σε μία περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λέκκος, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία μη πετρελαιο-παραγωγική χώρα, η οποία να έχει καταφέρει να παράξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια περίοδο αρκετών ετών» επισημαίνει. «Είτε δεν θα το επιτύχουμε, είτε θα το επιτύχουμε, έχοντας ως τίμημα μία μεγάλη ύφεση» σπεύδει να προειδοποιήσει.
Από την άλλη πλευρά, το Bloomberg, παραθέτει και το αισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι «αν η Ελλάδα λάβει την ελάφρυνση του χρέους, τότε δύναται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να έρθουν νέες επενδύσεις», σηματοδοτώντας το τέλος της πολυετούς κρίσης
«Η συμφωνία περιλαμβάνει ορισμένα υφεσιακά μέτρα και ο αντίκτυπος αυτών μπορεί να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά, την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους» υποστηρίζει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής της Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου