Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο πόλεμος του Μητσοτάκη με τον Ιβάν Σαββίδη...!!!

Ο νέος πόλεμος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει… κωδική ονομασία «Ιβάν Σαββίδης» και ο στόχος του δεν είναι μόνον πολιτικός. 

Η μετωπική επίθεση της ΝΔ, και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά του ομογενή επιχειρηματία στηρίζεται στο πρόταγμα της μάχης κατά της «νέας διαπλοκής».
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι, μέσω του Ιβάν Σαββίδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να δημιουργήσει τα δικά της, νέα επιχειρηματικο-πολιτικά τζάκια, προβάλει ως σκανδαλώδη την επίμαχη τροπολογία για την διαγραφή του προστίμου των 38 εκατομμυρίων της (ιδιοκτησίας Σαββίδη)  ΣΕΚΑΠ και υπαινίσσεται υπόγειο deal με τις τράπεζες για να μπει ο επιχειρηματίας στον «Πήγασο» του Φώτη Μπόμπολα με κουρεμένα δάνεια.

Μητσοτάκης: Ο ορισμός της διαπλοκής
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, δήλωσε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι η υπόθεση ΣΕΚΑΠ είναι «ο ορισμός της διαπλοκής», υποστήριξε πως «το αντάλλαγμα των 38 εκατομμυρίων δόθηκε στον επιχειρηματία έγινε για να στηρίξει την κυβέρνηση» και άφησε αιχμές για την είσοδο Σαββίδη στα media:  «Για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα δεν χρειάζεται προστασία από Μέσα Ενημέρωσης. Πού ακούστηκαν αυτά;», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για μια κριτική που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει σε θέση απολογίας την κυβέρνηση, εάν οι σχέσεις Σαββίδη με το πολιτικό σύστημα και οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ξεκινούσαν τώρα, και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως, κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μιλούσε για διαπλοκή όταν ο Ιβάν Σαββίδης εξαγόραζε τη Σουρωτή, το Μεκαδονία Παλλάς και τον ΠΑΟΚ. Και κυρίως όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς του ζητούσε επίμονα – όπως ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε – να αγοράσει την ΣΕΚΑΠ για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και η ελληνική ταυτότητα της επιχείρησης.
Η είσοδος στα media και το MEGA
Με αυτή την επισήμανση, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η σφοδρή αντίδραση Μητσοτάκη στη ΝΔ και στις κινήσεις Σαββίδη έχει, στην πραγματικότητα, να κάνει με τον φόβο τους για την απώλεια του πλήρους ελέγχου που έχουν σήμερα στον σκληρό πυρήνα των παραδοσιακών συστημικών media.
‘Η άλλως, φοβούνται ότι εάν ο Ιβάν Σαββίδης εξαγοράσει τον «Πήγασο» του Φώτη Μπόμπολα και αποκτήσει μερίδιο στον ΔΟΛ τότε θα απέχει μόνον ένα βήμα και από τον έλεγχο του MEGA. Και το ενδεχόμενο να περάσει το, απαξιωμένο μεν αλλά ακόμη ισχυρό, Μεγάλο Κανάλι στα χέρια ενός επιχειρηματία που «συμπαθεί» περισσότερο τον… Τσίπρα από τον Μητσοτάκη δεν είναι το καλύτερο σενάριο για το παλαιό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα.
Πόσο μάλλον μετά τη μάχη και την – προσωρινή; - νίκη που πέτυχε απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για επιβολή θεσμικών κανόνων στο τηλεοπτικό τοπίο της ανομίας. Παραπλεύρως, βεβαίως, της αγωνίας για την πιθανή είσοδο ενός ισχυρού, και μη ελεγχόμενου παίκτη, στο τηλεοπτικό πεδίο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν και μια ενδιαφέρουσα πολιτική, και «ενδο-νεοδημοκρατική» λεπτομέρεια στον πόλεμο Μητσοτάκη κατά Σαββίδη.
Η «συμπάθεια» στον Καραμανλή
Υπενθυμίζουν ότι στην κούρσα της εκλογής αρχηγού της ΝΔ οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδας του κόμματος – που φέρονται να έχουν καλές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη – δεν στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Μοιράστηκαν τότε μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, ενώ και τώρα, στην συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο επιχειρηματίας δεν έκρυψε την αντιπάθειά του προς τον νυν αρχηγό της ΝΔ και την συμπάθειά του προς τον Κώστα Καραμανλή.
Το εάν αυτό συνιστά εξωθεσμική παρέμβαση στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας είναι ενδεχομένως ένα θέμα συζήτησης και προβληματισμού. Το ότι γεννά, ωστόσο, έναν νέο, άτυπο και ιδιόμορφο διχασμό στους κόλπους της ΝΔ είναι ήδη προφανές – κατ’΄αρχάς, από τις απουσίες με νόημα τουλάχιστον έξι βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία της ΣΕΚΑΠ…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου