Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Καλοκαιρινό «θρίλερ» με το χρέος - Νέα πλάνα από το Μαξίμου...!!!



Ακριβώς τρεις εβδομάδες έχει μπροστά της η κυβέρνηση μέχρι το οριακό Eurogroup της 15ης Ιουνίου,  

το οποίο θα κρίνει έως ένα βαθμό την πορεία, αλλά και τη διαδρομή της όλο το επόμενο διάστημα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν βιάζονται να βγάλουν αρνητικά συμπεράσματα αν και συνομιλώντας το newpost.gr με κυβερνητικά στελέχη είναι έκδηλος ο προβληματισμός που υπάρχει μετά το Eurogroup. «Οι χαμένοι είμαστε εμείς όχι μόνο για το 15μερο που έφυγε, αλλά πολιτικά και κυρίως για την ψυχολογία του κόσμου» παραδεχόταν κορυφαίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου
στο newpost.gr. Το ίδιο στέλεχος έκανε λόγο για μια πιεστική και ασφυκτική κατάσταση στην οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται «να μην υπάρχει φως».
Για «μούδιασμα» που υπάρχει ανάμεσα στους βουλευτές κάνουν λόγο κοινοβουλευτικές πηγές  βλέποντας πως «ο Σόιμπλε θα δώσει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για τον εαυτό του».  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σε συζητήσεις του newpost.gr φαίνεται ότι αρκετοί ήταν οι βουλευτές που δεν είχαν εξαρχής υιοθετήσει τη λογική του «too good to be true» και είχαν επιλέξει να κρατήσουν σαφώς πιο χαμηλούς τόνους.

Με ή χωρίς το ΔΝΤ

Είναι φανερό πως ήδη στην Ηρώδου Αττικού αρχίζουν πιο έντονα να εξετάζουν το σενάριο η Ελλάδα και οι θεσμοί να συνεχίσουν χωρίς το Ταμείο. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως «εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τότε αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει, είναι μια άμεση απόφαση του ΔΝΤ, για αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα».
Αυτό θα σημάνει τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν θα είναι χρονοβόρες. Για αυτή την περίπτωση το οικονομικό επιτελείο έχει πάρει ήδη «χαρτί και μολύβι»  και υπολογίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, ενώ αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν σε σχέση με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.
Στο τραπέζι, πλέον φαίνεται πως υπάρχει και το «κακό» σενάριο η λύση για το χρέος να τραβήξει τελικά μέχρι και τις γερμανικές εκλογές. Σε αυτό το ενδεχόμενο  δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση για το πως θα κινηθεί το ΔΝΤ. Στις συζητήσεις που διεξάγονται, φανερή είναι η ανησυχία πως ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι πιο μακρύς από ότι φαίνεται, καθώς η απλή αναλογική, στην οποία στηρίζεται το γερμανικό εκλογικό σύστημα, μπορεί να καθυστερήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης αρκετούς μήνες.

Ψυχραιμία στο Μαξίμου

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν ακόμα πως υπάρχει δυνατότητα και χρόνος προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Γερμανία. Η πάγια τακτική που έχει ακολουθηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα άλλωστε και υιοθετήθηκε και αυτή τη φορά, ήταν η κυβέρνηση να πάρει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή της μέχρι να πει την τελευταία της κουβέντα.
Η ασφάλεια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή εδράζεται στο γεγονός ότι η δόση είναι ανεξάρτητη από το ζήτημα του χρέους, οπότε οι πληρωμές του Ιουλίου φαίνεται πως δεν θα κινδυνέψουν. Η ανασφάλεια προκύπτει από την πιθανότητα η Ελλάδα να χάσει για άλλη μια φορά το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης.
Είναι προφανές πως όλο το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με νέες επαφές που θα πραγματοποιήσει  με αξιωματούχους και ομολόγους του, θα επιχειρήσει να «ξεκλειδώσει»  στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ζήτημα του χρέους.
Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι  είναι τα πρόσωπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει και τη «συμμαχία των χωρών του νότου»  που στάθηκε αρωγός  στη προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συσκέψεις για το χρέος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται, μέσα στις επόμενες ώρες, μαζί με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων που υπάρχουν.
Οι προθέσεις όλων των πλευρών έγιναν φανερές στη μαραθώνια συνεδρίαση της Δευτέρας, με Σόιμπλε και Τόμσεν να έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που θεωρήθηκε ως λύση στο Eurogroup είναι πως η αναβολή της συμφωνίας για το  χρέος ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν οι μεγάλες διαφορές Ταμείου και Γερμανίας. Αυτό δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.
Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις με τις τοποθετήσεις  των ¨53+¨ να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα η εσωκομματική αντιπολίτευση είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους ως αντιστάθμισμα των δύσκολων μέτρων που νομοθέτησε η κυβέρνηση και ως βασικό μοχλό επανεκκίνησης των σχέσεων του Μαξίμου  με τη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου