Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Στην Τραμπ(άλα)… Ουάσιγκτον και Βερολίνου το ελληνικό χρέος...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                  
Με απόλυτη σιγουριά ότι στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα υπάρξει τελική συμφωνία για την αξιολόγηση της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης

ο πρωθυπουργός, εμψυχώνει τους υπουργούς του στο εσωτερικό και ψάχνει ερείσματα στο εξωτερικό για να στηρίξουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
     
Την ελπίδα ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup θα είναι όσο το δυνατό πιο «ευρεία» και «θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε,
το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού», υπογράμμισε ο γάλλος επίτροπος….
      
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος θα θέσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο τραπέζι των G7 που συνέρχονται στο Μπάρι της Ιταλίας 11 – 13 Μαΐου.  Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως η Διοίκηση Τράμπ εμμένει στην ότι πρέπει να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα τού ελληνικού χρέους, και κατά συνέπεια στηρίζει και ενθαρρύνει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες παγίως εκφράζονται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στην Αθήνα, κορυφαίοι υπουργοί εκμυστηρεύονται πως η κυβέρνηση αποδέχτηκε τα ψηλά πλεονάσματα και για μετά το 2018, στο πνεύμα ότι αυτά θα καταρριφθούν από το ΔΝΤ, το οποίο με την σειρά του τα θεωρεί ανέφικτα. Αν, οι ευρωπαίοι θέλουν το Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να συναινέσουν στην μη απαίτηση για τα εν λόγω πλεονάσματα. Υπουργός που είναι σε θέση να γνωρίζει το πνεύμα και τις συζητήσεις εντός των τειχών του Μεγάρου Μαξίμου, προσπαθεί να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό λέγοντας σιβυλλικά…,  «αυτό εννοούσε όταν έλεγε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ –Γερμανών, η αξιολόγηση θα κλείσει και η Ελλάδα θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο Συμβούλιο της 9ης Ιουνίου. Την εν λόγω βεβαιότητα εκφράζει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την δήλωση του : «Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για μια ουσιαστική διευθέτηση και η διευθέτηση πλέον αφορά την ρητή υποχρέωση των εταίρων μας διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο. Η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο. Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη που είναι το κρίσιμο Eurogroup.».!
      
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε τον οδικό χάρτη για το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Ο οδικός χάρτης, αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, έτσι ώστε οι θεσμοί στη συνέχεια να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Και εκεί θα μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, ενώ παράλληλα, την ίδια στιγμή, θα συζητούνται όλο αυτό το διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί το ΔΝΤ, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ευελπιστούμε ότι στις 22 του Μάη θα υπάρξει μια συμφωνία και ως προς αυτό το πεδίο».!
      
Σ αυτό το φιλελληνικό κλίμα, - που εκφράζουν οι Βρυξέλλες και ο αμερικανικός παράγοντας που επηρεάζει τα μέγιστα και το ΔΝΤ - , οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως οι συγκυρίες είναι ιδανικές για να καμφθούν αφ ενός οι αντιστάσεις του Βερολίνου κι αφ ετέρου να ανοίξει σε διεθνές πλέον επίπεδο η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο. 

                               Ο Τσίπρας εκτός συνόρων
   
Στις 12-16 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Πεκίνο, δηλαδή, σε ημερομηνίες στις οποίες θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κίνας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Ο έλληνας πρωθυπουργός και η διευθύντρια του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στο φόρουμ Belt and Road, στο οποίο θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από 28 χώρες του κόσμου και οι γενικοί διευθυντές 61 διεθνών οργανισμών. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί κάποιο επίσημο ραντεβού μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Λαγκάρντ, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ακόμη και σε… τυχαία συνάντησή τους, το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί.
    
Η δεύτερη προσπάθεια του κ. Τσίπρα φέρεται ότι θα αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στις 25 Μαΐου πραγματοποιείται στο Βρυξέλλες η Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ευελπιστούν πως θα υπάρξει έστω και μια απλή νύξη του αμερικανού προέδρου για το φλέγον θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους…
      
Τούτων των ανωτέρω όλων δοθέντων, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι, παρά τα σκληρά μέτρα που εμπεριέχει η συμφωνία με τους Θεσμούς - , προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και «να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο», όπως χαρακτηριστικά λένε - , ουσιαστικά κλείνει ο πολιτικός κύκλος των μνημονίων και ανοίγει αυτός της ανάπτυξης, με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2018.
       
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ενώ έθεσε ως βασικό στόχο τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και μέτρα για το χρέος. 'Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον στόχο μας: Να βγάλουμε το καλοκαίρι του 2018 οριστικά την πατρίδα μας από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία. Αυτό αποτελεί το πρώτιστο καθήκον μας, αποτελεί πατριωτικό καθήκον', υπογράμμισε.
    




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου