Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ο «οδικός χάρτης» για το κλείσιμο της αξιολόγησης...!!!



Ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος ότι επίκειται η συμφωνία για το χρέος και το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης,  

το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να υλοποιήσει τα 140 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές.
Η σιγουριά του Μαξίμου
Το Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιο ότι:
-Δεν θα υπάρξει καμιά απώλεια στην ψηφοφορία στη Βουλή στις 16 Μαΐου. Μάλιστα στελέχη διαρρέουν ότι είναι πιθανό ακόμα ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν λευκό.
-Η συμφωνία ΔΝΤ –Γερμανών τελικά θα επιτευχθεί, η αξιολόγηση θα κλείσει αι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για μια ουσιαστική διευθέτηση και η διευθέτηση πλέον αφορά την ρητή υποχρέωση των εταίρων μας διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο. Η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο. Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη που είναι το κρίσιμο Eurogroup.»

Ο οδικός χάρτης

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε τον οδικό χάρτη για το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Ο οδικός χάρτης, αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, έτσι ώστε οι θεσμοί στη συνέχεια να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Και εκεί θα μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, ενώ παράλληλα, την ίδια στιγμή, θα συζητούνται όλο αυτό το διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί το ΔΝΤ, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ευελπιστούμε ότι στις 22 του Μάη θα υπάρξει μια συμφωνία και ως προς αυτό το πεδίο.»
Παρά την ελπίδα του κ Τζανακόπουλου, δεν φαντάζει πολύ πιθανό να έχουμε συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαΐου. Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι στις 11-13 Μαΐου, στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του G7. Στο ιταλικό λιμάνι θα συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM, Κομισιόν) και κατά πάσα πιθανότητα θα προδιαγραφεί η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Αν και η κυβερνητική σιγουριά έχει εν πολλοίς προπαγανδιστικό χαρακτήρα, η επίτευξη συμφωνίας παραμένει η πιο ισχυρή πιθανότητα. Η συμφωνία όμως δεν είναι βέβαιη και γι’ αυτό όλοι οι πολιτικοί αναλυτές παραμένουν πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους.

Τα προαπαιτούμενα

Ωστόσο, προς το παρόν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της 22ης Μαΐου. Και τα προαπαιτούμενα δεν είναι ούτε ένα 1, ούτε 2, αλλά 140. Αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως με τους δανειστές, να μετατραπούν σε  νομοθετικές διατάξεις, να ψηφιστούν και να μεταφραστούν. 
Το Eurogroup απαιτεί επίσημη μετάφραση των τελικών ψηφισμένων διατάξεων και όχι του κατατεθέντος νομοσχεδίου. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, ο χρόνος είναι λίγος, και τα υπουργεία δεν φημίζονται ούτε για την ταχύτητα αλλά ούτε και για την αποτελεσματικότητά τους. Οπότε ο κ. Τσακαλώτος δεν πρέπει να έχει πολύ ήσυχο ύπνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου