Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Μακρόν - Λε Πεν: Δύο κόσμοι αντίθετοι για το Μέγαρο των Ηλυσίων - Η ώρα της κάλπης για τους Γάλλους...!!!

Φράνσις Γιατζόγλου

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν κεντρώο,  

ο οποίος δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα και την επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που κάποτε θεωρείτο παρίας στη γαλλική πολιτική.
Θα είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα προγράμματα σε όλα τα θέματα, από την Ευρώπη μέχρι την Οικογένεια.

Δυο κόσμοι αντίθετοι για το Μέγαρο των Ηλυσίων

Οι ιδέες και τα πολιτικά τους προγράμματα δεν έχουν τίποτα κοινό: ένας ευρωπαϊστής αντιμετωπίζει την υποψήφια που δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά της στην ΕΕ και το ευρώ.
Ο Μακρόν είναι μόλις 39 ετών, υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών στον τραπεζικό τομέα. Τμήμα της ελίτ στη συνείδηση της κοινωνίας. Δεν έχει παιδιά, έχει όμως μια σύζυγο 63 ετών, την Μπριζίτ Τρονιό, η οποία υπήρξε καθηγήτριά του. Η ίδια έχει τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Ο κεντρώος υποψήφιος και ιδρυτής του κόμματος En Marche (τα αρχικά του συμπίπτουν με τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του) έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δεν έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα για το πώς βλέπει τη Γαλλία. Ωστόσο, στην οικονομία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: υπόσχεται να τηρήσει τη δέσμευση που ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ευέλικτη εβδομάδα εργασίας σε επίπεδο ωραρίου (πάνω από 35 ώρες για τους νεότερους και κάτω από 35 ώρες για τους μεγαλύτερους), όπως και κατάργηση 120 χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.
Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά και «α λα καρτ» συνταξιοδότησης, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας. Ο Μακρόν τονίζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και των νέων επαγγελμάτων και στρέφει την προσοχή του στα «μυαλά» που έφυγαν από τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια και μετακόμισαν σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι επισκέφθηκε τη Βρετανία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ενώπιον ενθουσιώδους ακροατηρίου Γάλλων εργαζομένων τούς ζήτησε να γυρίσουν στη Γαλλία μετά το Brexit. Στα καυτά ζητήματα της ασφάλειας που απασχολούν όλο και περισσότερο την κοινωνία, είναι υπέρ της διατήρησης της Ζώνης Σένγκεν, ζητά ενίσχυση της Frontex και τη δημιουργία κοινού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Δεν συμμερίζεται τις απόψεις για αφαίρεση της ιθαγένειας από τους καταδικασθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ εκτιμά ότι η παρουσία προσφύγων θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα την οικονομία. Εκφράζει ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις για τη διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι προκύπτουν και ζητήματα ατομικών ελευθεριών. Για τον εκλογικό νόμο που ισχύει στις βουλευτικές, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του: από το σύστημα των δύο γύρων δεν απορρίπτει την ιδέα ενός περισσότερο αναλογικού συστήματος, που θα βοηθήσει μικρότερα ή νεότερα (σαν το δικό του) κόμματα.
Η Μαρίν Λε Πεν είναι 48 ετών, κόρη του Ζαν Μαρί Λε Πεν (ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και διεκδικητή της προεδρίας της Γαλλίας). Σπούδασε Νομικά, έκανε δύο γάμους και έχει τρία παιδιά. Σήμερα συζεί με τον Λουί Αλιό, δικηγόρο και αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.
Η Λε Πεν είναι γνωστή για τις θέσεις που έχει στο θέμα της μετανάστευσης, των αλλοδαπών που ζουν στη Γαλλία και του Ισλάμ. Στις τελευταίες εκλογές, όμως, επιχείρησε να αλλάξει ελαφρώς την ατζέντα στρεφόμενη σε κοινωνικά ζητήματα: αναφέρθηκε στη διατήρηση ενός Κράτους-Πρόνοια, σε επιδόματα σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης. Στην οικονομία είναι πιο κοντά στις ιδέες του προστατευτισμού που προωθεί στις ΗΠΑ ο Τραμπ: έχει μιλήσει για την επιβολή φόρου 3% στις εισαγωγές, με στόχο τα χρήματα αυτά να δοθούν σε εργαζόμενους που λαμβάνουν κάτω από 1.500 ευρώ μηνιαίως. Δεσμεύεται να διατηρήσει το 35ωρο και να κατεβάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη.
Επίσης, έχει δηλώσει ότι θέλει να εθνικοποιήσει τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, να αυξήσει τα κονδύλια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την έρευνα και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Θέλει επίσης να γίνει δημοψήφισμα για την ΕΕ με στόχο την έξοδο, ενώ για την ίδια η Ζώνη Σένγκεν είναι «κόκκινο πανί» και πρέπει να μην δεσμεύει τη Γαλλία: κοινώς η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της και οι έλεγχοι θα είναι πλέον αυστηροί. Όσο για τη ρήξη με την ΕΕ, θεωρεί ως αντίβαρο τη βελτίωση των σχέσεων και την προσέγγιση με τη Ρωσία του Πούτιν. Σκληρή στα θέματα μετανάστευσης με περιορισμό της εισόδου νέων, άμεση απέλαση όσων έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, μη πρόσβαση των παράνομων σε υπηρεσίες Υγείας και προτίμηση σε Γάλλους πολίτες σε θέματα εργασίας, θέσεων σε σχολεία, επιχορηγήσεων κλπ.
Για όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, προτείνει να αφαιρείται αμέσως η γαλλική ιθαγένεια. Ίσως το μόνο κοινό σημείο των δύο υποψηφίων είναι η βούλησή τους για ανανέωση της πολιτικής ζωής. Ακόμα και αυτό όμως το προωθούν με διαφορετικό τρόπο και κυρίως με διαφορετικό λεξιλόγιο.
Πάντως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, πριν από το επίσημο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μακρόν εμφανιζόταν να κερδίζει με 61,5% ως 63%, έναντι 37% με 38,5% για τη Μαρίν Λε Πεν.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του β' γύρου

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπό αυστηρή επιτήρηση: ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί σήμερα υπό «συνθήκες υψίστης ασφαλείας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός σήμερα μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.
Και οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης, ο υποψήφιος του «Εμπρός!» θα γιορτάσει στην πλατεία μπροστά στο Λούβρο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.
Και εκεί «θα κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας για να φροντίσουν για την ασφάλεια των εορτασμών, των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων», σχολίασε ο Μπραντέ.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σήμερα, οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κρύβουν το γεγονός ότι φοβούνται το πιθανό ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, κυρίως από ακροαριστερές ομάδες.
Το βράδυ μετά τον πρώτο γύρο μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες νεαροί «αντιφασίστες» στο Παρίσι κατά του Μακρόν και της Λε Πεν αμαυρώθηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία. Έξι αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ 143 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Μια εκλογική αναμέτρηση γεμάτη ανατροπές

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή πολύ επιθετικών σχολίων μεταξύ του νεαρού κεντρώου υποψήφιου και της ακροδεξιάς αντιπάλου του. Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων. Ποτέ ως τώρα οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν γνωρίσει τόσες ανατροπές.
Τελική, επιθετική μάχη
Αφού πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν αντιπαρατέθηκαν επιθετικά.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος Μακρόν θα κερδίσει σήμερα Κυριακή, με περισσότερο από 60% των ψήφων, όμως η ψήφος έκπληξη υπέρ του Brexit και η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ωθούν τους δημοσκόπους να τηρούν επιφυλακτική στάση.
Αποκλεισμός των παραδοσιακών κομμάτων
Πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: κανένα από τα δύο μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Αντιευρωπαϊκή ψήφος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.
Στις 23 Απριλίου, στον πρώτο γύρο, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά βάσισαν μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στο θέμα αυτό.
Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι μια «ευρωπαϊκή» επιλογή.
Προκριματικές εκλογές: αποκλεισμός των φαβορί
Πριν από τον αποκλεισμό των παραδοσιακών κομμάτων από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις προκριματικές εκλογές που διοργάνωσαν κέρδισαν απρόσμενοι υποψήφιοι, ενώ μεγάλα ονόματα, όπως αυτό του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ για τη δεξιά, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για την αριστερά, αποκλείστηκαν.
Ο Ολάντ δεν θέτει υποψηφιότητα
Την 1η Δεκεμβρίου 2016 ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία.
Ιδιαίτερα αντιδημοφιλής ο απερχόμενος πρόεδρος εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να αποτρέψει μια ήττα της αριστεράς απέναντι στην άκρα δεξιά. Ήταν η πρώτη φορά από το 1958 που ο απερχόμενος πρόεδρος δεν διεκδίκησε δεύτερη θητεία.

Τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει ότι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι

Ακολουθούν τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει ότι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Εμανουέλ Μακρόν
- Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».
- Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.
- Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό.
Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.
- Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.
- Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.
- Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.
- Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.
- Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.
Μαρίν Λε Πεν
- Επιστροφή στα εθνικά σύνορα «αμέσως» ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.
- Απέλαση «αμέσως» όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.
- Μορατόριουμ στη μετανάστευση με στόχο την επανένωση οικογενειών.
- «Άμεσο» μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια.
- «Τους δύο πρώτους μήνες»: ακύρωση του εργατικού νόμου και της ποινικής νομοθεσίας που πέρασαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και Κριστιάν Τομπιρά. Μείωση κατά 10% των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, επαναφορά του αφορολόγητου στις υπερωρίες, κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες.
Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.
- Κώδικας δεοντολογίας για τους πολιτικούς, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
- Σεπτέμβριος 2017: δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει την εθνική προτεραιότητα, θα εισάγει το αναλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογές και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Επίσης θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και θα ορίζει την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων επί των διεθνών συνθηκών.
Στο δημοψήφισμα επίσης θα τεθεί το θέμα της ακύρωσης του άρθρου 15 του Συντάγματος στο οποίο αναγράφεται ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να δίνεται σαφής ημερομηνία έναρξης, για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, προτού διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Τα κυριότερα γεγονότα στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση

Ακολουθεί μια καταγραφή των κυριότερων γεγονότων σε μια προεκλογική εκστρατεία με πολλές ανατροπές.
16 Νοεμβρίου 2016 - Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ένας ανεξάρτητος κεντρώος, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.
20 Νοεμβρίου 2016 - Οι ψηφοφόροι αποκλείουν τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί από τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος, Οι Ρεπουμπλικάνοι.
27 Νοεμβρίου 2016 - Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, νικώντας τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ήταν ο επόμενος γάλλος πρόεδρος.
1η Δεκεμβρίου 2016 - Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, η πρώτη φορά από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 που ένας πρόεδρος δεν επιδιώκει δεύτερη θητεία.
25 Ιανουαρίου 2017 - Εισαγγελείς ξεκινούν έρευνα έπειτα από δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Canard Enchaine σύμφωνα με το οποίο ο Φιγιόν πλήρωνε τη σύζυγό του Πενέλοπε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθό του για δουλειά την οποία η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν έκανε. Ο Φιγιόν αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε μεμπτό.
29 Ιανουαρίου 2017 - Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, αναδεικνύεται νικητής στις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος για εβδομάδες θεωρείτο από τις δημοσκοπήσεις ως φαβορί.
1η Φεβρουαρίου 2017 - Τα ποσοστά του Φιγιόν καταβυθίζονται υπό το βάρος του σκανδάλου εικονικών θέσεων απασχόλησης της συζύγου του και ο Μακρόν τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις. Ο Μακρόν φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο μαζί με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και να τη νικά.
5 Φεβρουαρίου 2017 - Η Λεπέν ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία της με μια υπόσχεση να προστατεύσει τους Γάλλους από την παγκοσμιοποίηση και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
22 Φεβρουαρίου 2017 - Ο αρχηγός του επιτελείου της Λεπέν τίθεται υπό επίσημη έρευνα ως ύποπτος για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ για την καταβολή μισθών κοινοβουλευτικών βοηθών.
14 Μαρτίου 2017 - Δικαστές θέτουν υπό επίσημη έρευνα τον Φιγιόν ως ύποπτο για κατάχρηση δημοσίων χρημάτων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με έναν προεδρικό υποψήφιο στη Γαλλία.
18 Μαρτίου 2017 – Έντεκα υποψήφιοι παίρνουν το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου για να συμμετάσχουν στις εκλογές.
20 Μαρτίου 2017 - Ο Μακρόν θεωρείται ο πιο πειστικός σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους πέντε υποψηφίους που θεωρούνται επικρατέστεροι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, βοηθώντας τον να εδραιώσει την πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις
4 Απριλίου 2017 - Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται ο πιο πειστικος από τους τηλεθεατές ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ και με τους 11 υποψηφίους, σύμφωνα με δημοσκόπηση, με τον Μακρόν να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
7 Απριλίου 2017 - Η προεκλογική κούρσα εντείνεται με τον Μελανσόν και τον Φιγιόν να μειώνουν την απόσταση που τους χωρίζει από τον Μακρόν και τη Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στον Μακρόν.
23 Απριλίου 2017 - Ο Μακρόν κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό λίγο πάνω από το 24% μπροστά από τη Λεπέν, που συγκεντρώνει το 21,3%, την οποία θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Το ευρώ σημειώνει άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.
23 Απριλίου 2017 - Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris προβλέπει νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου με ποσοστό 64% έναντι 36% της Λεπέν.
23 Απριλίου 2017 - Οι δύο αποκλεισθέντες από τον δεύτερο γύρο υποψήφιοι, ο Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς και ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.
24 Απριλίου 2017 - Το επιτελείο της Λεπέν ξεκινά αμέσως την προεκλογική μάχη, κατηγορώντας τον Μακρόν για αλαζονεία επειδή γιόρτασε τη νίκη του στον πρώτο γύρο με ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο του Παρισιού. Η Λεπέν τον κατηγορεί ότι είναι αδύναμος στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
24 Απριλίου 2017 - Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Μακρόν.
26 Απριλίου 2017 - Η Λεπέν κλέβει την παράσταση από τον Μακρόν επισκεπτόμενη τους απεργούς σε ένα εργοστάσιο της Whirlpool κοντά στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία. Μια δημοσκόπηση της δίνει ένα ελαφρά βελτιωμένο ποσοστό απέναντι στον αντίπαλό της.
27 Απριλίου 2017 - Ο Μακρόν προκαλεί την οργή της Πολωνίας λέγοντας ότι θα ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βαρσοβίας αν εκλεγεί πρόεδρος.
3 Μαΐου 2017 - Ο Μκαρόν θεωρείται ο πιο πειστικός σε ένα έντονο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τη Λεπέν στο οποίο οι δύο τους ανταλλάσσουν οργισμένους διαξιφισμούς και, μερικές φορές, προσωπικούς υπαινιγμούς για το ευρώ και την τρομοκρατία καθώς συγκρούονται τα οράματά τους για το μέλλον της Γαλλίας.
4 Μαΐου – Ο Μακρόν κατηγορεί τη Λεπέν ότι διαδίδει ψέματα και βρίσκεται πίσω από ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διαθέτει λογαριασμό σε υπεράκτια τράπεζα.
5 Μαΐου - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν τον Μακρόν να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 62% των ψήφων.

Εργατικά συνδικάτα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις

Συνδικάτα εργαζομένων στη Γαλλία, τα οποία δεν δέχθηκαν ποτέ το τέλος της μάχης κατά του εργασιακού νομοσχεδίου σχεδιάζουν κινητοποιήσεις στο Παρίσι ήδη από τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανεξαρτήτως νικητή.
Ενωμένα υπό τη συλλογικότητα με όνομα «Κοινωνικό Μέτωπο», που είχε καλέσει σε «μάχη κατά των δύο υποψηφίων» μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, τα συνδικάτα έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία της Δημοκρατίας στις 8 Μαΐου στις 14:00.
Το σύνθημά τους: «συμμετέχετε στην πρώτη κοινωνική κινητοποίηση της πενταετίας (σ.μ. της πενταετούς θητείας του νέου Γάλλου προέδρου), είτε κερδίσει η χολέρα είτε η πανούκλα».
«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τις προτάσεις που έχουν κάνει οι υποψήφιοι», ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, εξηγεί ο Φρεντερίκ Γκιγιό του τομέα των αστυνομικών στο συνδικάτο CGT, που είναι μέλος της συλλογικότητας αυτής η οποία δημιουργήθηκε στις 27 Απριλίου.
Στις 22 Απριλίου, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, τα συνδικάτα που συμμετέχουν στο «Κοινωνικό Μέτωπο» διοργάνωσαν συγκέντρωση και διαδήλωση, επίσης στην πλατεία Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι.
Αυτό που ενώνει τα συνδικάτα είναι η αγανάκτηση για το τέλος των κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου μετά τις εθνικές διαδηλώσεις της 15ης Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου