Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Τα σενάρια για το χρέος...!!!



Συγκρατημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup βλέποντας πως παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις,  

που έχουν καταγραφεί μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινό έδαφος, ώστε να υπάρξει η προσδοκώμενη πολιτική συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Από χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ  Στέλιος Παπαδόπουλος βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για άλλη μια κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βελγική πρωτεύουσα.
«Ό,τι και να γίνει εμείς συνεχίζουμε, ίσως χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα αν δεν κλείσει η συμφωνία σήμερα», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο newpost.gr εξηγώντας πως έχει καταγραφεί πρόοδος που δίνει ελπίδες, ωστόσο «υπάρχει ακόμα δρόμος και ίσως το ΔΝΤ να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο». 

Η ίδια πηγή χαρακτήριζε «σκληρή» τη σημερινή ημέρα για το «παζάρι» που θα συνεχιστεί μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από το Euroworking Group που θα ξεκινήσει στις 12 μ.μ.
Τα διαφορετικά μηνύματα που έρχονται από τους εμπλεκόμενους θεσμούς, ΔΝΤ, Βερολίνο, ΕΕ και ΕΚΤ, φαίνεται πως έχουν μπερδέψει το Μαξίμου το οποίο ψάχνει ένα γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διευθέτηση του χρέους. 
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το νέο «φρένο» που επιχείρησε να βάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις ελληνικές προσδοκίες ήταν αναμενόμενο, αφού οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και η κάθε πλευρά προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί.

H «σκακιέρα» του χρέους

Στις συσκέψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες στο πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της καθυστέρησης της ελάφρυνσης του μεσοπρόθεσμου χρέους. Το ζητούμενο είναι αν υπάρξει τελικά αναβολή της απόφασης,  να μετατεθεί απλώς για τον Ιούνιο και το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 15 του μήνα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει πάντα η πιθανότητα σύγκλησης και ενός έκτακτου Eurogroup προκειμένου να κερδηθούν κάποιες ημέρες.
Μπορεί να μην ομολογείται δημοσίως, ωστόσο όλα στη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται να εξαρτώνται από το προεκλογικό αφήγημα που ψάχνει να στήσει η Άνγκελα Μέρκελ έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να μην επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα εις βάρος της. Ωστόσο ασαφείς διατυπώσεις, που δεν θα συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα, έχει γίνει ξεκάθαρο πως δεν είναι αποδεκτές από την Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι για τη ρύθμιση του μεσοπρόθεσμου χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται πως έχουν ήδη μια έτοιμη πρόταση που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο χρόνος πιέζει το Μαξίμου

Όλα τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι αρκεί να προχωρήσει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο του 2018: Από την μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (67,6%) από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο και την επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων έως και 15 χρόνια έως τις επιμηκύνσεις στις αποπληρωμές, αλλά και την εξαγορά του δανείου των 12,7 δισ. του ΔΝΤ από τον ESM.
Ο χρόνος έτσι και αλλιώς πιέζει την κυβέρνηση. Ακόμα και στο ιδανικό σενάριο που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα, χρειάζεται πάνω από ένας μήνας για την εκταμίευση της δόσης, ενώ ανάλογο χρονικό διάστημα θα ζητηθεί και από την πλευρά του ΔΝΤ προκειμένου να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Το χρέος, το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο  να μην υπάρξει σύντομα διευθέτηση του χρέους είναι προφανώς μια κατάσταση που προκαλεί και έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είδαν εξ΄ αρχής με καλό μάτι τη συμφωνία, θα εντείνουν την πίεση προς το Μαξίμου. Η αλλαγή της καθημερινότητας εξαρτάται αποκλειστικά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας προκειμένου η ελληνική οικονομία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.
Οι «53+», οι οποίοι συνεδρίασαν την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, επανήλθαν στο προσκήνιο με ένα νέο κείμενο την Παρασκευή χτυπώντας «καμπανάκι» για τη χαμένη επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία και επισημαίνοντας πως τα αντίμετρα δεν ήταν αρκετά.
Στο Μαξίμου, δηλώνουν ικανοποίηση που άλλη μια δύσκολη ψηφοφορία έκλεισε με την κυβερνητική πλειοψηφία συμπαγή, ωστόσο δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η διαφοροποίηση της Τασίας Χριστοδολοπούλου στο άρθρο για τις απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ασχολίαστη δεν έμεινε και η ηχηρή τοποθέτηση του Νίκου Φίλη μέσα στην Ολομέλεια.  Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr η Αντιπρόεδρος της Βουλής, στη σύσκεψη των μελών της κίνησης την προηγούμενη Πέμπτη, είχε ενημερώσει τους συντρόφους της πως θα δηλώσει με κάποιον τρόπο τη διαφοροποίηση της στη ψηφοφορία ξεκαθαρίζοντας, όμως πως δεν θέλει να κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στελέχη των «53+» τόνιζαν στο newpost.gr,  πως όλα από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα πάρει η συζήτηση για το χρέος.
Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να διαμορφώσει και την τακτική που θα ακολουθήσει το Μαξίμου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το «όπλο» της συνολικής συμφωνίας ανά χείρας στην Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως μπορούν σε διάστημα μερικών μηνών να έρθουν σε θέση ισχύος απέναντι στη ΝΔ και να ξεκινήσει από το φθινόπωρο η αντιστροφή της αρνητικής δημοσκοπικής  εικόνας της κυβέρνησης.
Ο σχεδιασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζεται ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος, με το επιτελείο του πρωθυπουργού να ετοιμάζει ήδη τις επόμενες επισκέψεις του στα υπουργεία που ξεκίνησαν πριν από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Επόμενοι σταθμοί θα είναι τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και  Υγείας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου