Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Στις συμπληγάδες, Σόιμπλε και ΔΝΤ, η κυβέρνηση...!!!

Με «οικονομική επιστήμη βουντού» - κατά τον εκπρόσωπο του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -, με έναν άκαμπτο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  

και με σκληρά διλήμματα για την ελληνική κυβέρνηση ξεκινά η τελική φάση του μπρα ντε φερ με τους δανειστές για το χρέος εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο τραπέζι, ως βάση της διαπραγμάτευσης, παραμένει η πρόταση Σόιμπλε που στην πράξη μεταθέτει την όποια συμφωνία για το χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές, παραπέμπει σε νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018, και ακυρώνει τις ελληνικές προσδοκίες για άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ο προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα
Πρόκειται για την πρόταση που απέρριψε μεν την Δευτέρα στο Eurogroup η ελληνική πλευρά, αλλά χθες έδειξε να αφήνει ανοιχτή ο πρωθυπουργός με μια αμφίσημη τοποθέτησή του:
«Ο στρατηγικός στόχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος που είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχει μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές», και πρόσθεσε: «Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση σαν αυτή που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, είτε με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».
Ηταν μια τοποθέτηση που πυροδότησε ποικίλες ερμηνείες, καίτοι κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι προαπαιτούμενο για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές παραμένει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ανάλογη διευκρίνιση, δε, υπήρξε αργότερα  και από την ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος όπου ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης ως προϋπόθεση της ρύθμιση του ελληνικού χρέους – ήτοι τον «προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος».
Ανεξαρτήτως διατυπώσεων, ωστόσο, τα χθεσινά μηνύματα του πρωθυπουργού αποτυπώνουν τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση και τα δύσκολα διλήμματα που ανοίγουν μπροστά της μετά τον νέο «εμπρησμό» Σόιμπλε στο Eurogroup και τη νέα απόπειρα ανέντιμου συμβιβασμού Βερολίνου – ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδος.
Επιμένει ο Σόιμπλε
Πρόκειται άλλωστε για μια απόπειρα που, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και εντός της Γερμανίας, δεν έχει εγκαταλειφθεί εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου όπως κατέστησε σαφές χθες και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ, απέφυγε τόσο να επιβεβαιώσει όσο και να διαψεύσεις τις πληροφορίες της Handelsblatt σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να συζητήσει στο επόμενο Eurogroup ήπια σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του θα δηλώσει πως παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς οικονομική συμμετοχή, μέχρι ότου ξεκαθαρισθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ταυτόχρονα όμως, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως η απόφαση για πιθανές ελαφρύνσεις στο χρέος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον επόμενο χρόνο και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι και η εκταμίευσης της δόσης προϋποθέτει την δέσμευση του ΔΝΤ για σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα – μια προϋπόθεση, που επιβεβαιώνει την ακαμψία του Βερολίνου.
Η «οικονομική επιστήμη βουντού»
Η σκληρή στάση Σόιμπλε δεν δείχνει πλέον να διαμορφώνεται ερήμην της Μέρκελ και δεν κάμπτεται ούτε από την σφοδρή, δημόσια κριτική τόσο από τον γερμανικό Τύπο όσο και από τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες.
Η κριτική αυτή είχε συνέχεια χθες από τον εκπρόσωπο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σχολίασε καυστικά τα – γερμανικής πατρότητας – σενάρια του ESM για την Ελλάδα που διέρρευσαν στο Reuters και σύμφωνα με τα οποία δεν χρειάζεται ελάφρυσνη του χρέους εάν η χώρα επιτυγχάνει πλεονάσματα άνω του 3% για τα επόμενα… 30 και πλέον χρόνια.
Ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, Μάρτιν Σέφερ, απέδωσε τα εν λόγω σενάρια σε «οικονομική επιστήμη βουντού» - πρόκειται όμως για μια κριτική που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνει να συγκινεί ούτε τον Σόιμπλε, ούτε την γερμανική καγκελαρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου