Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Σε ναρκοπέδιο τριών εβδομάδων η Αθήνα μετά τον εμπρησμό Σόιμπλε ...!!!

Καθαρή λύση», με εξίσου καθαρό ρόλο του ΔΝΤ, χωρίς μετάθεση του θέματος του χρέους στο 2018 και χωρίς σκιές νέων Μνημονίων είναι ο - δύσκολος - στόχος που  

βάζει η κυβέρνηση στη μάχη με το Βερολίνο έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ή άλλως, το πρώτο ζητούμενο που διαμορφώνεται για την Αθήνα κατά την επιχείρηση ανασύνταξης μετά τον νέο εμπρησμό Σόιμπλε, είναι ένα «καθαρό σήμα» προς τις αγορές και, ει δυνατόν, και προς τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η αναπτυξιακή προοπτική και να μην χαθεί εντελώς η προοπτική ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν στόχο που δεν μπορεί παρά να «λειανθεί» μέσα από εκατέρωθεν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις - οι ίδιες πηγές ωστόσο τονίζουν ότι αυτός ο συμβιβασμός «δεν πρόκειται, επ' ουδενί, να παιχτεί ξανά στην πλάτη της Ελλάδας».
Σε ποια «όπλα» ποντάρει η Αθήνα
Η πρόθεση ενός τέτοιου «ανέντιμου» συμβιβασμού είναι πασιφανής στο σχέδιο που έχει βάλει στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το οποίο προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και μετάθεση του προσδιορισμού των μέτρων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν δυνατότητες και «όπλα» για ουσιαστικές αλλαγές πάνω σ' αυτή τη φόρμουλα έως τις 15 Ιουνίου.
Σ' αυτά τα «όπλα» η κυβέρνηση εντάσσει την ενίσχυση των συμμαχιών με Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία όπως αυτή αποτυπώθηκε και στο τελευταίο Eurogroup, την ανοιχτή στήριξη του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν - που, πάντως, μένει να επαναβεβαιωθεί και το επόμενο διάστημα - , καθώς και την απομόνωση και στοχοποίηση του Σόιμπλε από τον ευρωπαϊκό αλλά και γερμανικό Τύπο.
«Εθνικό μέτωπο» για το χρέος;
Παράλληλα, στο Μαξίμου επισημαίνεται και το νέο πολιτικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται εντός συνόρων μετά τη χθεσινή στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την δήλωσή του ότι «η υπόθεση του χρέους αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα».
Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο αρχηγός της ΝΔ επέρριψε ευθέως τις ευθύνες στους δανειστές εμπεριέχει υποσχέσεις μιας, ανύπαρκτης μέχρι σήμερα, «εθνικής θέσης» στο ζήτημα του χρέους, καίτοι από κυβερνητικής πλευράς κρατούνται ακόμη επιφυλάξεις και δεν επιβεβαιώνονται σενάρια περί σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Συνολικά, η τελική γραμμή της διαπραγμάτευσης στις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται να χαραχθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει άτυπες επαφές και με ξένους ηγέτες, ενώ καθοριστικής σημασίας θεωρούνται και μηνύματα που θα έρθουν από τη Φραγκφούρτη και την ΕΚΤ.
«Κλειδί» η στάση του Μάριο Ντράγκι
Μέχρι στιγμής, και με τα δεδομένα που διαμόρφωσε το τελευταίο Eurogroup, οι δυνατότητες πολιτικής ευελιξίας που έχει ο Μάριο Ντράγκι προκειμένου να εντάξει άμεσα την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση δείχνουν άκρως περιορισμένες.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αντιμετωπίζει ήδη ισχυρές αντιστάσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την επίδειξη της όποιας ελαστικότητας απέναντι στην Αθήνα, ενώ πηγές με γνώση των δεδομένων στη Φραγκφούρτη επισημαίνουν ότι οι αντιστάσεις αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω εάν δεν υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.
Το στίγμα, άλλωστε, έχει δώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος δήλωσε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση προϋποθέτει «μια επαρκή συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».
Η επάρκεια αυτή είναι προφανές ότι απουσιάζει πλήρως από το σχέδιο συμβιβασμού που κατέθεσε στο Eurogroup ενώ, επίσης ο Μπενουά Κερέ ξεκαθάρισε ότι καμία απόφαση από την πλευρά της ΕΚΤ δεν μπορεί να ληφθεί πριν αποσαφηνιστεί τουλάχιστον ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και, βεβαίως, πριν κλείσει η αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου