Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η Ε.Ε. και τα μνημόνια... !!!


Η «πολιτική συνέχεια» αποτελεί για τους δανειστές ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην εφαρμογή των...
προγραμμάτων λιτότητας. 

Είναι μια θέση γνωστή εδώ και χρόνια, την οποία επιχείρησε να αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των εκβιασμών από τους δανειστές. Παράγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με απόλυτη γνώση των μνημονίων και των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε χθες αυτή την άποψη.«Εμείς δεν δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο» έσπευσε να διευκρινίσει, εξηγώντας πως η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη της τις εκλογές παρά μόνον την «επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συνέχεια στην υιοθέτηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί».


Η επαναλαμβανόμενη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα.

Με αυτό τον τρόπο, ο αξιωματούχος έθεσε οριστικά τέρμα στις αυταπάτες: οι Βρυξέλλες θεωρούν επαρκές και μη διαπραγματεύσιμο το Μνημόνιο. Η χώρα, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που έχει, πρέπει «να κάνει τα μαθήματά της» ανελλιπώς, δηλαδή να ακολουθεί τις εντολές, τις συνταγές και τους στόχους του προγράμματος.

Η επισήμανση αυτή διατυπώνεται σε κρίσιμη φάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες, φέρνοντας νέες περικοπές, αντίμετρα, αλλά και αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει πως θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούσαν επιλογή μας». Η Ν.Δ. όμως έχει δομήσει την αντιπολιτευτική τακτική της σε ένα αλλοπρόσαλλο σχήμα: θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες, δεν θα υπερψηφίσει ούτε καν τα αντίμετρα, αλλά υπόσχεται ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο!

Τελικά, ποιος λέει την αλήθεια; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ως θεσμός που δανείζει έχει τον πρώτο λόγο, ή η Ν.Δ., που εμφανίζεται με κάθε ευκαιρία απολύτως πειθήνια στις απαιτήσεις των δανειστών; Η πλάστιγγα, λόγω ισχύος, γέρνει υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η κάθε πολιτική δύναμη να διαμορφώσει ένα σαφές και πειστικό σχέδιο για να υπάρξει ανάπτυξη· σχέδιο που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου