Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για εκταμίευση δόσης, αλλά όχι ακόμη για χρέος ...!!!

Tην εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,  

προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως είπε, η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα, ωστόσο για το θέμα του χρέους θα χρειστούν ακόμη συζητήσεις. 
Η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση σχετικά με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη Βουλή έχει κλείσει και υπάρχει η σχετική έγκριση.
Αντίθετα ανοιχτό παραμένει το θέμα του χρέους. Εδώ και αρκετές ώρες πραγματοποιούνται συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές, στο πλαίσιο του Eurogroup με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.
«Όχι σήμερα μια συνολική συμφωνία»
Κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα» επεσήμανε, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος» αποσαφήνισε. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, είναι να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες» έσπευσε να προσθέσει. Άλλωστε, όπως είπε, «αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης». «Ήρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε, καθιστώντας σαφές ότι «αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος».
Διαβάστε επίσης: Τα τρία σενάρια για το χρέος που εξετάζει το Eurogroup
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δώσει τον τόνο για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής», είπε για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, ενώ για το χρέος υπογράμμισε:
«Φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (σημ: αναφορά στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου