Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η ενδεχόμενη γραβάτα του Αλέξη - Σίγουρη θηλιά στην κοινωνία…;;;


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                            
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει σίγουρος ότι το αφήγημα της κυβέρνησής του επιτυγχάνεται  

και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι ζήτημα ημερών ή έστω μερικών εβδομάδων. Προς τούτο, δε, δεν θα δίσταζε να φορέσει και γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί στην αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας : «Γραβάτα θα φορέσω όταν επιτύχω ρύθμιση του χρέους».!
Πόθεν, όμως, αντλεί την υπέρ αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός .;
       
Ο Αλέξης Τσίπρας, - στοχεύοντας σε μια ευμενή απόφαση στο Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας 22 Μαΐου - , μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup». Υπενθυμίζεται, επί τούτου ότι, απόλυτη ταύτιση διαπιστώθηκε στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road», στο Πεκίνο. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμήνυσε ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός συμπλήρωνε πως…, «σ αυτήν την περίπτωση, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται»…!!!
       
Επιπλέον, προς «πολιτική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου , δεν αποκλείουν και πηγές των Βρυξελλών, όπως διεφάνη και στην προχθεσινή συζήτηση στο EuroWorking Group. Όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης, όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου. Κατά την επίμαχη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης και η απόφαση για την Ελλάδα.
        
Σε πολιτικό επίπεδο, την εξεύρεση λύσης για το χρέος της Ελλάδας ζητούν, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά με κοινή δήλωσή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προς τούτο, υπέγραψαν και παρουσίασαν κοινό κείμενο αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, οι επικεφαλής των τριών ομάδων. Μεταξύ άλλων, ζητούν από τους δανειστές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να «γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ιδιαίτερα εκείνες μεταξύ του ΔΝΤ και συγκεκριμένων πιστωτών στην ΕΕ για τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία είχε αποφασιστεί να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι καλούν ονομαστικά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να προσεγγίσει το ζωτικό αυτό ζήτημα με τρόπο εποικοδομητικό και λογικό». Στην κοινή έκκληση των τριών πολιτικών ομάδων διατυπώνεται η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν, θα συμβάλει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και θα προετοιμάσει το έδαφος «για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων και τη λιτότητα».!
        
Έντονη κριτική προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε για μία ακόμη φορά και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «κρατά όμηρους τους Έλληνες για εσωτερικοπολιτικούς λόγους».
       
 Την ίδια στιγμή, οι τρεις πολιτικές ομάδες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις «που θα υποστηρίζουν περαιτέρω τις επενδύσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ορθή δημοκρατική διακυβέρνηση».!

                            Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης
        
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν σίγουροι ότι θα επιτύχουν τους στόχους τους και αμέσως μετά θα επέλθει η «μεταμνημονιακή πολιτική κάθαρση» για όλα τα «μνημονιακά αμαρτήματα» της κυβέρνησης. Βασικές προϋποθέσεις γι αυτήν την «μεταμνημονιακή κάθαρση» της κυβέρνησης είναι :
-         Η λύση στο χρέος…,
-         Η επιτυχής έξοδος στις αγορές…,
-         Ένα «επενδυτικό τσουνάμι»…,
        
Το εν λόγω τρίπτυχο που κυνηγάει το Μέγαρο Μαξίμου, αναμφίβολα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά εφικτό όπως τουλάχιστον έδειξε να πιστεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το πρώτο βράδυ της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο των μέτρων στην Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους σε πολύ οικείο ύφος  έδωσε τον πλήρη οδικό χάρτη των κυβερνητικών σχεδιασμών, ανεβάζοντας εμφανώς τον πήχη της αισιοδοξίας και επιλέγοντας να προτάξει το θετικό αφήγημα και την προοπτική ενός εθνικού «Success story» κόντρα στη δύσκολη μάχη για τα νέα μέτρα στη Βουλή…
        
Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής κι έδειχνε πεπεισμένος ότι :
       α . Θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος είτε στο Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας είτε λίγο αργότερα…
       β . Πρώτη έξοδος – «δειλά δειλά», όπως χαρακτηριστικά είπε - στις αγορές έως τον Αύγουστο με στόχο ένα επιτόκιο περί το 4% με 4,5% και…,
       γ .  Εν συνεχεία πάση δυνάμει στροφή στην ανάπτυξη….
     
 «Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και πάρουμε το χρέος θα υπάρξει επενδυτικό τσουνάμι», ήταν η ενδεικτική φράση του Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε ταυτόχρονα «too good to be true» τα μηνύματα που έρχονται για την αλλαγή κλίματος στη χώρα. Πρόκειται για το ίδιο αφήγημα και τον ίδιο οδικό χάρτη που είχε περιγράψει λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, σε πιο συγκρατημένους μεν αλλά επίσης θετικούς τόνους, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας: «Ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας είναι να κάνουμε το χρέος βιώσιμο και να διεκδικήσουμε το τέλος των μνημονίων».

                                 Αντιδράσεις Σόιμπλε
          
Πέραν, όμως της όποιας αισιόδοξης εκτίμησης της κυβέρνησης των Αθηνών, ποια μπορεί να είναι η θέση του Βερολίνου στο επίμαχο και λίαν καθοριστικό Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας; Μέχρι αυτήν την ώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Αγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή.
        
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερωτώμενοι εκφράζουν την άποψη πως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει μέχρι τέλους να αποσπάσει μια «πολιτική λύση» αποφεύγοντας τις δεσμεύσεις σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη και ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με την εν λόγω «πολιτική λύση», θα προβλέπεται «τμηματοποίηση» της συμφωνίας για το χρέος με την παρουσίαση σ’ αυτήν, την πρώτη φάση, μιας σειράς μέτρων ελάφρυνσης χωρίς όμως εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση. Με βάση το ίδιο σενάριο η τελική αποτύπωση των μέτρων, με αριθμούς και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μπορεί να παραπεμφθεί στο φθινόπωρο και σε χρόνο μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές…
      
Ωστόσο, το εν λόγω σενάριο δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς δεν διασφαλίζει το «πιστοποιητικό» βιωσιμότητας και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και άρα απειλεί να εκτροχιάσει στον αέρα όλον τον σχεδιασμό της Αθήνας….!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου