Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Η ώρα του χρέους: Η κρίσιμη διαπραγμάτευση αρχίζει και επισήμως – Από την έκβασή της εξαρτάται το QE...!!!


Μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ήρθε η ώρα της επίσημης έναρξης της διαπραγμάτευσης για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους.  

Από την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης εξαρτάται η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δέχεται στο QE μόνο χώρες των οποίων το χρέος είναι βιώσιμο. Η όποια συμφωνία για τα ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Ιουνίου οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 
που παίρνει τις αποφάσεις σχετικά με το

Η επίσημη έναρξη

Η ανεπίσημη συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους διαρκεί μήνες τώρα. Η επίσημη έναρξη της που ανακοίνωσαν οι δανειστές μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας, ισοδυναμεί στην ουσία με το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Η ανακοίνωση των δανειστών λέει χαρακτηριστικά: «Oι τεχνικές ομάδες της Κομισιόν, του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ESM.Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.»
Σε ανάλογο τόνο το ΔΝΤ τονίζει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, σχετικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Έξοδος από τη μνημονιακή επιτήρηση

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση έχει «ρίξει όλα τα χρήματά της» στη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη στο QE . Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι με τη ρύθμιση του χρέους και το:

  • Θα σταλεί μήνυμα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.
  • Θα σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα
  • Θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ξένες επενδύσεις.
  • Θα ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές και το τέλος της μημονιακής χρηματοδότησης.
  • Θα αλλάξει ψυχολογία της αγοράς.
Είναι ενδεικτική άλλωστε η χθεσινή δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Όπως είναι προφανές από αύριο, η προσοχή της Κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά, στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους καθώς όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία.»

Ο πιθανός συμβιβασμός

Στο θέμα του χρέους Γερμανία και ΔΝΤ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Το ΔΝΤ θέλει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη απομείωση του χρέους και όσο το δυνατόν πιο δεσμευτικές αποφάσεις. Η Γερμανία θέλει τη μικρότερη δυνατή απομείωση και τη μικρότερη δυνατή δέσμευση.
Ωστόσο, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Die Welt περιέγραψε σε δημοσίευμά της το πλαίσιο ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού. Σύμφωνα λοιπόν με την Die Welt «οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην εξής απαίτηση του ΔΝΤ: να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι «θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί». Σε ένα περίπου μήνα θα γνωρίζουμε αν ο κ. Σόιμπλε τελικά κάνει πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου