Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Φως στην άκρη του… χρέους: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συνεδρίασαν για εμάς χωρίς εμάς...!!!



Από το γειτονικό Μπάρι ήρθε χτες το πρώτο θετικό σήμα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους. 

Αν και η συνεδρίαση του Washgington group δεν κατέληξε σε συμφωνία, το μήνυμα που εξέπεμψαν οι δανειστές ήταν ότι οι μεταξύ τους διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν. Και στην Αθήνα όμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται ένα «κλικ» πιο σίγουρη για την επίτευξη συμφωνίας.

Για μας χωρίς εμάς

Στο Μπάρι συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, συναντιέται και το λεγόμενο Washington group (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) με αντικείμενο τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος.
Από αυτήν την κρίσιμη διαδικασία για το μέλλον της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει. Η συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Πεκίνο δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα ότι η όλη διαδικασία γίνεται ερήμην της Ελλάδας. Παλιότερα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα». Τώρα απλώς περιμένουμε αυτά που θα γίνουν για μας χωρίς εμάς.

H αισιοδοξία Σόιμπλε

Η πρώτη ένδειξη ότι είναι πιο πιθανή η σύγκλιση παρά η ρήξη, ήρθε χτες το πρωί από τον…Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (κι όμως!) ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ: «H θέση μας για την Ελλάδα δεν άλλαξε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα. Ελπίζουμε πάντως οι ευρωπαϊκές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό τον στόχο».
Μετά το πέρας της συνάντησης του Washington group, αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι «στο Μπάρι, οι συζητήσεις για το χρέος έλαβαν ισχυρή ώθηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου. Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση του Euroworking group της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.»
Εν ολίγοις, στο Μπάρι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, αλλά υπήρξε φως στο βάθος του… χρέους.

Δύσκολα τελική συμφωνία στις 22 Μαΐου

Ο διακηρυγμένος στόχος όλων των πλευρών είναι να έχει κλείσει το θέμα του χρέους ως τις 22 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup. Αν οι δανειστές τα έχουν βρει για το χρέος, τότε το Eurogroup θα «σφυρίζει τη λήξη» της δεύτερης αξιολόγησης και το ΔΣ της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου θα εντάξει την Ελλάδα στο QE. Το πιο πιθανό όμως σενάριο είναι η τελική συμφωνία να κλείσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το θέμα του QE να πάει για το ΔΣ της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται είναι ένα «κλικ» πιο σίγουρη για τη συμφωνία. «Κανείς δεν έχει λόγο πια για παράταση της ελληνικής εκκρεμότητας», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου