Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για το χρέος – Επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου...!!!


Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τα μέτρα προς ψήφιση πριν κλείσει η συμφωνία για το χρέος; Το ερώτημα τίθεται τις τελευταίες μέρες από πολιτικούς παρατηρητές. 

  Γίνεται μάλιστα πιο επίμονο όσο έρχεται στο φως ο επώδυνος χαρακτήρας της προκαταρκτικής συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στη Γερμανία για να αποδεχτεί τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους.

Ψήφιση πριν το Eurogroup

Το πολιτικά φυσιολογικό θα ήταν το… μαστίγιο να συνοδεύεται από το… καρότο. Εν προκειμένω, θα έπρεπε τα επώδυνα μέτρα λιτότητας να παρουσιαστούν σε πακέτο με τις μεροπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δημόσιος διάλογος θα «μοιραζόταν» ανάμεσα στο νέο γύρο λιτότητας και την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν έπραξε το πολιτικά «φυσιολογικό»;
Η απάντηση απορρέει από την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία για το χρέος δεν είναι δεδομένη. Δηλαδή αν και είναι πολύ πιθανό, δεν είναι βέβαιο ότι Γερμανία και ΔΝΤ θα τα βρουν. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει κάνει την υποχώρηση να δεχτεί την επίσημη λήψη των αποφάσεων για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος. Θέλει όμως για να μείνει στο πρόγραμμα, ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο που να περιγράφει με σαφήνεια τα μέτρα που θα ληφθούν για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Ανάλογη απαίτηση έχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δεχτεί την Ελλάδα στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης). Τι θα πράξει όμως η Γερμανία; Θα δεχτεί τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ΕΚΤ. Ή θα μπλοκάρει τη συμφωνία;
Η λογική λέει ότι κανονικά η Γερμανία θα δεχτεί τη συμφωνία και ότι απλώς παζαρεύει. Έτσι κι αλλιώς η συζήτηση αφορά απομείωση των τόκων και όχι κούρεμα του κεφαλαίου. Ωστόσο, στα χρόνια του Μνημονίου έχει συμβεί πολλές φορές να απορρίπτονται οι πιο λογικές εναλλακτικές.

Η κυβερνητική επιλογή

Προ του κινδύνου να μην επιτευχθεί η συμφωνία για το χρέος, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μια απόφαση υψηλού ρίσκου. Συγκεκριμένα, οι κκ Τσίπρας και Τσακαλώτος αποφάσισαν να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά όλες τις υποχρεώσεις της πριν το Eurogroup της 22ης Μάη. Έκριναν δηλαδή ότι αν η κυβέρνηση εμφανιστεί έμπρακτα αποφασισμένη να αναλάβει όλο το πολιτικό κόστος που της αναλογεί, το μπαλάκι θα περάσει στη γερμανική πλευρά, στην οποία πλέον θα ασκηθούν πιέσεις ΔΝΤ, Κομισιόν, ESΜ, EKT. Η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ότι «έχει κάνει το μάθημά της» και είναι τώρα η σειρά των δανειστών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.
Αν το ρίσκο βγει και επιτευχθεί η συμφωνία για το χρέος, η κυβέρνηση παρά την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, θα μπορέσει να έχει ένα σχετικά συνεκτικό αφήγημα μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Αν από την άλλη δεν υπάρξει ρύθμιση χρέους και QE, είναι προφανές ότι θα μπούμε σε μια βαθιά πολιτική κρίση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου