Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Το σχέδιο Τσίπρα μετά το τέλος της κρίσιμης στροφής...!!!

Το τέλος της άτυπης 'προεκλογικής περιόδου' που πλανάται εδώ και μερικούς μήνες πάνω από τη χώρα, σήμανε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο 

αλλά και στην ομιλία του στην Κ.Ο. ο Αλέξης Τσίπρας. Εδωσε, όμως, και το σύνθημα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και για τα μέτωπα που θα κρατήσει ανοικτά.
Η συμφωνία με τους δανειστές, έστω και με τους σκληρούς όρους που εμπεριέχει, ουσιαστικά κλείνει έναν πολιτικό κύκλο και ανοίγει έναν άλλον, με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Αν και ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των υπουργών, και κυρίως των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για στρατηγικό σχέδιο εξαετίας, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βάζει στόχαστρο να πορευτεί σε ήρεμα νερά τους επόμενους 16 μήνες.
'Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, αλλά και οι βουλευτές, δεν θα έχουν τόσο ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο. Από το 2015 και την πρώτη φορά Αριστερά δεν υπήρξε ούτε ένας μήνας πολιτικής ηρεμίας, τώρα ήρθε η ώρα και θα είναι μακρά η περίοδος', τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός χθες στην Κ.Ο. υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, έκανε λόγο για την πιο κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής θητείας και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε 'απελπισμένο και τζάμπα μάγκα'.
Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ενώ έθεσε ως βασικό στόχο τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και μέτρα για το χρέος. 'Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον στόχο μας: Να βγάλουμε το καλοκαίρι του 2018 οριστικά την πατρίδα μας από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία. Αυτό αποτελεί το πρώτιστο καθήκον μας, αποτελεί πατριωτικό καθήκον', υπογράμμισε. Επανέλαβε ότι 'οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας, και ιδεολογικά, αλλά και εν τοις πράγμασι, γιατί αυτό που επιδιώκουν είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω'.
Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον χαρακτήρισε 'απεγνωσμένο'. 'Μέσα στην απελπισία του ο άνθρωπος που καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη ήρθε να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο από αυτό που δώσαμε. Τι έγινε ξαφνικά και έγινε τόσο κουβαρντάς ο κ. Μητσοτάκης;', ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: 'Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία. Αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξης του: Τζάμπα μάγκας'.
Η επόμενη ημέρα
Από τις 17 Μαΐου και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορούν να σχεδιάζουν την ατζέντα της επόμενης ημέρας χωρίς να επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη κάποιου μνημονίου, μιας 'επικίνδυνης' κοινοβουλευτικής μάχης ή ενός απρόβλεπτου γεγονότος, τουλάχιστον στην οικονομία. Στόχος του Μαξίμου είναι το επόμενο 10ήμερο να προχωρήσουν σε επικοινωνιακό 'τσουνάμι' αναδεικνύοντας τα 'αντίμετρα' και το 'μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο'.
Μετά την ψήφιση της συμφωνίας η κυβέρνηση ξεκινά τον... υπέρ πάντων αγώνα για το χρέος, με σκοπό να υπάρξει σαφής δέσμευση των δανειστών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή στο επόμενο. Με τον πολιτικό ορίζοντα να ξεκαθαρίζει, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αναδεικνύουν τη στροφή της κυβέρνησης στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το 'βαρύ πυροβολικό' για τον κ. Τσίπρα ακούει στο όνομα 'επενδύσεις για ένα νέο αναπτυξιακό σοκ'. Ο πρωθυπουργός προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή στο Ελληνικό ή να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό. Στις συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με κορυφαία στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών που θα έχει ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να περιγράψει το αφήγημα μιας Ελλάδας που κρύβει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Εκτιμούν στο Μαξίμου ότι με δύο ? τρεις κινήσεις που θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μπορεί να επιστρέψει η οικονομία σε ασφαλή μονοπάτια και σε ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και πάνω από 3%. Και στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης ενδεχομένως να προστεθεί και μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αλλά και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μ. Ντράγκι. Δύσκολα μεν βήματα, αλλά υλοποιήσιμα όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση τονίζοντας με νόημα ότι 'την πολιτική και οικονομική ατζέντα, το βιολί των εξελίξεων θα το κρατά για πολύ καιρό ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας'.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου