Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το απειλητικό τηλεφώνημα του Μητσοτάκη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για τον «ευλογημένο Τσίπρα»...!!!

 – Ο ρόλος των «σκληρών» και ενός πασίγνωστου δημοσιογράφου

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Την περασμένη Κυριακή, η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδη συνέντευξη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Πρόκειται για μία συνέντευξη που περιείχε μόνο θετικά λόγια για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η εφημερίδα είναι ο εξής: «ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα».

Είναι προφανές ότι ο εν λόγω τίτλος αποτελεί προϊόν ερμηνείας από την πλευρά της εφημερίδας των όσων δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης. Κάποιοι ωστόσο ενοχλήθηκαν. Ενοχλήθηκαν από το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον ή ισχυροί αμερικανικοί κύκλοι να παρέχουν πολιτική στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που η χώρα βλέπει ξέφωτο στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και που το καταστροφολογικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταργείται στην πράξη. Και ενοχλήθηκαν τόσο, ώστε δεν δίστασαν να τηλεφωνήσουν… νύχτα στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να πιέσουν ώστε να βγει «διευκρινιστικό» δελτίο Τύπου, το οποίο να γράφει επί λέξει: «Προς διόρθωση όσων γράφτηκαν, (to correct the record)».

Χθες λοιπόν, το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρέθεσε αποσπάσματα των δηλώσεων του Αμερικανού Πρέσβη στη χώρα μας με τη διευκρίνηση ότι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συνέντευξης «δεν εκφράζει το πνεύμα της συνέντευξης». Στο μεταξύ μία απλή αντιπαραβολή των δηλώσεων που περιέχονται στη συνέντευξη με εκείνες που δίνει εκ νέου του γραφείο Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι αρκετή ώστε να διαπιστώσει ο κάθε ένας ότι αυτές μεταφέρθηκαν αυτούσιες. Επίσης είναι αρκετή ώστε να επιβεβαιώσει πως ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» ανταποκρίνεται πλήρως στο πνεύμα και στο περιεχόμενο της συνέντευξης. Με λίγα λόγια, όσα περιλαμβάνει η συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» είναι ακριβώς ίδια με όσα αναμεταδίδει η «διευκρινιστική» ανακοίνωση.

Στο μεταξύ υπήρξαν διάφορες διαρροές από κέντρα του εσωτερικού, διαρροές για την αποδόμηση των όσων είπε ο Αμερικανός Πρέσβης σύμφωνα με τις οποίες:»Ο Πρέσβης διορίστηκε επί Ομπάμα» ή «επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας».

Τι συνέβη λοιπόν;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε πάρα πολύ για τη συνέντευξη στήριξης του Αμερικανού Πρέσβη στον Αλέξη Τσίπρα.

Προσέξτε: Δεν γράφτηκε πουθενά ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα», δεν γράφτηκε πουθενά ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Κάτι από αυτά εξάλλου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο τριβής, ούτε αντικείμενο διαμαρτυρίας. Για ποιον λόγο θα μπορούσε εξάλλου να διαμαρτυρηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη χώρα μας ή για το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα; Εκείνο το οποίο γράφτηκε, στο πρωτοσέλιδο του «ΒΗΜΑτος της Κυριακής» είναι ότι οι «ΗΠΑ ευλογούν τον Αλέξη Τσίπρα». Δηλαδή γράφτηκε ότι «ο αμερικανικός παράγοντας στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα», δηλαδή ότι «η Ουάσιγκτον στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα». Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό από έναν Μητσοτάκη. Άλλωστε, από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η «Αγία Οικογένεια» εμφανίζεται ως… προνομιακό εγχώριο σύστημα διασύνδεσης με τον αμερικανικό παράγοντα.

Η ενόχληση αυτή, η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδηλώθηκε μέσω ενός οργισμένου τηλεφωνήματος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι εκείνος είναι ο… κατεξοχήν αμερικανόφιλος πολιτικός αρχηγός της Ελλάδας, άρα και ο κατεξοχήν προνομιακός συνομιλητής. Άρα, σύμφωνα με τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη «Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ευλογούν τον ίδιο κι όχι τον Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα έφτασε στο σημείο να απειλεί πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει «διορθωτική» ανακοίνωση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τότε θα δηλώσει πως «Ο Αμερικανός Πρέσβης παρεμβαίνει στα εσωτερικά πράγματα της χώρας». Στην «διευκρινιστική» ανακοίνωση ο Αμερικανός Πρέσβης, πιεζόμενος από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη κατέστησε απολύτως δηλωτικό ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση ανάμειξης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Όμως, η αναδημοσίευση των σημείων της συνέντευξης αποτέλεσε τελικά μπούμεραγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού από το περιεχόμενο μπορεί να διακρίνει κανείς εκ νέου το αυτονόητο: Ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Την επομένη της δημοσίευσης της συνέντευξης του Αμερικανού Πρέσβη στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Όταν ρωτήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το πώς βλέπει τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη, απάντησε:

«Κοιτάξτε, διάβασα τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη. Δεν θέλω να τη σχολιάσω δημόσια. Ο τίτλος που δόθηκε από την εφημερίδα δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης. Από εκεί και πέρα, όλοι μπορεί να προσβλέπουν ή να φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπηρετήσει μια πολιτική κοινής λογικής. Επιτρέψτε μου να διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση, όπως σας είπα πριν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, προηγήθηκε, της «διορθωτικής» ανακοίνωσης της Πρεσβείας των ΗΠΑ, όπως προηγήθηκε και το τηλεφώνημά του και οι απειλές του. Το ερώτημα είναι γιατί δεν προχώρησε σε ανακοίνωση. Είχε ήδη πάρει την απόφασή του, να μην προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση. Κι εδώ αρχίζουν τα ωραία.

Ο ρόλος των «σκληρών» και πασίγνωστου δημοσιογράφου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας διαπιστωμένα μετρίων ικανοτήτων πολιτικός που αν δεν ήταν γόνος πολιτικού τζακιού δεν θα μπορούσε να έχει την εξέλιξη που έχει, δεν φημίζεται για τα αντανακλαστικά του σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει ο ίδιος θύμα της παρέας που τον πλαισιώνει. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ανίκανων, εμμονικών, νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών που βρήκαν μέσω της σύνδεσής τους με τον πρόεδρο της ΝΔ να βγουν στο αφρό.

Η συνέντευξη, λοιπόν, του Αμερικανού Πρέσβη ενόχλησε πάρα πολύ τους «σκληρούς» της νεοφιλελεύθερης κλίκας και των ακροδεξιών που συγκροτούν αυτή τη στιγμή την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί εξαρχής πίεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιδράσει με παρέμβαση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και όχι μόνο. Ο ίδιος κύκλος πίεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκδώσει και σχετική επίσημη ανακοίνωση στην οποία θα έκανε λόγο για «Παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ευθεία αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον. Τον ίδιο ρόλο, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση, διαδραμάτισε και πασίγνωστος δημοσιογράφος, ο οποίος πρόσφατα πήρε μεταγραφή σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος αντιμετώπισε πρόβλημα από το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» καθώς τα όσα δήλωσε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με «ρεπορτάζ» που πρόσφατα είχε δώσει στην εφημερίδα και σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανικός παράγοντας εμφανιζόταν τουλάχιστον εχθρικός προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή αποσταθεροποίησε τη θέση του εν λόγω δημοσιογράφου στην εφημερίδα που σήμερα εργάζεται καθώς οι προϊστάμενοί του ζήτησαν εξηγήσεις για το αυταπόδεικτο γεγονός ότι τα γραφόμενά του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αμερικανού Πρέσβη. Να προσθέσουμε για την ιστορία ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος διαπραγματευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα τη συνεργασία του με δημόσιο ΜΜΕ, κάτι που δεν τελεσφόρησε και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν αυτό υπήρξε το κίνητρό του ώστε με ανυπόστατα ρεπορτάζ να προσπαθήσει να ρίξεις σκιές και να δημιουργήσει ρήγματα στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του εν λόγω δημοσιογράφου, αλλά και των «σκληρών» της ηγετικής ομάδας της ΝΔ υπήρξε καθοριστικός, ώστε να ερεθιστεί ο πρόεδρος της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ωστόσο διαφώνησε με το να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα και κατέφυγε στην τηλεφωνική παρέμβαση, στο παρασκήνιο, ενώ στη δημόσια σφαίρα περιορίστηκε στα όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο Αμερικανός Πρέσβης συμφώνησε με το να βγει η «διευκρινιστική» ανακοίνωση μόνο και μόνο για να «καλμάρει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για αυτόν τον λόγο δεν διακινήθηκε ιδιαίτερα από το επικοινωνιακό επιτελείο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αφού η αναπαραγωγή των σημείων δεν διαφοροποιείται πουθενά με τα όσα δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντίδραση, ωστόσο, του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έντονη πίεση που δέχτηκε τόσο από τους συνεργάτες του, όσο και από τον πασίγνωστο δημοσιογράφο: «Κοιτάξτε να δείτε, εγώ έχω συμφέροντα στις ΗΠΑ και δεν θα τα σπάσω με την Ουάσιγκτον για μία συνέντευξη», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τι εννοούσε μιλώντας για «συμφέροντα». Αναφερόταν στην εφημερίδα «Εθνικός Κύρηκας», η οποία είναι σε όλους γνωστό ότι η μισή ανήκει στην οικογένεια Μητσοτάκη. Και φυσικά ελπίζοντας στην προοπτική να γίνει κάποια ημέρα πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να τα σπάσει με τόσο άτσαλο τρόπο με τους Αμερικανούς καταγγέλλοντας τον Πρέσβη τους εδώ ότι «παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα».

Ταυτόχρονα κάποιοι θέλησαν να βάλουν στο παιχνίδι και τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ο αγώνας που δίνει στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για τον γιο της, Κώστα Μπακογιάννη, λειτούργησε αποτρεπτικά εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης… επιπλοκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου