Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Επί τάπητος το χρέος μας στο Μπάρι...!!!

Ολοι θέλουν λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά ο καθένας με τους δικούς τους όρους και βάσει διαφορετικής ατζέντας.  

Οι επόμενες ημέρες είναι...
καθοριστικές καθώς θα διαφανεί μέχρι ποιου σημείου είναι η κάθε πλευρά –δηλαδή η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκαν Σόιμπλε– διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Είναι δεδομένο πάντως ότι μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου οι διεργασίες και οι κόντρες -έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο- θα είναι έντονες.


Το κλίμα στην πρώτη, πρωινή, συνάντηση της άτυπης ομάδας του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας, στη σύνοδο του G7, ήταν… συναινετικό, καθώς Ουάσινγκτον και Βερολίνο συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος στη βάση της συμφωνίας του περσινού Μαΐου. Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την ελπίδα πως στις 22 Μαΐου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα.

Το ίδιο και η Κριστίν Λαγκάρντ που δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο όμως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια. Οι Ευρωπαίοι, είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, πρέπει να είναι συγκεκριμένοι για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που το χαρακτήρισε «επιτακτικό». Το ΔΝΤ λοιπόν επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ότι οι αόριστες υποσχέσεις δεν συνιστούν συμφωνία και έχει πολύ συγκεκριμένες αξιώσεις.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη του προγράμματος» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι οι υποσχέσεις πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρεια που πηγαίνει «πολύ πέρα» των μέτρων που προσφέρθηκαν νωρίτερα. «Πρέπει να έχουν αριθμούς για το ποια είναι τα πιθανά μέτρα, να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πραγματικά συνεπάγονται “αλλαγή παιχνιδιού” σε ό,τι αφορά το χρέος» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να θέλει να «κλοτσήσει το τενεκεδάκι» για μετά τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο το ΔΝΤ διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχει νόημα. Ο αξιωματούχος του Ταμείου που μίλησε στο Reuters ήταν ξεκάθαρος. Οπως είπε, το να περιμένουμε το 2018 για να δούμε τα μεγέθη όπως θέλει η Γερμανία δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι απαιτείται ελάφρυνση. «Οπως και αν αλλάξει ο κόσμος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείχνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Σίγουρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους» τόνισε.

Ο Σόιμπλε από τη μεριά του επαναλαμβάνει μονότονα ότι το… κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι οι γενναίες διαρθρωτικές και επενδυτικές μεταρρυθμίσεις -όπως ο ίδιος τις εννοεί- και την ίδια στιγμή επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι σαφές όμως ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν όπως τα θέλει το Βερολίνο.
Μέτρα σε δύο φάσεις

Ο συμβιβασμός λοιπόν είναι μάλλον αναπόφευκτος και θα γίνει σε δύο φάσεις: με μια πολιτική απόφαση στις 22 Μαΐου και εντός του Ιουνίου με προσδιορισμό και αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Washington Group και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανόν να συμμετείχε και εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο Πεκίνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Γαλλίας. Εκεί εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα δώσει τα πρώτα δείγματα των προθέσεών του, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος με καταιγισμό δηλώσεων επιχειρεί να του υπενθυμίσει ποιος έχει το πάνω χέρι στην Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικές τις προτάσεις Μακρόν για αλλαγές στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πάντως σε επίπεδο ρητορικής κρατάει πιο χαμηλούς (και διπλωματικούς) τόνους σε σχέση με τον υπουργό της. «Μα ποιοι είμαστε εμείς για να βοηθήσουμε τη Γαλλία;» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε φόρουμ το οποίο διοργάνωσε η εφημερίδα «Rheinische Post» με τη συμμετοχή 550 εκπροσώπων της οικονομίας, της πολιτικής και του Τύπου, για να προσθέσει όμως ότι «ευχαρίστως θα εκπονούσα σχέδια ανάπτυξης με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία θα δώσουν γρήγορα ελπίδα στους πολίτες που δεν έχουν δουλειά». Ενα πράγμα είναι σαφές, πρόσθεσε η Αν. Μέρκελ, «η Γερμανία θα συνεχίσει να ευημερεί μόνον εάν η Ευρώπη ευημερεί».

Η καγκελάριος δήλωσε ότι είναι «πρόθυμη να συζητήσει περαιτέρω μέτρα προς ενίσχυση της ευρωζώνης, τα οποία προτείνει ο νέος Γάλλος πρόεδρος» και μάλιστα από το 2013 σκέφτεται «ένα κονδύλι της ευρωζώνης με το οποίο να μπορούμε να βοηθήσουμε χώρες οι οποίες είναι πρόθυμες για μεταρρυθμίσεις»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου