Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

«Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα»…, οι τρεις εβδομάδες για την κυβέρνηση…!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                           
Τζίφος το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, παρά τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου.!  

Η μη απόφαση άφησε έωλη την κυβέρνηση και έκθετο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς, για μια ακόμη φορά, το πολιτικό «αφήγημα» τους και ο «οδικός χάρτης» απαιτούν επανακαθορισμό και επανασχεδιασμό, μηδέ νέων μέτρων εξαιρουμένων, μπροστά στις άκαμπτες απαιτήσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών και του ΔΝΤ.!
         
Η Αθήνα, παρά τις επαινετικές δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών παραγόντων για τις επιδόσεις της και την τήρηση των δεσμεύσεων της και των συμπεμφωνηθέντων, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικά δεδομένα :


        α . Το Βερολίνο απαιτεί να επιβληθεί η δική του οικονομική πολιτική, καθώς δι αυτής προσβλέπει στην περαιτέρω διατήρηση αν όχι κι επέκταση της πολιτικής και οικονομικής του ηγεμονίας στην Ευρώπη, έστω κι οι συνθήκες επιβάλλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων, όπως ήδη έχει δημοσίως δηλωθεί. Ήδη, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες…., δηλώθηκε επίσημα στην μίνι σύνοδο των Βερσαλλιών, του περασμένου Μαρτίου…
       β . Η Ουάσιγκτον μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, μέσω του ΔΝΤ, - το οποίο ελέγχει απόλυτα - , επιδιώκει επανακαθορισμό των σχέσεών της με το Βερολίνο κι εν πολλοίς «παίζει» το δικό της γεωπολιτικό παιγνίδι στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ελληνική οικονομική κρίση.   Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Αμερικανικού Κογκρέσου, Άντι Μπαρ τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, καταστρατηγώντας πλήρως το καταστατικό του, το οποίο απαιτούσε κι απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικό χρέους. Υποστήριξε επίσης, πως αν το Ταμείο δεν έχει μάθει από τα λάθη του θα ελεγχθεί αυστηρώς, ενώ άφησε αιχμές για τους Ευρωπαίους., λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το Ταμείο «για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογών στην Ευρώπη».!

                                    Με δέος προς την 15η Ιουνίου
         
Με δεδομένη την άκαμπτη πολιτική των δύο μεγάλων παιχτών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον, που μπλοκάρισε την απόφαση στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η Αθήνα προσδοκά μια ευμενή απόφαση στο επόμενο της 15ης Ιουνίου.  Σ αυτό το Eurogroup, η κυβέρνηση προσβλέπει με πραγματικό πολιτικό δέος, καθώς τα σενάρια τα οποία μπορούν να προκύψουν είναι τα εξής :

-         Ευμενές : Επιτυγχάνεται ολική συμφωνία, η οποία θα κλείνει την Β΄ αξιολόγηση αφ ενός και θα συμπεριλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος, αφ ετέρου, όπως το ΔΝΤ απαιτεί.!
-         Μέτριο :  Για μια ακόμη φορά η όποια απόφαση και συμφωνία παραπέμπεται στο επόμενο Eurogroup. Ωστόσο, παρά την μη συμφωνία, οι εταίροι και δανειστές δια μιας πολιτικής τους απόφασης, αποδεσμεύουν την περίφημη δόση των 7,2 δις που η Ελλάδα έχει ανάγκη για να καλύψει τις ανάγκες αποπληρωμών της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.!
-         Απευκταίο :  Το επίμαχο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δεν καταλήγει σε απόφαση, ούτε η δόση των 7,2 δις απελευθερώνεται…, κι όλα μετατίθενται χρονικά για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία.! Ουδείς, στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να σκεφτεί, έστω κι ως υπόθεση εργασίας το εν λόγω σενάριο καθώς θα ισοδυναμούσε με πλήρη ρήξη με τους δανειστές και με απρόβλεπτες έως κι ανεξέλεγκτες πολιτικές άμεσες συνέπειες.
      
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προσδοκούν σαφώς στο α΄ εκ των τριών αναφερθέντων σεναρίων καθώς θα ήταν το μόνο που θα άνοιγε τις πόρτες στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και θα έκανε κι ένα βήμα μπροστά για μια έστω και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017, όπως σχεδιάζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.. 

                                  Σύνοδος του ΝΑΤΟ
     
Τούτων όλων των προαναφερθέντων δοθέντων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει τα μέγιστα στους πολιτικούς καρπούς που προσδοκά να αποκομίσει από τις υψηλές επαφές που είχε στις Βρυξέλλες κατά την Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου, - και πέραν των όποιων άλλων συμμαχικών θεμάτων - ,  ευελπιστεί και προσβλέπει να συζητήσει το θέμα του ελληνικού χρέους και να αποσπάσει μια θετική για τα ελληνικά συμφέροντα δέσμευση από την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γάλλο νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται ευθέως υπέρ της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, - έστω και για τους δικούς του πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους - , όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα.!
      
Όπως εκμυστηρεύονται κορυφαίοι κυβερνητικοί επιτελείς, ο πρωθυπουργός στις υψηλού πολιτικού επιπέδου συνομιλίες του κατά την Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για το χρέος και έθεσε τους συνομιλητές του προ των δικών τους ευθυνών, καθώς οι μέρες που απομένουν μέχρι και το λίαν καθοριστικό Eurogroup 15ης Ιουνίου είναι ελάχιστες και οι λύσεις που προτείνονται ιδιαίτερα προβληματικές έως κακές για την ελληνική πλευρά.!
     
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έστειλε αυστηρό μήνυμα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ λέγοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας υποχωρήσεις, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν τις δικές τους». Παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά πεποίθησή του ότι «στις τρεις εβδομάδες που απομένουν όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό, τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».
       
 Η Ελλάδα, τόνισε, έκανε μια μεγάλη υποχώρηση για να εκπληρώσει τη μία από τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, νομοθετώντας μέτρα για το 2019 και το 2020. «Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.! 

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 27 Μαίου 2010...!!!
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου