Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη εκταμίευση... της δόσης των 7 δισ...!!!

Τη διαβεβαίωση ότι θα εγκριθεί έγκαιρα η δόση των 7 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να έχει τα χρήματα για...
να πληρώσει τις υποχρεώσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ 

για το χρέος το Ιούλιο έλαβε η Ελλάδα από το Euro working group το οποίο συνήλθε εκτάκτως μετά τη συμφωνία της περασμένης Τρίτης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ως γνωστό ο Ιούλιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου σε ότι αφορά τις πληρωμές για τις υποχρεώσεις χρέους οι οποίες θα φτάσουν περίπου τα 7,4 δισ. ευρώ (6,6 δισ. για την πληρωμή χρεολυσίων και 800 εκατ. για την πληρωμή τόκων).

Το δημόσιο θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τους επόμενους μήνες μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.Από τις υποχρεώσεις του Ιουλίου τα 4 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα που παρακρατά την ΕΚΤ 2,1 δισ. ευρώ που αφορούν τη λήξη του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε δοκιμαστικά το 2014, 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και άλλα 200 εκατ. ευρώ για τόκους .

Κοινοτικός αξιωματούχος τόνιζε την Παρασκευή ότι με την τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και την εκταμίευση της δόσης υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 4-5 εβδομάδων.

Με δεδομένο ότι οι πληρωμές του Ιουλίου ξεκινούν από τις αρχές και κορυφώνονται στα μέσα του μήνα δεδομένο είναι ότι τα χρήματα θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου.

Η διαβεβαίωση που πήρε η ελληνική αντιπροσωπεία από τους ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου ακόμη και αν δεν έχουμε απόφαση για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018 θα αποφασιστεί και η καταβολή της δόσης των 7 δισ. ευρώ ή έστω ένα μεγάλο μέρος της, ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της

Αγώνας δρόμου για εφαρμοστικούς

Προηγουμένως βεβαίως η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει και να εκδώσει το σύνολο των υπουργικών αποφάσεων που χρειάζεται για να θεωρηθεί από τους δανειστές ότι και τα 100 προαπαιτούμενα που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο από τα 100 αυτά προαπαιτούμενα τα 40 έχουν ήδη εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και υπάρχουν άλλα 40 που θα πρέπει να νομοθετηθούν και 20 για τα οποία θα πρέπει να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου συντονιστής είναι αυτές τις ημέρες το υπουργείο οικονομικών που μιλάει απευθείας με τους δανειστές.

Η συμφωνία είναι τα νομοσχέδια και οι συνοδευτικές αποφάσεις να έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 16 ή το αργότερο τις 18 του μήνα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να σταλούν για μετάφραση στις Βρυξέλλες ώστε να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία τελικά θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή της δόσης κατά την σύνοδο των υπουργών οικονομικών...


enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου