Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Γιατί είναι αισιόδοξο το Μαξίμου: Οι 6+1 λόγοι...!!!

Γιάννη Αλμπάνη

Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της κυβέρνησης​.

Η αισιοδοξία του Μαξίμου έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης στα ΜΜΕ και αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα». Φαίνεται επίσης ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιο επικοινωνιακό στρατήγημα -αν και υπάρχει και αυτή η διάσταση. Η πρωθυπουργική αισιοδοξία απορρέει σε μεγάλο βαθμό από μια εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας.
Συγκεκριμένα, το Μαξίμου θεωρεί ότι:

1.Είναι βέβαιες η συμφωνία των δανειστών για το χρέος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο QE. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Μαξίμου εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές και το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας.
2.Δεν θα υπάρξουν απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Παρά τις διαμαρτυρίες κάποιων βουλευτών για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, δεν θεωρείται πιθανό ότι θα βρεθεί κάποιος που θα αναλάβει το πολιτικό βάρος να καταψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
3.Το τέλος της αβεβαιότητας και η ένταξη στο QE θα σημάνουν την απαρχή της οικονομικής ανόδου. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το «ελατήριο» της οικονομίας έχει κατέβει όσο πιο κάτω γίνεται και ότι με την πρώτη ευκαιρία θα κινηθεί με ορμή προς την αντίθετη φορά.
4.Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις, αλλάζοντας το κλίμα στην κοινωνία. Προς επίρρωση της εκτίμησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε στο χτεσινό μπρίφινγκ ότι τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων.
5.Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία. Όπως υπογράμμισε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που δεν σχετίζονται με το Μνημόνιο και αξιολογούνται ως πολύ σημαντικά από τους πολίτες.
6.Η παράδοση στο κοινό μεγάλων έργων υποδομής δημιουργεί μεγάλη πολιτική υπεραξία για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου επενδύει πολύ στην εικόνα μιας κυβέρνησης που ολοκληρώνει επιτέλους όσα έργα καθυστερούσαν για χρόνια.
7.Το αίτημα για πρόωρες εκλογές δεν βρίσκει απήχηση στην κοινωνία. Παρά την γενικά κακή εικόνα της κυβέρνησης, φαίνεται ότι στην κοινωνία ηγεμονεύει η αντίληψη ότι πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα και να αποφευχθούν εκλογικές περιπέτειες που μπορεί να βλάψουν την οικονομία. Κατά συνέπεια, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα σχηματιστεί εκείνη η συμμαχία πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων που θα μπορούσε να απειλήσει την κυβέρνηση.
Στο προσεχές μέλλον θα φανεί πόσο είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία του Μαξίμου. Βεβαίως, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη δημοσκοπική διαφορά όπως αυτή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ίσως όμως ούτε το Μαξίμου πιστεύει στην πραγματικότητα ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές​, αλλά να προσδοκά ένα ποσοστό πάνω από 20% που θα διασφαλίσει τον κεντρικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα. Άλλωστε το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μόλις 45 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου