Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Στον «πάγο» τα μέτρα για το χρέος, πριν το 2018 από Σόιμπλε, ESM και EwG...!!!

Μπορεί η τεχνική συμφωνία να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς, όμως στον «πάγο» μπαίνουν τα μέτρα για το χρέος,  
όπως φαίνεται από την χθεσινοβραδινή δήλωση διάψευσης του δημοσιεύματος Handelsblatt για το χρέος από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αλλά και άλλων σημαντικών παιχτών στη «σκακιέρα» της διαπραγμάτευσης.  
«Δεν ετοιμάζεται καμιά ελάφρυνση χρέους» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο σε δήλωση προς το Reuters, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. 

«Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαϊου του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση για το αν είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου στο πρακτορείο. 

«Πάγο» στις προσδοκίες και από τον ESM

Εκπρόσωπος του ESM ενόψει των συζητήσεων ΔΝΤ – ευρωζώνης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανέφερε πως «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα». 
Αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» το οποίο ο εκπρόσωπος του ESM διέψευσε. 

EWG: Διευθέτηση του χρέους με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016

Το EuroWorking Group, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσει την πορεία της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».
Επί της ουσίας δείχνει ότι η όποια εφαρμογή μέτρων για το χρέος θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου