Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Μετάθεση της λύσης του χρέους για τις 15 Ιουνίου - Παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου...!!!

Παρατείνεται η αγωνία για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να τα βρουν με το ΔΝΤ,  

το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν πείστηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς παρέμεινε στη γραμμή της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για πρόοδο που καταγράφηκε στις πολύωρες συζητήσεις, ωστόσο παραδέχονται ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος προκειμένου να καλυφθούν οι διαφορές».
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια. Να είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και ο ελληνικός λαός  έχουν κάτι να περιμένουν στο τέλος του προγράμματος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πληροφορίες μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup μιλούν για τη σκληρή στάση της Γερμανίας, η οποία παραμένοντας στη γνωστή της γραμμή  επιδίωξε τη μετάθεση του ζητήματος για αρκετά αργότερα, χωρίς καθαρή λύση, σε αντίθεση με τις κοινές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ.
Η πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι δε κάλυπτε σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον που παρέπεμψε στις επίσημες διαβουλεύσεις για τις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κοντά στην ελληνική αποστολή στάθηκαν η ΕΕ, η Γαλλία και η Ιταλία.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε αυτό το σημείο πως θα εξελιχθούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, όμως η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως η λύση που ζητά η ελληνική πλευρά δεν θα έρθει τόσο εύκολα.  Διαφωνίες πέρα από βασικά ζητήματα, όπως οι ωριμάνσεις των δανείων, φέρεται να υπήρξαν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συμφωνία υπάρχει για τη διατήρηση του 3,5% μέχρι το 2022, όχι, όμως και για τη συνέχεια με το ΔΝΤ να επιμένει σε μικρότερα ποσοστά από το 2%.
Αυτό που φέρεται να συμφωνήθηκε είναι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνά το 15%, ενώ χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές η ψηφισμένη συμφωνία για τα ζητήματα της β΄ αξιολόγησης.
Ο φόβος κυβερνητικών στελεχών, με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr, είναι πως δεν πρόκειται να καμφθεί η  βούληση του Βερολίνου το ζήτημα του χρέους να μετατεθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό που επεσήμαναν είναι πως τέτοια πολυτέλεια για την Ελλάδα δεν υπάρχει, εξηγώντας πως η παράταση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία είναι τέτοιο που καθυστερήσει το σχηματισμό κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από επαφές του πρωθυπουργού μέσα στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να κινηθούν τις επόμενες 3 εβδομάδες στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος το γρηγορότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου