Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

To πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο της εκκλησία στην Ελλάδα της κρίσης...!!!

Εκτός από την κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας και την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι σχεδόν ογδόντα ορθόδοξες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναπτύσσουν πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο.

Εκτός από την κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας και την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι σχεδόν ογδόντα ορθόδοξες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναπτύσσουν πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη
Στηρίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προσφέροντάς τους όχι μόνο φαγητό και βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και ψυχολογική στήριξη. Επίσης, έχουν αναπτύξει δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών μέσω των οποίων παρέχουν δωρεάν φάρμακα, ιατρική βοήθεια και φροντίδα, έχουν δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια, εργαστήρια καλών τεχνών.
Μεγάλο βάρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες/μετανάστες «σηκώνουν στις πλάτες τους» και οι νησιωτικές μητροπόλεις (όπως Μυτιλήνης και Χίου) υποστηρίζοντας παράλληλα και τη λειτουργία των hotspot.

To Newsbomb.gr σας παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένες από τις πολύπλευρες φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μητροπόλεων, χωρίς όμως να προτάσσει το έργο τους έναντι των άλλων.

Τα χρήματα που έδωσε η Εκκλησία για το φιλανθρωπικό έργο

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2015, που παρουσίασε στις 12 Μαΐου 2016, η Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας στην Ιερά Σύνοδο, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος διέθεσαν συνολικά 126.041.801,73 ευρώ για τις σιτιστικές ανάγκες μόνο για τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τις οικογένειες στη Θράκη

Oι μητροπόλεις της ακριτικής Θράκης και πιο συγκεκριμένα (Μαρωνείας και Κομοτηνής, Ξάνθης και Περιθεωρίου καθώς και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου) στέκονται στο πλευρό των δοκιμαζομένων κατοίκων της περιοχής. Και τις τρεις μητροπόλεις ενισχύει με 160.000 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ενισχύουν με επίδομα 200 ευρώ κάθε δίμηνο τις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά. Επίσης, διανέμονται τρόφιμα και συσσίτια στις άπορες οικογένειες και υπό την εποπτεία τους λειτουργεί Κοινωνικό Φροντιστήριο. Συσσίτια διανέμονται  σε απόρους και ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν κατοίκους.

Μητρόπολη Νικαίας

Η μητρόπολη Νίκαιας περιλαμβάνει επτά δήμους της Αττικής (Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου,  Περάματος, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και  Χαϊδαρίου), οι περισσότεροι από τους οποίους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.  Ο μητροπολίτης Αλέξιος βρίσκεται στο πλευρό και των φυλακισμένων στον Κορυδαλλό, υποστηρίζοντάς τους.  Στους ενοριακούς ναούς  λειτουργούν καθημερινά συσσίτια από τα οποία συντηρούνται περισσότερες από  2200 οικογένειες. Επίσης, κάθε καλοκαίρι η Μητρόπολη Νικαίας φιλοξενεί 1000 περίπου νέους  σε κατασκήνωση της Μητρόπολης στα Δερβενοχώρια της Βοιωτίας.

Μητρόπολη Δημητριάδος

Έχει συστήσει από το 1999 την ομάδα των «Γιατρών της Αγάπης». Επίσης υπό την ομπρέλα της Μητρόπολης λειτουργεί ορφανοτροφείο, βρεφονηπιακός σταθμός, κοινωνικό ιατρείο, συμβουλευτικός σταθμός υποστήριξης πολιτών,  προσφέρεται δωρεάν φαγητό σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες. Επίσης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισκέπτεται τις φυλακές και προφέρει βασικά είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σε φυλακισμένους που τα στερούνται.

Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας λειτουργεί το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, το οποίο παρέχει τακτικά μηνιαία οικονομικά βοηθήματα σε αναξιοπαθούντες και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ασθενείς και απόρους για την ιατρική ή νοσοκομειακή περίθαλψη τους. Η  Μητρόπολη συμπαρίσταται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (όπως καταστρεπτικές πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.α.). Επίσης, υπό την αιγίδα της λειτουργεί Άσυλο Ανιάτων, σανατόριο – Ψυχιατρείο, γηροκομεία, βρεφοκομείο και ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε οικονομικά ενδεείς Μεσσήνιους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας

Η Μητρόπολη αναπτύσσει πλούσιο ανθρωπιστικό έργο, εστιάζοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Όλοι όσοι επιθυμούν να συναντήσουν το μητροπολίτη έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα της μητρόπολης, αρκεί να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα. Στη μητρόπολή του λειτουργεί, μεταξύ άλλων, επισιτιστικό πρόγραμμα, τράπεζα αγάπης, κέντρο διημέρευσης ΑΜΕΑ.

Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Η μητρόπολη κάνει ευρύ ποιμαντικό έργο στους νέους. Δεν διοργανώνει μόνο συσσίτια και παρέχει φροντίδα σε γέροντες και κοινωνικούς ασθενείς αλλά και εστιάζει στον τομέα της βιοηθικής. Ο μητροπολίτης, λαμπρός επιστήμονας και ο ίδιος,  (ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν επιστημονικός συνεργάτης της NASA και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), διοργανώνει συνάξεις νέων και τους μιλά για την σημασία της ορθόδοξης θεολογίας αλλά και της μόρφωσης. Επίσης, ενισχύει και ενθαρρύνει τις επισκέψεις των μαθητών όχι μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε επιστημονικά κέντρα, όπως το CERN.

Μητρόπολη Σύρου

Η μητρόπολη εκτείνεται σε 12 νησιά. Κάθε μήνα διανέμονται 400 δέματα αγάπης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Λειτουργεί, μεταξύ άλλων, πρότυπος παιδικός σταθμός. Ο μητροπολίτης επισκέπτεται εργασιακούς χώρους και συνομιλεί με τους εργαζομένους. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα που ανέβηκε σε γερανό το Νεώριο και συνομίλησε με εργαζόμενους στο ναυπηγείο. Οι εργαζόμενοι τον υποδέχονται με ενθουσιασμό και πολλά εργατικά σωματεία ζητούν να τα επισκεφθεί. Επίσης η Ορθόδοξη Μητρόπολη και την Καθολική Επισκοπή επισκέπτονται νοσοκομεία και γηροκομεία και προσφέρουν υποστήριξη και  δώρα στους έχοντες ανάγκη.

Μητρόπολη Πειραιώς

Σε κάθε ενορία λειτουργούν τα Eνοριακά Φιλόπτωχα Tαμεία, φροντίζοντας για την ανακούφιση των ενοριτών που έχουν ανάγκη. Eιδικές ομάδες κυριών επισκέπτονται τακτικά τα νοσοκομεία και τις κλινικές της πόλης καθώς και ασθενείς και κατάκοιτους στα σπίτια τους. Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί στο «Τζάνειο», με την αποκλειστική ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλης ενώ εθελοντικές αιμοδοσίες πραγματοποιούνται τακτικά, για τις ανάγκες ασθενών συνανθρώπων μας. Επίσης, ο Μητροπολίτης βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών που νοσηλεύονται στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» και στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιώς.  Επίσης, έχουν συσταθεί δύο ομάδες Συμπαραστάσεως Κρατουμένων και Αποφυλακισθέντων. Επισκέπτονται σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα διανέμοντας «δέματα αγάπης» με είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης. Συμπαρίστανται σε οικογένειες κρατουμένων, μεριμνούν για αποφυλακισθέντες, διενεργούν αποφυλακίσεις κρατουμένων για οικονομικές οφειλές.

 newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου