Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης...!!!

Παρά τις αρχικές πληροφορίες για έκρηξη, όπως όλα δείχνουν «ένοπλο επεισόδιο» σημειώθηκε τελικά κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, 

αργά χθές το βράδυ, με τουλάχιστον έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες. Νωρίτερα, μάλιστα, γινόταν λόγος και για δεύτερο νεκρό, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του μοναστηριού, που έχει γίνει κατ΄επανάληψη στόχος επιθέσεων.

Ο ISIS μέσω της επίσημη ιστοσελίδας του Amaq ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, μια εβδομάδα μετά από τις δύο αιματηρές επιθέσεις της ίδιας της οργάνωσης σε εκκλησίες που κόστισαν τη ζωή σε 45 άτομα.
Το συμβάν έλαβε χώρα δέκα μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο.

Το Μοναστήρι αποτελεί έναν από τους πιό σημαντικούς χριστιανικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως.

Η Αγία Αικατερίνη του Σινά, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα στους πρόποδες του Όρους Σινά, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο και εντάσσεται στον κατάλογο χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ.
Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή.
Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ο Προφήτης Μωάμεθ έχει δώσει εντολή να μην πειράξει κανείς το μοναστήρι
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον ίδιο τον Προφήτη Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του.
Με αυτή ζητά από τους μουσουλμάνους να υπερασπίζονται τους Μοναχούς, να τους αφήνουν αερίσπαστους στα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να μην εισπράττουν από αυτούς φόρους.

Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί περίπου 10% ενός συνολικού πληθυσμού 92 εκατομμυρίων, έχει αποτελέσει στόχο των ισλαμιστών μαχητών με αυξανόμενη συχνότητα, με τρεις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τον Φεβρουάριο, δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές εγκατέλειψαν την επαρχία του Βόρειου Σινά μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών.

Αντίθετα, οι επιθέσεις στο νότιο Σινά, δημοφιλή τόπο διακοπών για τουρίστες λόγω των παραθαλάσσιων θερέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Στις αρχές του μήνα, οι αρχές του Ισραήλ απαγόρευσαν στους υπηκόους τους να διαπεράσουν τα σύνορα προς τη χερσόνησο του Σινά, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος επιθέσεων στην περιοχή από οργανώσεις φιλικές προς το Ισλαμικό Κράτος και παρόμοιες ομάδες είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Όταν μεταδόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για το ένοπλο συμβάν από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να επισημάνουν ότι για μία ακόμη φορά μπαίνουν στο στόχαστρο Χριστιανοί- μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών, την Κυριακή των Βαϊων.

Ασφαλείς οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί

Ασφαλείς είναι όλοι οι μοναχοί του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και όλοι οι προσκυνητές μετά το ένοπλο επεισόδιο.

Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή με την αρχιεπίσκοπο και τους μοναχούς καθώς και με την αιγυπτιακή αστυνομία και παρακολουθεί από κοντά τη κατάσταση.


Τηλεφωνική επικοινωνία Αμανατίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά το βράδυ της Τρίτης (18/4) με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο υφυπουργός Εξωτερικών και Αρμόδιος για τα θέματα  του Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιοχή του θεοβάδιστου μοναστηριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μοναχούς, όπως εξήγησε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη ο αρχιεπίσκοπος Σινά, μπορεί το όλο θλιβερό περιστατικό να προήλθε από μία κατά λάθος εκπυρσοκρότηση όπλου από τους άνδρες ασφαλείας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και πιθανόν τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.
Όλοι οι μοναχοί της μονής και όλοι οι προσκυνητές είναι καλά στην υγεία τους.

 

   / pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου