Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Υποβάθμιση – σοκ από Fitch για την ιταλική οικονομία...!!!



Η Ιταλία προβληματίζει πια περισσότερο από την Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα σε BBB (από BBB+) το αξιόχρεο της Ιταλίας, 

 επικαλούμενος την ασθενική οικονομική ανάπτυξη και την αδυναμία της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος. «Το συνεχές ιστορικό δημοσιονομικών ολισθημάτων της Ιταλίας, της αναβολής της (σ.σ. εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής) προσαρμογής, της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης και της συνεπαγόμενης αδυναμίας να μειωθεί το πολύ υψηλό επίπεδο του γενικού κρατικού χρέους» σημαίνει ότι η χώρα είναι «εκτεθειμένη σε δυνητικά σοκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιτς.


Εν τω μεταξύ, μια «ακτινογραφία» στην οικονομική κατάσταση χωρών της Ευρώπης κάνει η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Έξι χώρες, έξι προβλήματα, έξι στρατηγικές». Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η κατάσταση στις χώρες της κρίσης ποικίλει, με κάποιες να βρίσκονται πλέον σε καλύτερη μοίρα και κάποιες άλλες όχι, ενώ διατυπώνεται και η διαπίστωση πως τη μεγαλύτερη ανησυχία πλέον δεν την εμπνέει η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία.

«Ολοένα συχνότερα διαβάζουμε πρωτοσέλιδους τίτλους όπως: «Φόβοι για νέα ευρωκρίση» (Handelsblatt) ή «Οι επενδυτές ανήσυχοι για νέο ξέσπασμα της ευρωκρίσης» (FAZ). Πόσο πιθανή είναι ωστόσο μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη;», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Μια ματιά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δείχνει ότι πολλά έχουν βελτιωθεί. Όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Την ίδια στιγμή όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ιταλική οικονομία, η διάσωση της οποίας θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες των ευρωπαίων εταίρων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου