Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Κοινός άξονας Γιούνκερ – Τσίπρα για «fast track» συμφωνία...!!!

Mε καθαρό πλέον τον κοινό άξονα Αθήνας - Βρυξελλών και με, εξίσου σαφή, την στρατηγική επιλογή Τσίπρα να κλείσουν και να ψηφιστούν άμεσα όλα τα μέτρα 

στα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, μπαίνει στην τελική του φάση το πόκερ για τη συμφωνία με τους δανειστές.
Στο πρώτο διήμερο των διαβουλεύσεων, παρά την χθεσινή αναβολή των συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο και παρά τις επιμέρους εκκρεμότητες, επαναβεβαιώθηκε ότι παραμένει σε τροχιά ο οδικός χάρτης που θέλει όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Μαίου και την αξιολόγηση να κλείνει οριστικά στο Eurogroup  της 22ας Μαίου.

Η παρέμβαση Γιούνκερ
Eίναι ενδεικτικό ότι το εν λόγω χρονοδιάγραμμα έδειξε ευθέως χθες ακόμη και ο θεωρούμενος ως ο «σκληρός» της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλούσε άπαντες να σταματήσουν τα «ποιήματα πάνω στα ποιήματα για το χρέος» και ζητούσε από το Eurogroup να δώσει μέσα στον Μάιο «τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης».
Το timing της συνέντευξης Γιούνκερ δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως τυχαία δεν είναι και η απόλυτη σύμπλευσή του με τις θέσεις της Αθήνας. Μία ημέρα μετά το μήνυμα Τσίπρα ότι είναι «ρεαλιστικός στόχος» η λύση για το χρέος στο επόμενο Eurogroup, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να παρέμβει δημόσια για να επιβεβαιώσει ότι ασκεί πιέσεις στην Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να μην επιμείνει σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «κάνει το καλύτερο δυνατό» και να διαμηνύσει ότι «υπάρχει ένα όριο στις προσπάθειες».
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες αλλά και από κυβερνητικές πηγές οι κινήσεις Τσίπρα και Γιούνκερ είναι απόλυτα συντονισμένες, η δε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε fast track συμφωνία και νομοθέτηση των μέτρων ελήφθη κατόπιν σύστασης του προέδρου της Κομισιόν. Και τούτο προκειμένου να βγει εντελώς η Ελλάδα από το κάδρο των καθυστερήσεων και να αναγκαστούν το ΔΝΤ και το Βερολίνο να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη και το κόστος επίλυσης της μεταξύ τους διάστασης για το χρέος.
Η σύγκρουση με τον Σόιμπλε
Κατά τις ίδιες πηγές, η «συμμαχία» Γιούνκερ με την ελληνική πλευρά δεν εκπορεύεται μόνον από την ανησυχία του προέδρου της Κομισιόν για το μέλλον της κλονισμένης Ευρώπης υπό το βάρος της σκληρής λιτότητας αλλά και από την παράλληλη, υπόγεια αλλά μακρά σύγκρουσή του με το «σύστημα Σόιμπλε».
Είναι η σύγκρουση που έχει ανοίξει το σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη μετατροπή του – ελεγχόμενου από τον ίδιον - ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα αναλάβει και όλες τις αρμοδιότητες δημοσιονομικού ελέγχου και εποπτείας της Κομισιόν απογυμνώνοντάς την στην πράξη από κάθε ουσιαστικό ρόλο.
Το εν λόγω σχέδιο είχε δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά πέρσι από την γερμανική Bundesbank και το επαναφέρει  τώρα στο προσκήνιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο των προτάσεών του για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων».
Σ’ αυτό το κάδρο, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και η Αθήνα κρατούν ενεργό και τον δίαυλο των συμμαχιών με το σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ της γερμανικής κυβέρνησης – κυρίως μέσω του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – με στόχο το παράλληλο κλείσιμο της αξιολόγησης και της συμφωνίας για το χρέος.
Ως προς το δεύτερο σκέλος αυτού του στόχου, το χρέος, το στοίχημα – παρά τις δηλώσεις θετικών προθέσεων από ΔΝΤ και Βερολίνο – παραμένει ακόμη ανοιχτό.
Ως προς το πρώτο, το κλείσιμο της αξιολόγησης, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν θεαματικές ανατροπές για να μην επικυρωθεί το staff level agreement στο Eurogroup της 22ας Μαίου.
Η ελληνική αντιπρόταση για το SLA
Οι, όχι μείζονες, ανοιχτές εκκρεμότητες αναμένεται να εξεταστούν σήμερα στη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ από προχθές το βράδυ η ελληνική πλευρά έχει δώσει τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις της επί των κειμένων τεχνικής συμφωνίας που απέστειλαν οι θεσμοί.
Η πρώτη, και πλέον βασική από αυτές τις ενστάσεις συνοψίζεται στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αποτρέψει περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις – κατεύθυνση, την οποία έδειξε και η παρέμβαση Γιούνκερ.
Παράλληλα, και στο πλαίσιο των αντίμετρων, η κυβέρνηση ζητά κατά τις πληροφορίες μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 19% από 22% που είναι σήμερα και έναντι 20% που προτείνουν οι δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται επίσης να αποδέχεται στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για την τριετία από το 2018 έως το 2020 και στη συνέχεια μείωσή του στο 2% για το 2021 και το 2022.
Διαφορές καταγράφονται επίσης και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων με την κυβερνητική αντιπρόταση να προβλέπει τη διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχων κυρίως των αμυντικών βιομηχανιών – ήτοι, την εξαίρεσή τους από τη λίστα των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο υπερταμείο.
Ενστάσεις επίσης καταγράφονται και στο θέμα της ΔΕΗ όπου πλην των πωλήσεων των λιγνιτικών μονάδων το ΔΝΤ φέρεται να ζητά την πώληση και τουλάχιστον δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων – προοπτική την οποία, μέχρι στιγμής, αποκρούει η ελληνική πλευρά.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου