Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Βρυξέλλες: Ας μην περιμένουμε θαύματα στο Eurogroup της Παρασκευής...!!!

«Τεχνικά εύκολη, πολιτικά δύσκολη η συμφωνία», λένε πηγές της Κομισιόν - Παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» για φορολογικό, συνταξιοδοτικό και ενεργειακά – Στις Βρυξέλλες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος.

 

Σε νέο κύκλο καθυστερήσεων μπαίνει πλέον η διαπραγμάτευση Ελλάδας – Θεσμών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, χάνεται οριστικά το «στοίχημα» για συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής (04/04/2017).
Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (04/04/2017) ότι «δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα» στο Eurogroup, καθώς υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις ως προς το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα ενεργειακά.

«Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μεν σημαντική πρόοδος σε σχέση με ένα μήνα πριν, όμως πιστεύω πως είναι δυνατό και εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση.  Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που θεωρούσα πως είχε κλείσει, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν έχει κλείσει», υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Ο ίδιος αξιωματούχος, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του Κουαρτέτου στην Αθήνα, αλλά πως όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα επιλυθεί το πολιτικό σκέλος της διαφωνίας.

Από Μάιο και βλέπουμε… 

Ωστόσο, ένα πολύ σοβαρό δεδομένο που έθεσε η ευρωπαϊκή πηγή είναι ότι εντοπίζεται πρόβλημα σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το χρονικό προσδιορισμό της συμφωνίας. «Ο χρόνος είναι προβληματικός», είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα αλλά και οι εαρινές Σύνοδοι του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα για την Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν θαύματα, καθώς και η χρονική διάρκεια της όλης συνόδου και οι ίδιες οι συναντήσεις των διαφορετικών πλευρών «είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς το όλο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης μεταφέρεται στις «καλένδες» του Μαΐου και οδηγείται ξανά στις καθυστερήσεις, γεγονός που μοιραία ξυπνάει ξανά μνήμες από το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός της Ευρωζώνης, με την επιβολή των capital controls.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μίνι Eurogroup με την ιεραρχία των Θεσμών απόψε

Μίνι Eurogroup με την ιεραρχία των Θεσμών απόψε

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των Θεσμών

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ετοιμάζονται για το αποψινό ραντεβού με το επικεφαλής του Κουαρτέτου στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ρεπορτάζ, μεγάλο σημείο τριβής συνιστά η απαίτηση του ΔΝΤ να ληφθούν μέτρα ύψους 3,6 – 3,8 δισ. ευρώ (2% επί του ΑΕΠ) το 2019, κάτι που συνεπάγεται αυτόματα την περικοπή του αφορολογήτου, αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

«Πυρετός» στο Μαξίμου: Μπαράζ τηλεφωνημάτων και επαφών Τσίπρα με ευρωπαίους αξιωματούχους

Εν τω μεταξύ, σε «κόκκινο» συναγερμό τελεί και το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, αργά το απόγευμα της Δευτέρας (3/4) πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Τσίπρα για πολιτική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που τις τελευταίες ώρες έχει στην ουσία ανασταλεί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ ήταν σε γενικά θετικό κλίμα, αν και αρμόδια πηγή της κυβέρνησης απέφυγε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, αναμένοντας και το συνολικότερο κλίμα από άλλες επαφές κρίσιμες του πρωθυπουργού, όπως με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι επαφές, θα γίνει επίσημη ενημέρωση απ’ την κυβέρνηση.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην Αθήνα την Τετάρτη (05/04/2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου