Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Στη Σύνοδο του ΔΝΤ «κληρώνει» για το ελληνικό χρέος: Αναχωρεί για Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος...!!!



Μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ξεκινάει αύριο στην Ουάσινγκτον.  

Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου θα γίνει η τελικά φάση της διαπραγμάτευσης ΔΝΤ - Γερμανίας για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους. Με την προσδοκία ότι η συμφωνία θα κλείσει και θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση των ελληνικών υποχρεώσεων, αναχωρούν σήμερα για την αμερικανική πρωτεύουσα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και  Γιώργος Χουλιαράκης, Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη για την αποσαφήνιση της πολιτική γραμμής της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Χθες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση είχε δυο καλά νέα κι ένα κακό για την κυβέρνηση  Τα καλά νέα ήταν η αναθεώρηση προς τα πάνω του πλεονάσματος του 2016, καθώς και η πρόβλεψη ότι θα επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για το 2017. Το κακό  νέο είναι ότι το Ταμείο εκτιμά ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος των ετών 2018-20.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016ι θα διαμορφωθεί στο 3,3% (από 0,1% που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Οκτώβριο). Το 2017 το Ταμείο θεωρεί πως ο στόχος (1,75%) θα επιτευχθεί οριακά και τοποθετεί το αποτέλεσμα στο 1,8%. Για το 2018 προβλέπει  πλεόνασμα 2%, ενώ ο στόχος είναι 3,5% Από το 2019 και μετά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5%
Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα έχουν καίρια σημασία γιατί από αυτές εξαρτώνται τόσο το μέγεθος των περικοπών όσο και το αν θα ενεργοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα έτη 2019-2020.

Η απάντηση του Μαξίμου

Αξιωματούχος του Μαξίμου έσπευσε να «σφάξει με το γάντι» τα ΔΝΤ: «Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του»  Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016. Προσέθεσε, ότι οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το 2018 η πρόβλεψη είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί. «Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Καμπανάκι από Κομισιόν

Εντωμεταξύ, χθες η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι το «μούδιασμα» της οικονομίας το τελευταίο διάστημα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017. Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι: «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και καλωσορίζουμε τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου που οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου