Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Σισύφειο άγος η αξιολόγηση - Οι νέες ημερομηνίες σταθμοί...!!!


     Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                  
Ο χρόνος τρέχει και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει το μονίμως ζητούμενο, ξεγλιστρώντας από το ένα Eurogroup στο επόμενο. 

Νέο τέρμινο ορίζεται η 22α Μαΐου και δια πρωθυπουργικών χειλέων. Με απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα κλείσει η τεχνική συμφωνία πριν από τις 22 Μαΐου και θα πέσουν κι οι υπογραφές σ αυτό το καθοριστικό Eurogroup, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, την περασμένη Τρίτη.

 
Με εκνευρισμό λίαν εμφανή, ο πρωθυπουργός απέστειλε διπλό μήνυμα :
      α. Προς την κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα και το κυβερνών κόμμα : «Ψηφίζουμε τα δύσκολα κι επώδυνα μέτρα για να πάρουμε την αξιολόγηση και την διευθέτηση του χρέους…, από την οποία ξεκινά και η έξοδος από τα μνημόνια και το τέλος της επιτροπείας».!
       β . Προς τους εταίρους και δανειστές : «Ψηφίζουμε αυτά τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσουμε εάν κι εφόσον κι εσείς τηρήσετε τις υποχρεώσεις σας, όπως τις τηρούμε εμείς».!
        
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  χαράσσει την τακτική του στην τελική μάχη για τη συμφωνία με τους δανειστές και, ταυτόχρονα, δείχνει και την πολιτική του στρατηγική για τους 15 μήνες που έπονται έως την, – επιδιωκόμενη και προσδοκώμενη τουλάχιστον – , έξοδο από το Μνημόνιο και την επιτροπεία: «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος.  Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με νόημα: «Αλήθεια, μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία;... , ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;». Παράλληλα, είπε ότι θέλει να πιστεύει πως στις 22 Μαΐου θα υπάρχει και η συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος. Στόχος είπε είναι να κλείσει η αξιολόγηση «και αμέσως να βγούμε στις αγορές».!               
       
Σ αυτό, το πολιτικό κλίμα εύγλωττα περιγραφέν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εξυφαίνεται η στρατηγική της κυβέρνησης. Μ αυτό το πνεύμα και προσδοκίες προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης . Παρά ταύτα, το μεγάλο και κυρίαρχο θέμα, εκείνο της διευθέτησης του χρέους, βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
      
Επ αυτού υπάρχουν δύο πηγές πληροφοριών :
     α . Η πρώτη που ισχυρίζεται πως όλα θα διευθετηθούν μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και στο επίμαχο Eurogroup της 22ας Μαΐου απλά θα υπάρξει μια δέσμευση η οποία θα εγγραφεί ως «υποσημείωση» στο ανακοινωθέν της συγκεκριμένης διάσκεψης…, και
     β . Η δεύτερη πηγή πληροφόρησης, - η πιο αισιόδοξη - , η οποία ευελπιστεί πως το θέμα θα λυθεί 9 Ιουνίου στο ανώτατο συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς μέχρι τότε θα έχει δημοσιοποιήσει και την επί του θέματος πολιτική του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος κατά πολλούς θα ταχθεί ευμενώς υπέρ της λύσης του ελληνικού προβλήματος .
      
 Πέραν όλων τούτων, υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση των όσων είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη…, ανάγνωση για την περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξουν οι παραπάνω ευμενείς εξελίξεις και το Μαξίμου βρεθεί προ απροόπτου και δυσμενούς σεναρίου.
       
Το κακό και δυσμενές σενάριο, θα ήθελε, παρά τις επανειλημμένες  διαβεβαιώσεις όλων των πλευρών, τις εξής απρόσμενες και απευκταίες εξελίξεις :
-         Το ΔΝΤ και το Βερολίνο, για τους δικούς τους λόγους κι ένεκα των αναμεταξύ τους αντιπαραθέσεων, μεταθέσουν σε βάθος χρόνου τις αποφάσεις για το χρέος, που η Αθήνα προσδοκά…,
-         Εάν η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ καθυστερήσει και πέραν της 9ης Ιουνίου και μετατεθεί χρονικά κι η ανάλογη αναπτυξιακή ώθηση που μέσω αυτής προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας…,
-         Εάν η έξοδος στις αγορές τορπιλιστεί από τις εσωτερικές κόντρες των δανειστών, καθώς θα έχουν συμβεί τα δύο ανωτέρω σημεία…
     
Τότε οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, θα παίξουν το χαρτί της δικής τους άρνησης ή της δικής τους «ρήξης», όπως χαρακτηριστικά λένε σε κατ ιδίαν εκμυστηρεύσεις..., και θα είναι «η ακύρωση των μέτρων που θα έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020».!

                                     Όλα στο τραπέζι
      
Με την ως άνω περιγραφείσα πολιτική φιλοσοφία, η κυβέρνηση δέχεται να πέσουν στο τραπέζι τα κάτωθι :
1.    Συνταξιοδοτική δαπάνη : Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%. Με την εξής, ωστόσο, επισήμανση : Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.
2.    Στα εργασιακά : Μέχρι το τέλος του προγράμματος, Φθινόπωρο του 2018, θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό, τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.
3.    Στα ενεργειακά : Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.
4.    Καταστήματα : Κατάργηση της Κυριακής αργίας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή όπου βρίσκονται.
5.    Αποκρατικοποιήσεις : Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.
      
Πάντα τα ανωτέρω, που είναι τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές,  περιλαμβάνονται σε 3 «κείμενα – μνημόνια» και σε 75 σελίδες – φωτιά, που απομένουν για υλοποίηση από την ελληνική πλευρά και για τα οποία η Αθήνα καλείται να έχει ψηφίσει μέχρι τις 16 Μαΐου το αργότερο…, και οι επιτελείς της κυβέρνησης ετοιμάζουν τους εφαρμοστικούς νόμους που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με τις συμπεφωνημένες με τους δανειστές ημερομηνίες κι εν όψει του καθοριστικού για τις μετέπειτα εξελίξεις της 22ας Μαίου…!!!

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ-Ανάλυση -, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ την Παρασκευή 28 Απριλίου.! 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου