Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Συσπειρωθείτε γιατί χανόμαστε… !!!

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις… υποχωρήσεις να περνούν και αναμένει πού θα κάτσει η μπίλια του επώδυνου συμβιβασμού, το Μαξίμου δείχνει να...
 
αξιοποιεί τις επιθέσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους γνωστούς και μη εξαιρετέους θεσμικούς παράγοντες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο απορροφώνται οι εσωτερικοί κραδασμοί συνεπεία της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους συμβιβασμούς που απαιτούνται, αντί της ηρωικής εξόδου που εδώ και μήνες ζητούν πολλοί στο κόμμα.


Υπενθυμίζεται πως η θέση πολλών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντες τους «53», είναι ότι ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να υλοποιήσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις των δανειστών που στρέφονται κατά των στρωμάτων που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ κι επομένως είναι καλύτερα να κάνει χώρο για τον επόμενο (αν και, σύμφωνα με ορισμένους, το ενδεχόμενο μιας «ηρωικής εξόδου» κερδίζει έδαφος… διατασικά).

Όμως ύστερα από το ανέβασμα των τόνων εκ μέρους του Μαξίμου απέναντι σε Σημίτη και Στουρνάρα, τους οποίους συνέδεσε με σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση κι ενδεχομένως κύκλους του εξωτερικού, από την Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες εκπέμπεται εικόνα συσπείρωσης.

Η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε το Σάββατο ύστερα από καιρό, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία συντάσσεται με την κυβερνητική γραμμή στον βαθμό που στρέφεται κατά του ΔΝΤ και όσων «συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι», κατά της Ν.Δ. «που υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία τής πιο σκληρής πλευράς των δανειστών» αλλά και κατά «της συμμαχίας των προθύμων» που «τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος».

Τη Δευτέρα, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία στρέφεται κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς έχει ως θέμα τις «αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος». Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «έγιναν εκκαθαρίσεις και μετακινήσεις διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να μπορούν να δικαιολογηθούν», εκτός κάθε δεοντολογίας και πρόβλεψης του εσωτερικού κανονισμού.

Από το απόγευμα της Τρίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη στάση που κράτησαν οι ευρωβουλευτές της στην ειδική συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη και Γ. Κύρτσο αλλά και την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ότι τάχθηκαν απέναντι σε υποστηρικτικές προς την Ελλάδα θέσεις ευρωβουλευτών άλλων χωρών αλλά και της Κομισιόν και του επιτρόπου Μοσκοβισί και απέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ειδικότερα, ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., αλλά και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, δεν δίστασαν να αποκαλύψουν πως αυτό που τους νοιάζει δεν είναι η πορεία της οικονομίας και της ίδιας της χώρας, αλλά η πτώση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι στηρίζουν την κυβέρνηση!». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, το μήνυμα που εξέπεμψαν οι εν λόγω ευρωβουλευτές ήταν: «Βάστα, ΔΝΤ και Σόιμπλε, μέχρι να έρθουμε εμείς στην εξουσία», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «λαϊκισμό» και «υποκρισία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα περί σχεδίου υπονόμευσης της κυβέρνησης, που μπορεί να έχει προεκτάσεις και αριστερής παρένθεσης, και προέρχεται από κύκλους του εσωτερικού σε συντονισμό με κύκλους του εξωτερικού, κάνει πιο δύσκολο να εκφραστούν εσωτερικές διαφωνίες και γκρίνιες αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε αλλεπάλληλους συμβιβασμούς (π.χ. την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ). Το κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί στα μηνύματα πειθαρχίας που έστειλε το Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία, «αν τη συμφωνία μπορεί να την υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, τότε ο καθένας μπορεί να την υποστηρίξει καθώς κανείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πιο αριστερός ή πιο υπεύθυνος από τον πρωθυπουργό».

Την ερχόμενη Κυριακή, δύο μέρες μετά το Eurogroup, συνεδριάζει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτιμήσει τα δεδομένα που θα υπάρχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή στο τραπέζι: είτε μια ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία είτε ένα περίγραμμα τεχνικής ή συνολικής συμφωνίας (μαζί με τα καυτά ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος).

Στη συνεδρίαση ενδέχεται να μετάσχουν και οι βουλευτές, αν και πριν από το Eurogroup δεν υπήρχε εικόνα για το αν κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, ενώ ανοιχτό έμενε και το αν θα έρθουν προαπαιτούμενα προς ψήφιση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως είχε διαρρεύσει την περασμένη Παρασκευή. Πάντως αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη επιμένουν ότι στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛΛ δεν υπάρχει θέμα καταψήφισης και απόκλισης από την κυβερνητική γραμμή, καθώς οι βουλευτές ξέρουν τι διακυβεύεται και υπάρχει η προσδοκία ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι ο τελευταίος «δύσκολος κάβος», επομένως ουδεμία ανάγκη να πεισθούν και να ζυμωθούν στην κυβερνητική γραμμή υπάρχει...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου