Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Φτάσαμε σε συμβιβασμό για την αξιολόγηση - Στην συμφωνία υπάρχουν μέτρα που δεν θα παίρναμε...!!!

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, 

 κάνοντας παράλληλα λόγο για ''πολιτική συμφωνία'', αλλά και ''άνοιγμα των μέτρων για το χρέος''. 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ''Μετά το Eurogroup της Μάλτας, υπάρχει πολιτική συμφωνία. Αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη η υλοποίηση της συμφωνίας. Υπάρχουν μέτρα που δεν θα παίρναμε ποτέ. Ωστόσο ο συμβιβασμός προβλέπει και αντίμετρα που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα''.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης ότι ''Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Έντονες διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δεν είχαν να κάνουν με την αξιολόγηση, αλλά με την πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 αλλά με μια συνολική λύση''.
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ''Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο σε κλειστές αίθουσες, αλλά για πρώτη φορά διεξάγεται και στο πολιτικό επίπεδο.Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν. Μπαίνουμε σε συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να μην διαιωνίζει τη λιτότητα κι αυτή είναι η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από πολλούς για μία δεκαετία, είναι τουλάχιστον άτοπη''. 
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ''Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μία στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από την κρίση. Το αποτέλεσμα στη Μάλτα δικαίωσε την επιμονή μας. Αυτά που αποφασίστηκαν καθιστούν πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από την οικονομική επιτροπεία. Κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής στόχος μας, που αποτέλεσε και εντολή του ελληνικού λαού. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια''.
Ο πρωθυπουργός απένειμε, στην ομιλία του και τα εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: ''Φτάσαμε στο σημείο αυτό μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που είχε σκαμπανεβάσματα. τα ζήσατε, τα γνωρίζετε, δεν κρύψαμε ποτέ κάτι. Δεν κρύψαμε κάτι κάτω από το χαλί. Ήταν φανεροί και οι εκβιασμοί. Το πλαίσιο αυτό το μάθαμε στις 20 Φλεβάρη. Κάποιοι προσπάθησαν αυτό το πλαίσιο να το ξηλώσουν. Δεν θέλω να πω ότι το γεγονός ότι ξαναγυρίσαμε σε αυτό ήταν μια νίκη. Αλλά το ότι αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτές, είναι ένα γεγονός επιτυχίας. Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία, που έδωσαν σκληρή μάχη για να αποκρούσουν παράλογες απαιτήσεις που εμφανίζονταν στο τραπέζι συνήθως την τελευταία στιγμή, που δεν έχασαν την ψυχραιμία τους''.
Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε, επίσης, να εξαπολύσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ''Εκείνη την ώρα, κάποιοι στο εσωτερικό είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κάποιοι δεν ήθελαν εμείς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Προτιμούν να διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων''.
Συνέχισε, δε, να εκτοξεύει πυρά λέγοντας: ''Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι. Δεν δίστασαν ποτέ να ταχθούν στο πλευρό των ακραίων δανειστών. Αυτοί που φώναζαν καθυστερείτε στην πρώτη εμπλοκή. Στην πρόοδο φώναζαν ''φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό''. Έναν λαό που λεηλάτησαν και τους τιμώρησε σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτοί που έτρεξαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να συναντήσουν τον γερμανό ΥΠΟΙΚ και να πάρουν την ευλογία του. Αυτοί που δεν δίστασαν να επιτεθούν στην Κομισιόν''.
Την ίδια στιγμή μίλησε για όσα δεν θα διεκδικούσε η Νέα Δημοκρατία στην διαπραγμάτευση: ''Δεν θα είχε διανοηθεί η ΝΔ να διεκδικήσει ισοδύναμα και δέσμευση για το χρέος, ούτε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους. Η ΝΔ αντί για διαπραγμάτευση, που δεν έκανε ποτέ άλλωστε, θα έκανε πλειοδοσία νεοφιλελεύθερου μένους. Θα πάλευε για τη θέσπιση της ανταπεργίας και του lock out. Πολλοί εργοδότες το ήθελαν αυτό. Γιατί ας μη τους αδικούμε, είναι η ιδεολογία τους. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος φιλελευθερισμός. Έτσι πιστεύουν πως θα γίνει η οικονομία ανταγωνιστική. Κάτι που δεν πέτυχε πουθενά στον κόσμο. Είναι γνωστή και παλιά συνταγή αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρώπη''.
O πρωθυπουργός εξακολούθησε την ομιλία του στο ίδιο μοτίβο, επισημαίνοντας: ''Κάποιοι στο εσωτερικό επένδυσαν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Αυτό που κάνουμε τώρα τους χαλάει τα σχέδια. Αυτοί στο εξωτερικό βλέπουν να μην τους περνάει το σχέδιο επιστροφής σε σενάρια του 2015. Έχουμε συμφωνία με συμβιβασμούς, αλλά που μας φέρνει κοντά στην έξοδο. Αυτοί στο εσωτερικό είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο. Οφείλεται αυτό μόνο στις εξαιρετικές διαπραγματευτικές δυνατότητές μας; Δεν είναι μόνο αυτό. Ήρθε αυτό το αποτέλεσμα γιατί εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο στην πολιτική συμμαχιών στο εξωτερικό, αναζητώντας συμμαχίες στις χώρες του Νότου, συγκλίσεις στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο, συμμαχίες στα ευρωπαϊκά συνδικάτα, κινητοποιώντας όχι μόνο δυνάμεις του Νότου αλλά και κρίσιμων χωρών του Βορρά. Θέλω να πω ότι η συμβολή της Αριστεράς στη Γερμανία ήταν κρίσιμη και θετική.Η πολιτική μας στο εσωτερικό της χώρας γεννάει καρπούς. Η οικονομία ανακάμπτει. Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα στη λογική της Αριστερής παρένθεσης και σήμερα έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη και πλεονάσματα που καλύπτουν από τώρα το στόχο του 2018''.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιπρόσθετα ''Κυβέρνησαν για 40 χρόνια και βρέθηκαν με μισό δισ. θαλασσοδάνεια και τα χάρισαν στους εαυτούς τους. Κι έδωσαν ασυλία. Συμβαίνουν αυτά πουθενά αλλού; Αυτά που αποτέλεσαν μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης. Θα μπορούσαν να συμβαίνουν αλλού; Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα μας κάνουν τους ευρωπαϊστές και μας κουνάνε το δάχτυλο. Είναι το ίδιο σύστημα που παίζει τα ρέστα του. Το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα το 2015. Προσπάθησε να ανατρέψει την μόλι λίγους μήνες πριν δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με την πρώτη αξιολόγηση και τώρα παίζουν τα ρέστα τους με τη δεύτερη. Πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο. Θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα να είχαμε αντίπαλο που έχει αγωνία για το μέλλον του τόπου. Κι όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας''. 

Οι άξονες μετά τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους άξονες που χαράσσει η κυβέρνηση μετά την συμφωνία:
  •  Η δίκαιη και βιώσιμη ανασυγκρότηση. Με μείωση φορολογίας και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παρέλαβε το 2012 τη μερική απασχόληση στο 38% κι όταν μας παρέδωσε το Γενάρη του 2015, είχε φτάσει το 59%. Η δική μας πολιτική έφερε τον περασμένο μήνα ισοζύγιο εργασίας θετικό κατά 38.000 θέσεις και για πρώτη φορά έχει πάει στο 50-50 η μερική με την πλήρη εργασία, από το 60-40 υπέρ της μερικής.
  • Θεσμική ανασυγκρότηση με αιχμή την συνταγματική αναθεώρηση.
  •  Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο.Η εξυγίανση της πολιτικής ζωής και του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου