Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι... Ο Τσίπρας καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις...!!!

Πολιτικές λύσεις αλλά και αποφάσεις υψηλού πολιτικού κόστους αναζητούνται για την απεμπλοκή της αξιολόγησης,  

πίσω από τον λαβύρινθο σκοπιμοτήτων, προσχημάτων και μεταβαλλόμενων συμμαχιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Το χθεσινό «δείπνο κορυφής» στο Brussels Group μεταξύ της ελληνικής υπουργικής αντιπροσωπείας και τους πολιτικούς προσϊσταμένους των δανειστών (Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μπενουά Κερέ και Πολ Τόμσεν) καθώς και το αυριανό ραντεβού Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο αποτελούν το βαρόμετρο για τις δυνατότητες και τους όρους αυτής της απεμπλοκής εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής.

Ωστόσο, είναι πλέον απολύτως καθαρό ότι η τελική, συνολική συμφωνία περνά μέσα από αμιγώς πολιτικές αποφάσεις και ισχυρότατες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.
Ο Τόμσεν, ο ESM και η ΕΚΤ
Το μέτωπο των δανειστών δεν είναι αρραγές, οι πιο ισχυροί και πιο σκληροί εξ αυτών όμως – με πρώτο το ΔΝΤ – χρεώνουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι καθυστερεί σκοπίμως το κλείσιμο της αξιολόγησης έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στον εκλογικό ορίζοντα του 2019.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο Πολ Τόμσεν βάζει στο τραπέζι ζήτημα αξιοπιστίας της Αθήνας θεωρώντας ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διασπείρει σε δύο χρόνια (2019 και 2020) τις περικοπές των 3,6 δις σε αφορολόγητο και συντάξεις προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος που θα καταβάλει κατά την προεκλογική περίοδο του 2019.
Κοντά σ’ αυτή τη θέση βρίσκεται και ο ESM του – συμμάχου του Σόιμπλε – Κλάους Ρέγκλινγκ, αποστασιοποιημένη και με διαμεσολαβητική πρόθεση εμφανίζεται η Κομισιόν, ενώ το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ προσεγγίζει εσχάτως όλο και περισσότερο και η ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση, δια του Ευτκλείδη Τσακαλώτου, αντιτάσσει το επιχείρημα ότι η εφ΄άπαξ επιβολή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο αποτελεί υφεσιακή συνταγή η οποία θα ακυρώσει τα όποια οφέλη και την όποια ανάκαμψη θα έχει πετύχει έως το 2019 η οικονομία.
Οι απαιτήσεις του Ταμείου ωστόσο παραμένουν αμετάβλητες και έως αργά χθες το βράδυ τίποτα δεν έδειχνε άμβλυνση της στάσης του – αντιθέτως, τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις προς την Αθήνα πύκνωναν.
FT: Ο Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία
Ενδεικτικό το κλίματος είναι το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα με την τρόικα για λήψη των μέτρων εντός του 2019 προκειμένου να μετριάσει το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις στο κόμμα του.
Ταυτόχρονα, οι Financial Times, αναφέρουν ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω λόγω της παράτασης της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση και δείχνουν πλέον ανάπτυξη 1,5% για το 2017 έναντι 2,5% που ήταν η αριχκή τους εκτίμηση.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο, εκτιμούμε πως η ύφεση θα επιστρέψει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου», φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε στους FT αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
Η δήλωση αυτή, και οι πληροφορίες περί αναθεώρησης των προβλέψεων συνδέονται και πάλι από κυβερνητικές πηγές με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του οποίου έχουν ανοίξει σκληρό μέτωπο Μαξίμου και Τράπεζας της Ελλάδος και ανοιχτές καταγγελίες κυβερνητικών στελεχών για ταύτιση του κεντρικού τραπεζίτη με την ατζέντα του ΔΝΤ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο ρόλος και το μήνυμα Γιούνκερ
Υπό το κλίμα αυτό, τον βασικό ρόλο διαμεσολάβησης και εκτόνωσης της έντασης έχει αναλάβει η Κομισιόν, όπως κατέστη σαφές και από την χθεσινή παρέμβαση Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο – μια παρέμβαση, πάντως, που εμπεριείχε και σαφές μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.
Κατά τον Πιερ Μοσκοβισί το βασικό «αγκάθι» είναι τα εργασιακά, ενώ κατά άλλες κοινοτικές πηγές ανοιχτό παραμένει και το θέμα του χρόνου εφαρμογής των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ενώ αντιθέτως πρόοδος διαπιστώνεται στα ενεργειακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχει εμπλακεί προσωπικά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με πρώτο στόχο να αποφασιστεί στο Eurogroup της Παρασκευής η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Για να συμβεί αυτό όμως, κατά τις ίδιες πηγές, το μήνυμα που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου είναι πως έχει έρθει η ώρα και για την ελληνική κυβέρνηση να λάβει «άμεσες και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου