Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας η Ελλάδα – Θέλουν έναν χρόνο νωρίτερα το «κόψιμο» των συντάξεων...!!!



Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι ΔΝΤ και Γερμανία γεφυρώνουν τις διαφορές τους σε βάρος της Ελλάδας.  

Η διαφωνία των δύο βασικών παικτών του ελληνικού προγράμματος για τη ρύθμιση του χρέους καταλήγει στην απαίτηση να μεταφερθεί η περικοπή των συντάξεων ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα αμείλικτο τελεσίγραφο: Είτε να δεχτεί μια ακόμα πολύ σκληρή απαίτηση είτε να παραταθεί το σημερινό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Η υπαναχώρηση του ΔΝΤ

Στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών οι περικοπές ύψους 3,6 δισ. (2% του ΑΕΠ) να γίνουν δύο δόσεις: 1,8 δισ. το 2019 (περικοπή Αφορολόγητου) και 1,8 δισ. το 2020 (περικοπή συντάξεων).
Υπενθυμίζεται ότι για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία είχαν γίνει άλλες δύο μεγάλες υποχωρήσεις της κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν αυτή καθαυτή η αποδοχή μέτρων λιτότητας που δεν δικαιολογούνταν από τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Η δεύτερη ελληνική υποχώρηση αφορούσε το ύψος των μέτρων, αφού το ΔΝΤ δεν δέχτηκε να κάνει κανένα σκόντο στις περικοπές των συντάξεων –ο κ. Τσακαλώτος είχε ζητήσει να είναι 0,7% και όχι 1%. Η δικαιολογία που προβαλλόταν από τους δανειστές ήταν ότι αφού η Γερμανία δεν δεχόταν τη ρύθμιση του χρέους που ζητούσε το ΔΝΤ, θα έπρεπε η Ελλάδα να δεχτεί νέα μέτρα για να θεωρήσει το ΔΝΤ βιώσιμο το πρόγραμμα και να παραμείνει σε αυτό.
Το σενάριο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα. ΔΝΤ και Γερμανία δεν τα βρήκαν στο τελικό ύψος της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, Σόιμπλε και Μέρκελ δεν αποδέχονται την πρόταση για πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νέο δάνειο. Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός αποστέλλεται στον… γνωστό αποδέκτη. Το ΔΝΤ απαιτεί τη μεταφορά της περικοπής των συντάξεων ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, παρά το ότι στις Βρυξέλλες είχε συμφωνήσει άλλα.

Ο Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες

Βασικός στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι πλέον να τηρηθεί η συμφωνία των Βρυξελλών, δηλαδή 1% του ΑΕΠ περικοπές το 2019 κι 1% το 2020. Αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες –συνοδεύεται από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι υποστηρίζει την ελληνική θέση.
Ωστόσο, ανάμεσα στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας η ευχέρεια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζει εξαιρετικά περιορισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου