Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πινγκ Πονγκ μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου το ελληνικό χρέος...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Τριήμερο βασανιστικής αγωνίας περνάει η κυβέρνηση. Στους διαδρόμους του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, παίζεται ένα σκληρό πολιτικό-οικονομικό πόκερ μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Από την έκβαση αυτής της παρτίδας με τις πολλές πολιτικές μπλόφες, κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου, θα εξαρτηθεί κατά πόσον, πότε και πως θα διευθετηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος και κατ επέκταση κι αναλογία η τύχη της κυβέρνησης των Αθηνών και οι από τούδε κι εξής οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

          
Πέραν των όποιων άλλων θεμάτων πέσουν στο τραπέζι της εαρινής συνόδου, στο περιθώριο θα γίνει και η λίαν καθοριστική φάση της διαπραγμάτευσης ΔΝΤ - Γερμανίας για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει, ότι «Δεν ικανοποιήθηκαν ακόμη οι όροι του ΔΝΤ για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα» και επισημαίνει πως «…, η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πρέπει να συνταχθεί με βάση λογικές προβλέψεις που δεν θα προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια», μιλώντας σε εκδήλωση του Bretton Woods Committee. Ειδικά για το θέμα της «ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως σήμερα το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωσή του: «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει προβλέψεων, που είναι λογικές και δεν προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανέλθει στο 3,5% για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο και αυτό το ξέρουμε»...
            
Οι ως άνω θέσεις της κ. Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν την πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι είναι καθαρά «υφεσιακή» η πολιτική των τεράστιων πλεονασμάτων που ζητά το Βερολίνο και προϊδεάζουν για ένα σκληρό μπρα ντε φερ Λαγκάρντ – Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, κατά την τριήμερη σύνοδο. Η Αθήνα, έχει μεν συμφωνήσει για την επίτευξη της συμφωνίας ,– με τη λήψη μέτρων 3,6 δις μετά το 2019 - , ωστόσο, κορυφαίοι κυβερνητικοί επιτελείς φροντίζουν να υπενθυμίζουν σταθερά και με νόημα ότι «τίποτα δεν κλείνει εάν δεν κλείσουν όλα» και ότι «τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος». Με απλά λόγια, πέραν των όποιων λεκτικών επιθέσεων έχουν εκτοξεύσει υπουργοί της κυβέρνησης και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΔΝΤ, όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…, η οποία θα έλθει από το Ταμείο που παραμένει σταθερό σ αυτήν την θέση…, κι αφού το Βερολίνο, κατά δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, διαλαλεί πως «δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ».
       
Μέσα σ αυτό το περιβάλλον με το έντονο παρασκήνιο,  βρίσκονται στην Ουάσινγκτον από την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχουν επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα γίνουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος και τα πλεονάσματα, στο περιθώριο πάντα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται κατά το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου, ενώ αύριο Κυριακή θα έχουμε κάποια γνώση των όποιων αποφάσεων ληφθούν… .
       
Μπροστά σ αυτό το δύσκολο για την κυβέρνηση και την εθνική μας οικονομία τριήμερο και πριν οι τρεις υπουργοί του οικονομικού κύκλο αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον,  πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όπου δόθηκαν και οι κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κινηθούν οι συζητήσεις…. 

                        Οι στόχοι του Μεγάρου Μαξίμου
      
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ευελπιστούν από θα υπάρξουν ευχάριστες εξελίξεις για την κυβέρνηση αύριο 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον,  μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και από μεθαύριο Δευτέρα χαράζεται πορεία για συμφωνία τελική στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο, πέραν της όποιας προσδοκίας των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, από αύριο 22 Απριλίου μέχρι και 22 Μαΐου, μέσα σε έναν ακριβώς μήνα, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν δύο ανακοινώσεις σταθμοί : Ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 21 Απριλίου και τη Eurostat στις 24 Απριλίου. Ακολουθούν δε ευθύς αμέσως, οι ανακοινώσεις της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διεξάγονται ταυτόχρονα από τις 21 έως τις 23 Απριλίου….
        
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στην Ουάσιγκτον θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με δεδομένη όμως την πάγια θέση της Γερμανίας, η οποία επιδιώκει να μεταθέσει την όλη συζήτηση επ αυτού του θέματος για το τέλος του τρίτου μνημονίου και σε κάθε περίπτωση για μετά τις γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι τρείς υπουργοί, - Τσακαλώτος , Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης - , που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον έχουν κεντρική αποστολή να πείσουν τους δανειστές πως…, «στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε η ετήσια δαπάνη της Ελλάδας για χρεολύσια και τόκους να μην ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ» ….
       
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν, ότι μια τέτοια δέσμευση εκ μέρους των δανειστών θα θεωρηθεί αρκετή τόσο από το ΔΝΤ, προκειμένου να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και από την ΕΚΤ, προκειμένου να επιτρέψει την ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
      
Εάν όλα πάνε κατ ευχήν των κυβερνητικών επιτελών…, η σκυτάλη θα περάσει στην κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να ψηφίσει στην ελληνική βουλή το πακέτο των μέτρων, θετικών και αρνητικών.
      
Προς ώρας, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα: Σε ποιον βαθμό θα πρέπει να έχει προχωρήσει η συζήτηση για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, προκειμένου να στείλει ο πρωθυπουργός το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Το εν λόγω ερώτημα προσλαμβάνει διαστάσεις θρίλερ, καθώς, ο μεν Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι θέλει τα μέτρα επί του χρέους να προηγηθούν της ψήφισης των δημοσιονομικών μέτρων…, ενώ οι Γερμανοί θέλουν ψηφισμένα τα δημοσιονομικά μέτρα πριν από το επίμαχο Eurogroup, της 22ας Μαΐου που αποτελεί στόχοτης κυβέρνησης για τελική συμφωνία…

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου