Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Από Μάλτα… Κουμουνδούρου...!!!

Το  «ταμείο» του Eurogroup έχει ξεκινήσει να κάνει ήδη το Μαξίμου αναμένοντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων από τη Μεγάλη Δευτέρα και μετά. 

Στόχος είναι η άμεση ολοκλήρωση των συζητήσεων έτσι ώστε το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» να πάρει «σάρκα και οστά» το συντομότερο δυνατό και να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα.
Παρά τον «βαρύ λογαριασμό» από νωρίς χθες το μεσημέρι στην Ηρώδου Αττικού τα χαμόγελα περίσσευαν. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, που δε θα συνοδευόταν από δέσμευση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, θα ήταν «καταστροφική» για το Μαξίμου και πιθανότατα να οδηγούσε και στο plan b της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.
Το κλίμα, ωστόσο φάνηκε πως ήταν καλό από τι πρώτες πρωινές συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Τσίπρας και το κόμμα

Σημαντικό είναι το πολιτικό κέρδος για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς κυβερνητικές πηγές αυτό που τόνιζαν ήταν πως «οι επικοινωνίες του σε κορυφαίο επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup». Το στίγμα των προθέσεων του και τη σημασία ολοκλήρωσης του συνολικού πακέτου θα επισημάνει στην εισήγησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας στις 10 το πρωί της Κυριακής.
© image/jpegΚανείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του σε σχέση με τη συμφωνία της Μάλτας και σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των στελεχών της τάσης προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν στη συνεδρίαση της Κυριακής. Υπενθυμίζεται πως η δύναμη των «53+», που έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους, μόνο αμελητέα δεν είναι μέσα στην Κεντρική Επιτροπή με περίπου 30 μέλη να συμμερίζονται τις απόψεις της τάσης.

Τα κέρδη

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα επιχειρήσουν κατά τη συνεδρίαση του οργάνου να επισημάνουν και να προβάλουν τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας που κατάφερε να φέρει μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτά συνοψίζονται στα κέρδη στο μέτωπο των εργασιακών (αποτροπή του lock out, ομαδικές απολύσεις στο 5%, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων), στα αντίμετρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ,  αλλά και στο γεγονός ότι η μείωση του αφορολόγητου περνά στο 2020.
Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να επισημανθεί ότι από το κλείσιμο της συμφωνίας τον Ιούνιο η χώρα θα λάβει την πολυπόθητη δόση που θα τονώσει την ρευστότητα στην αγορά και θα απομακρύνει το κλίμα αβεβαιότητας και εκλογολογίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, που αν δεν επιτευχθεί στις 27 Απριλίου, μπορεί να αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ 15 ημέρες μετά.

Οι «γκρίζες ζώνες»

Τα θολά και δύσκολα σημεία της συμφωνίας  έχουν να κάνουν με το μέλλον της ΔΕΗ και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, τα πλεονάσματα που παραπέμπονται στη συζήτηση για το χρέος, τη σημαντική  περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου.
Όλα αυτά  θα είναι τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά  η κυβέρνηση και το κόμμα τις επόμενες ημέρες.  «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό», παραδέχτηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κίνδυνος δημοσκοπικής καθίζησης από τα μέτρα και η ανάγκη συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, που θα επιχειρήσει να αναδείξει το μέγεθος και τη σκληρότητα των μέτρων, θα είναι, μεταξύ άλλων, η «συγκολλητική κόλλα» για τα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.  Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα από κορυφαία στελέχη η τελική απόφαση της ΚΕ θα είναι δεσμευτική για τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για τη νομοθέτηση των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου