Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Γραμμή... ψυχολογικής υποστήριξης βουλευτών από το Μαξίμου...!!!

Από τη διαπραγμάτευση εξωτερικού στη διαπραγμάτευση εσωτερικού. 

Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές για το περιεχόμενο της συμφωνίας και στη δεύτερη με τα στελέχη της περισσότερο για το περιτύλιγμά της.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο δεν ενοχλούνται πλέον από τη χρήση του όρου 'ψυχολογικό μασάζ' προς βουλευτές και στελέχη γνωρίζοντας ότι ο ψυχολογικός παράγοντας αποτελεί τον κεντρικό σύμμαχο για την υπερψήφιση ενός δύσκολου πακέτου που, παρά τα δημοσιονομικά αντίβαρα, περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα. Βαρύς ο λογαριασμός για μία αριστερή κυβέρνηση.

Μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 6.000 ευρώ, περικοπές συντάξεων και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ -που στη συνείδηση πολλών συριζαίων μοιάζουν με ξεπούλημα- έχουν δημιουργήσει ένα περίεργο κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.
Η ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα κομματικά όργανα είναι πολλών επιπέδων και διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που επιλέγει να μιλήσει με τα στελέχη του για να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις ή να λειτουργήσει κατευναστικά. Κάτι τέτοιο έγινε και το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη με αφορμή την αρθρογραφία του δεύτερου για τον επερχόμενο 'κανιβαλισμό της ΔΕΗ'.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κινούμενος στη λογική πως 'όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο', δεν άσκησε κριτική στον κορυφαίο υπουργό, αντιθέτως τού παρέθεσε την επιχειρηματολογία του με βάση την οποία η αξιολόγηση είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί χθες! Ομοίως ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα και με τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος δεν κρύβει πως κινείται στη λογική πως 'δεν θα καταψηφίσω τη συμφωνία, αν και γνωρίζω ότι θα είναι μία κακή συμφωνία'. Η επικοινωνία Τσίπρα-Φίλη έγινε όταν βρισκόταν στην κορύφωσή της η συζήτηση για αυξημένη πλειοψηφία των 180 αλλά και όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός- εμφανίζονταν με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες να επιζητούν εκλογές πιο επιτακτικά από την Πειραιώς!
Οι 'διαπραγματευτές'
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν επιζητεί σ' αυτήν τη φάση τις αντιπαραθέσεις ή τη δημιουργία νέων μετώπων στο εσωτερικό του κόμματος. 'Εξηγεί τις απόψεις του, ενημερώνει για το περιεχόμενο της επερχόμενης συμφωνίας κι ακούει. Ακούει πολύ...' αναφέρουν συνεργάτες του.

Η κυβέρνηση δεν καλείται να αντιμετωπίσει όμως μόνο το κίνημα 'δεν συμφωνώ, δεν παραιτούμαι, δεν καταψηφίζω' που έχει αρχίσει να καταγράφει δυνάμεις στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις της Κουμουνδούρου. Συγχρόνως καλείται να πείσει τμήμα βουλευτών της που εμφανίζονται με ενοχικά σύνδρομα ή πίστεψαν ότι σχεδόν όλα τελείωσαν με την ψήφιση του τρίτου προγράμματος ότι είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η αποφυγή των εκλογών. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το Μαξίμου ρίχνει στη μάχη της ενημέρωσης τους υπουργούς-διαπραγματευτές. Αυτή η τεχνική ειδικά στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο υπουργός Οικονομικών στα μάτια των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως και των ΑΝΕΛ δεν είναι ένας τεχνοκράτης που απλώς κλείνει μία συμφωνία με θεσμούς όπως ο ESM ή το ΔΝΤ. Στη συνείδησή τους είναι 'ένας από εμάς' - άλλωστε ο Τσακαλώτος παραμένει φυσικός ηγέτης της ομάδας των '53' στον ΣΥΡΙΖΑ- και μάλιστα, όπως ακούστηκε σε μία από τις ομαδικές συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στον δεύτερο όροφο της Βουλής, 'ο ίδιος υποφέρει περισσότερο όταν αναγκάζεται να αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου'. Υπάρχει βεβαίως και μία ειδική κατηγορία βουλευτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους, αλλά και την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών για θέματα που άπτονται της συμφωνίας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των βουλευτών της δυτικής Μακεδονίας, με αιχμή τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, που καλούνται να εξηγήσουν σητν εκλογική τους πελατεία όχι μόνο γιατί επέρχονται περικοπές στις συντάξεις, αλλά συγχρόνως γιατί θα πωληθούν και μονάδες της ΔΕΗ δημιουργώντας εργασιακή ανασφάλεια σε χιλιάδες οικογένειες της περιοχής. Εκεί ειδικό ρόλο έχει αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μπορεί να μη διαθέτει μεν το ταμπεραμέντο του Τσακαλώτου και την ίδια οικειότητα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει την ψυχραιμία να εξηγήσει για ποιους λόγους η διαπραγμάτευση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν θα προκαλέσει τη συντέλεια του κόσμου. Κι απ' ό,τι φάνηκε και μετά την πρώτη ενημέρωση των βουλευτών -προτού ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας- διαθέτει και την αναγκαία πειθώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάνος Σκουρλέτης λέει για τον διάδοχό του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι 'είναι άψογος'. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής ο Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε στο υπουργείο για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και τον πρώτο υπουργό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο πόστο, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ενωτική η Αχτσιόγλου
Αποδεκτή από το εσωτερικό του κόμματος γίνεται και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κυρίως λόγω της μαχητικότητας που εμφανίζεται να δείχνει στη διαπραγμάτευση με τα εργασιακά. Οι διάλογοι Ντέλια και Εφης στις αίθουσες συσκέψεων του Χίλτον περιγράφονται ως 'επικοί' άλλωστε από αυτήκοους μάρτυρες.

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
vkechagia@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου