Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Επικίνδυνα παιχνίδια στο «και πέντε» της διαπραγμάτευσης...!!!

Απολύτως συμβιβασμένη στο νέο γύρο επαφών η Αθήνα - Οι καθυστερήσεις έχουν κοστίσει ήδη ακριβά - 

Στην πολιτική διαχείριση μετεωρίζεται το Μαξίμου - Σήμερα η συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ

Το δεδομένο είναι ένα, παρά το επικοινωνιακό παιχνίδι των καθυστερήσεων. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα πάντα, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με το στοίχημα να ορίζεται μόνο στον χρόνο - ως άλλοθι να μετριασθεί το πολιτικό κόστος και να κλείσουν τα στόματα στο εσωκομματικό πεδίο - μετρώντας όμως επικίνδυνα αντίθετα για την πραγματική οικονομία, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Ο κίνδυνος μέχρι το καλοκαίρι να μην υπάρξει εκταμίευση της δόσης θα σημάνει καταστροφή.

Τις εντυπώσεις καθησυχάζει με δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μετά τις «ατέρμονες» διαπραγματεύσεις και την ακύρωση της προγραμματισμένης για το βράδυ της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, όπως επικοινωνούν όλες οι πλευρές οι προσπάθειες συνεχίζονται...
"Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση", αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Πιερ Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει επίσης ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι΄ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα".
moskovisi
Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
Χθες Τετάρτη, αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο λόγος της αναβολής είναι πως δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς. Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου αυτής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ασφαιρα πυρά Τσίπρα
Πάντως ο Ελληνας πρωθυπουργός ακόμα και τα άσφαιρα πυρά μέσω της απειλής που εκστόμισε πήρε πίσω λέγοντας λίγο αργότερα ότι «δεν θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα».
Η εκτίμηση του ειπώθηκε σε δείπνο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το βράδυ της Τετάρτης.
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα διεξαχθεί έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε «νομίζω πως όχι».
Υπενθυμίζεται πως χθες στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Τσίπρας είχε σημειώσει ότι αν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο, ακόμη και με τη σύγκληση συνόδου των κρατών - μελών του ευρώ.
Συνεννόηση  Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ. φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε πληροφορίες για συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρίνιζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup - δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξένος Τύπος: Ζωή χωρίς προοπτική στην Αθήνα της κρίσης

Ξένος Τύπος: Ζωή χωρίς προοπτική στην Αθήνα της κρίσης

Οσα συζητούν αυτή την ώρα, κυβέρνηση και πιστωτές αναφορικά με τις περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ στο αφορολόγητο, βασίζονται στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% φέτος και 3,5% το 2018, δεδομένα που ασφαλώς θα ανατραπούν αν εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση συμβιβασμένη πάει και στον νέο γύρο επαφών με τους Θεσμούς στις απαιτήσεις για βαθύ μαχαίρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο το 2019.
Πάντως, μια σύντομη αναδρομή της στρατηγικής που ακολουθεί η αριστερή κυβέρνηση δείχνει καλοκαιρι του 2015 και οικονομική ασφυξία, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ρίχνει τις ευθύνες στους δανειστές κρατώντας ζωντανά τα εκλογικά σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου