Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Το (παλιό) ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... !!!

Μια - θολή και ασαφής - κεντροαριστερά σε τέλμα, ένα κόμμα σε κρίση και μια ηγεσία που διακήρυττε την ανασυγκρότηση της,  

πάλαι ποτέ, «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», αντιμέτωπη ακόμη και με...
την απειλή νέας διάσπασης.

Ή άλλως, το ΠΑΣΟΚ το κατάφερε και αυτό: Την ώρα που επαγγελλόταν τον πολιτικό και ιδεολογικό του επαναπροσδιορισμό και στόχευε σε «διψήφιο ποσοστό» στις επόμενες εκλογές, βρέθηκε κομμένο στα δύο και διάτρητο από την ανοιχτή σύγκρουση της προέδρου του με την ομάδα της - λεγόμενης τουλάχιστον - ανανέωσης και διεύρυνσης.


Η κόντρα Φώφης με Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη

Τύποις, η αιτία του διχασμού είναι η κόντρα της Φώφης Γεννηματά με τη νεώτερη γενιά στελεχών - Ξεκαλάκη, Ανδρουλάκη, Καϊλή κ.α - για το εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να πάει σε ένα ανοιχτό συνέδριο διεύρυνσης (όπως ζητά η ομάδα Ανδρουλάκη) με αιρετούς συνέδρους και εκλογή οργάνων ή σε μια κλειστή διαδικασία επαναβεβαίωσης θέσεων και συγκρότησης του ενιαίου φορέα.
Στην ουσία, ωστόσο, το δομικό ερώτημα είναι εάν η νέα κρίση έχει όντως βάθος πολιτικής ουσίας και στρατηγικής ή εάν απλώς το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ ανακυκλώνει το μοντέλο των χρόνων της κραταιάς εξουσίας με τις μάχες φατριών και υποψηφίων αρχηγών.

Η συνάντηση Γεννηματά - Σημίτη

Αντί απαντήσεων επ' αυτού, αμφότερα τα στρατόπεδα επιδίδονται - επί του παρόντος τουλάχιστον - σε μάχες τακτικής και κατοχύρωσης ρόλων. Η Φώφη Γεννηματά, αφού απάντησε στην αμφισβήτηση προαναγγέλλοντας έκτακτο συνέδριο και ξηλώνοντας, στην πράξη, τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη, έσπευσε σήμερα να συναντηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν ένα ραντεβού στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο πολιτικών, ότι είχε ζητηθεί από τη Φώφη Γεννηματά πριν από το Πάσχα και πως ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο κόμμα και το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά των «αντιφρονούντων» ωστόσο σημειώνεται ότι ο Κώστας Σημίτης - όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης - διατηρεί ανοιχτούς διαύλους τόσο με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, όσο και με τους τρεις εκσυγχρονιστές της «Ωρας Αποφάσεων» (Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη). Και διαβλέπουν πρόθεση, έως και αγωνία της Φώφης Γεννηματά, να προλάβει ή και να ανακόψει συμπράξεις και εξελίξεις, στον ευρύτερο κεντροαριστερό και κεντρώο χώρο που θα μπορούσαν να γίνουν ερήμην του ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βρίσκονται κοντά στην πρόεδρο, θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά θα έβλεπε θετικά μια διαμεσολάβηση Σημίτη προς προσέλκυση τόσο του Σταύρου Θεοδωράκη όσο και των τριών εκσυγχρονιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αποδοχή όμως του ισχύοντος ηγετικού στάτους στη Χαριλάου Τρικούπη και χωρίς όρους για εκλογή νέων οργάνων ή αρχηγού.

Το πόσο πρόθυμος μπορεί να είναι για μια τέτοια διαμεσολάβηση ο Κώστας Σημίτης εξαρτάται από τους δικούς του σχεδιασμούς και στοχεύσεις. Οι πιο ψύχραιμοι όμως στη Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ των εκλογών «εδώ και τώρα», ενώ η Φώφη Γεννηματά - μετά και την τελευταία της συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - έχει θολώσει τα νερά υιοθετώντας τη γραμμή «θέλουμε μεν εκλογές ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε».

Ο «παράγων Βενιζέλος»

Από το, εξαιρετικά θερμό πλέον, εσωκομματικό παιχνίδι απουσιάζει μέχρι στιγμής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όμως μάλλον δύσκολα θα αφήσει τις εξελίξεις να τρέξουν ερήμην του. Το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποκρούει κάθε νύξη ότι βρίσκεται πίσω από τις κινήσεις της ομάδας του Νίκου Ανδρουλάκη, διαρρέει ότι σκέφτεται σοβαρά να μην είναι καν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και τις ημέρες της θύελλας βρισκόταν στο Στρασβούργο. Ωστόσο, δεν λανθάνει της προσοχής το γεγονός ότι και εκείνος έχει επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο δρομολογείται η μετεξέλιξη της Δημοκρατιής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα και έχει πάρει μεγάλες αποστάσεις από τις επιλογές Γεννηματά.

Το βέβαιο, δε, είναι ότι όλοι οι λογαριασμοί εντός ΠΑΣΟΚ μένουν διάπλατα ανοιχτοί, μετά μάλιστα και τη σημερινή δήλωση του Στέφανου Ξεκαλάκη ότι «παραμένει γραμματέας» του κόμματος, παρά την απόφαση της προέδρου να πάει σε συνέδριο, να διαλύσει τα όργανα και να αναθέσει όλες τις αρμοδιότητες, ανάμεσά τους και εκείνες του γραμματέα, στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου