Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση – Τρεις απόψεις στους βουλευτές και τα στελέχη...!!!



Η χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν «έβγαλε» τη μεγάλη είδηση.  

Οι διαφωνούντες επιφυλάχτηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, είναι διάχυτος ο προβληματισμός στο κυβερνών κόμμα τόσο για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης όσο και για την πολιτική διαχείρισης της συμφωνίας. Ο προβληματισμός εντάθηκε μετά τις αποδοκιμασίες του κ. Σταθάκη στην Κοζάνη από εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τρεις βασικές απόψεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το ενδεχόμενο πρόωρων  εκλογών.

Η συνεδρίαση της Γραμματείας

Παρά τη μεγάλη διάρκειά της (4 ώρες), η συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας (παρουσία του πρωθυπουργού) δεν έβγαλε τη μεγάλη είδηση. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη γραμμή Μαξίμου, επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν όταν η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί. Κατά τα άλλα, η ενημέρωση του κ Τσακαλώτου δεν προσέθεσε κάτι σε όσα είναι ήδη γνωστά.
Η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξη του οργάνου στην «προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα»
Η ανακοίνωση συνεχίζεται με μια (μάλλον αναμενόμενη) επίθεση στο ΔΝΤ: «Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά  και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει. Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.»
Τέλος, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και σε όσους «ανασύρουν τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος».

Ο προβληματισμός

Πέρα από τις ρητορικές κορώνες, ο προβληματισμός είναι εμφανής στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματισμός που έχει να κάνει, από τη μια μεριά, με τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση στης αξιολόγησης και από την άλλη, με το κατά πόσο είναι εφικτή η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας. Ηγετικά στελέχη του κόμματος μιλάνε για «συμφωνία που δεν βγαίνει με τίποτα», καθώς και για την ανάγκη «ανάληψης κεντρικών πολιτικών πρωτοβουλιών που θα βγάλουν την Παράταξη από το αδιέξοδο».
Ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκε μετά τις αποδοκιμασίες στον Γιώργο Σταθάκη από εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Για τα στελέχη της Αριστεράς που αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στην υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών και των συνδικάτων, οι εικόνες από τη Κοζάνη ήταν πολύ «βαριές». Δεν είναι απλό να αποδοκιμάζεται αριστερός υπουργός από συνδικαλιστές γιατί ιδιωτικοποιεί μια μείζονος σημασίας ΔΕΚΟ.
Πέρα όμως από την (καθόλου αμελητέα) ιδεολογική πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει στην Κοζάνη 33,86% και 4 έδρες, 37,84% στη Φλώρινα και 1 έδρα, 30,67% στην Αρκαδία και 1 έδρα. Είναι εύλογος ο φόβος ότι η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων θα προκαλέσει βαρύ εκλογικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες που είχε πετύχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι τρεις απόψεις

Αν θέλαμε να κάνουμε μια σύνοψη της πολιτικής συζήτησης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να καταγράψουμε τρεις βασικές απόψεις:
Πλήρης ταύτιση με το Μαξιμου και τη διαπραγματευτική ομάδα. Είτε γιατί κάποιοι είναι αναφανδόν τσιπρικοί είτε γιατί έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Τσακαλώτο, έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν 100% οτιδήποτε συμφωνηθεί.
Κριτική για καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση. Οι βουλευτές και τα στελέχη που έχουν αυτή την άποψη, θεωρούν ότι το ζήτημα είναι να κλείσει τώρα η αξιολόγηση και να μη δίνονται μάχες που είναι πιο πολύ επί του συμβολικού παρά επί του πραγματικού.
Εκτίμηση ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχερίσιμη από ένα κόμμα της Αριστεράς. Από τη στιγμή που «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», λύση μπορούν να δοθεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει από τους βουλευτές της. Έχει όμως πλήρη συνείδηση ότι η εκ των έσω κριτική σε συνδυασμό με τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια μπορεί να δώσουν τη χαριστική βολή στον ήδη λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου