Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Σε τροχιά μετωπικής Βερολίνο - ΔΝΤ... για το ελληνικό χρέος...!!!

Τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης για τη λύση που θα δοθεί στο ελληνικό χρέος από το παρασκήνιο,  

όπου συζητούνταν όλο...
αυτό το διάστημα, στο προσκήνιο θα σηματοδοτήσουν οι συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις επαφές που θα έχει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ με πολλούς υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσει «καθαρές λύσεις» για την Ελλάδα. 


Ειδικά στην περίπτωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα ζητήσει μια συνολική λύση, που να καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν άμεσα, αλλά από το 2018 τα μέτρα για το χρέος, θα πρέπει να διατρέχουν όλη τη διάρκεια μέχρι και την αποπληρωμή του, αλλιώς δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Αυτό το ξεκαθάρισε η κ. Λαγκάρντ και την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τις επαφές που είχε με την Γερμάνιδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ένα δεύτερο δύσκολο θέμα θα είναι και η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018.

Να καθοριστεί, δηλαδή, η μεσοπρόθεσμη περίοδος, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι επίσης σημαντική για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που θα πρέπει να κάνει το Ταμείο, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον...

Για το Ταμείο, μια μακρά περίοδος υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι για την Ελλάδα τροχοπέδη για την ανάπτυξή της και θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. 

Μάλιστα, έχοντας στοιχεία μόνο για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σήμερα, το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2017 – 2018, κατά περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ.

Για το Βερολίνο και τους συμμάχους του, όμως, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα κάνουν τη λύση για το χρέος πιο συμφέρουσα για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. 

Ο ρόλος των ΗΠΑ 

Ερωτηματικό παραμένει, πάντως, ο ρόλος των ΗΠΑ και ειδικότερα αυτός της κυβέρνησης του Ντόναλτ Τράμπ στο ελληνικό θέμα. Ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε με τη θέση ότι η Ελλάδα είναι θέμα της Ευρωζώνης. 

Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τοποθετούμενος στο θέμα μίλησε για εποικοδομητικό ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό θέμα, ενώ σημείωσε ότι και η όποια λύση θα αντιμετωπιστεί από τις ΗΠΑ με «ανοιχτό μυαλό».

Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστική και η δημόσια συζήτηση που θα έχει η κ. Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνιούτσιν τo Σάββατο το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον.

Η ελληνική αποστολή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχουν συναντήσεις με όλους τους πρωταγωνιστές του ελληνικού θέματος και την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Μνιούτσιν και τον κ. Σόιμπλε...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου