Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Είναι θύτες οι δανειστές... Και το ξέρουν...!!!

Η ευθεία παραδοχή της Λαγκάρντ ότι διαφωνεί με τον Σόιμπλε στο  θέμα του ελληνικού χρέους επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το προφανές: 

βασικοί υπεύθυνοι για...
την κατάρρευση της χώρα είναι οι δανειστές, ανεξαρτήτως των ευθυνών που φέρουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας. Θα δούμε αναλυτικά το «γιατί».

Εννοείται ότι και οι τοξικές για την Οικονομία καθυστερήσεις στην αξιολόγηση φέρουν πρωτίστως την σφραγίδα των δανειστών, ο,τι κι αν λέει η εκάστοτε αντιπολίτευση. Το γνωρίζει καλά ο Σαμαράς, το βιώνει και ο Τσίπρας: όχι μόνο διαφωνούν μεταξύ τους οι δανειστές για τα μείζονα (χρέος/ πλεόνασμα ),
με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν οι ίδιοι ένα σημείο ισορροπίας, αλλά και ζητούν τα ρέστα από τις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις, απαιτώντας από τη χώρα κάθε φορά και νέες υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Ναι. Ο Σαμαράς τα είχε φορτώσει στον κόκκορα από το καλοκαίρι του 2014 και μετά. Και ο Τσίπρας το ίδιο, για διαφορετικούς λόγους. Όμως, ελάχιστα  από αυτά που ζητούσαν και ζητούν  οι ελληνικές κυβερνήσεις  γίνονταν δεκτά. Ακόμη και όταν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις (χρέος/πλεόνασμα) για τις οποίες φωνάζει και το ΔΝΤ η για θέματα που εμπίπτουν στο ενωσιακό κεκτημένο (εργασιακά).
Ναι. Το Μνημόνιο κατά μέγα μέρος του (κατά 70% είχε πει  ο Βαρουφάκης) είναι σωστό. Και έπρεπε να είχε επιβληθεί από κάποια κυβέρνηση του παρελθόντος, προτού προσλάβει διαστάσεις η διεθνής κρίση, η οποία είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην αδύναμη οικονομικώς χώρα μας.
Όμως, οι ίδιοι παραδέχονται ότι το Μνημονιακό Πρόγραμμα βρίθει λαθών. Όχι επουσιώδη, αλλά μείζονος σημασίας, τα οποία καταδίκασαν την ελληνική οικονομία σε διαρκή ύφεση και σταδιακώς τη χώρα σε κατάρρευση. Φεύ! Ενώ παραδέχονται ανοιχτά τα λάθη τους ,ουδέποτε τα διόρθωσαν. Έστω και κατ΄ελάχιστον. Απεναντίας, επιμένουν στην εξοντωτική λιτότητα και στα θηριώδη πλεονάσματα που πλήττουν ανεπανόρθωτα την οικονομία.

Κάποιος Γερμανός-αξιωματούχος η οικονομολόγος, δεν θυμάμαι- έχει πει ότι αν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είχαν ληφθεί στη Γερμανία, θα ξέσπαγε επανάσταση. Αυτό που έχουν πεί επίσης πλείστοι όσοι αξιωματούχοι της Ένωσης είναι ότι η χώρα μας δεν είχε τα φόντα και δεν έπρεπε να μπει στην Ευρωζώνη (Μέρκελ, Κολ, Σμιτ, Σαρκοζί, Μοσκοβισί, Γκάμπριελ, Ζισκάρ ντ΄ Εσταίν κ.α.)

Τώρα, δηλαδή, κάπως όψιμα ομολογούν ότι το πρώτο και μεγάλο έγκλημα, με απόλυτη δική τους ευθύνη, ήταν η εισδοχή στην ΟΝΕ. Μια οικονομία χλωμή και προβληματική έπεσε στον λάκκο των λεόντων χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες. Και την  κατασπάραξαν.

Αλλά για όλα τούτα, τίποτε επανορθωτικό από τους δανειστές. Οι οποίοι ξεχνούν επίσης ότι χρηματοδοτούσαν ασύστολα την Ελλάδα, ενώ γνώριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της.


Υπαρκτές οι ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων. Όλων. Όμως την μέγιστη ευθύνη φέρουν οι δανειστές. Από παλιά μέχρι σήμερα. Είναι θύτες. Και το ξέρουν...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου