Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Τι σημαίνει η εκλογή Μακρόν για την Ελλάδα - Οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης...!!!



Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα! Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών.  

Όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις και μάλιστα σχεδόν με τα ποσοστά τους: 23,75% ο κεντρώος Μακρόν, 21,53%. 
Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Μαΐου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ήδη στην πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, η διαφορά μεταξύ τους είναι 24 μονάδες. (Μακρόν 62%, Λεπέν 38%). Τι μπορεί όμως να σηματοδοτήσει για την Ελλάδα μια εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία;

Συνέχεια της πολιτικής Ολάντ

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ απέναντι στην Ελλάδα.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Μακρόν υπήρξε υπουργός Οικονομικών επί Ολάντ, καθώς και γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε σήμερα τον κ. Μακρόν για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή επιτυχία για τη μάχη του δεύτερου γύρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου «ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στο Newpost ότι «τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η φιλική πολιτική της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας. Ωστόσο, πραγματική εικόνα θα έχουμε όταν αναλάβει καθήκοντα και όταν θα εκλεγεί η νέα Βουλή. Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου έχουν μεγάλη σημασία
Ο Φαμπιέν Περιέ, ανταποκριτής στην Αθήνα της Liberation, εκτιμά ότι «με τον Μαρκόν πρόεδρο η Γαλλία θα συνεχίσει να «υποστηρίζει» την Ελλάδα με τον τρόπο που το κάνει σήμερα, δηλαδή χωρίς αυτή η «υποστήριξη» να τη φέρνει σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Γερμανία».
Ωστόσο, ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παρατηρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, επομένως δεν δεσμεύεται από την παραδοσιακή γραμμή του κόμματος απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχει λοιπόν ο φόβος ότι ο κ. Μακρόν θα ακολουθήσει μια πολιτική η οποία δεν θα διαμορφώνεται από άλλα κριτήρια πλην των στοχεύσεων των γαλλικών τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Λιτότητα και Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

Σε ό,τι αφορά τη λιτότητα, η εκλογή Μακρόν δεν θα σημάνει σε καμιά περίπτωση χαλάρωση της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Περιέ επισημαίνει: «Ο Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συντονιστεί με τη Γερμανία. Οι προτάσεις του είναι ίδιου χαρακτήρα με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα: ενίσχυση της ελαστικότητας της εργασίας, περιορισμός του δικαιώματος στη δουλειά, μείωση της φορολογίας για τους πιο πλούσιους, περικοπή 150.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο».
Επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, με τη Γαλλία να αρνείται τις πιο υπερβολικές από τις θέσεις του κ. Σόιμπλε σχετικά με τον ευρωπαϊκό Νότο.
Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι ο κ. Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα επιταχύνει το σχέδιο της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Σχέδιο που είχε υιοθετηθεί και από τον Φρανσουά Ολάντ.
Ο πυρήνας των ισχυρών κρατών της ΕΕ θα βαδίζει ολοένα και περισσότερο ανεξάρτητα από τα πιο μικρά κράτη-μέλη, τα οποία θα περιοριστούν ακόμα πιο πολύ σε περιφερειακούς ρόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου