Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Εκλογικός πυρετός στην Ευρώπη: Οι «μεγάλες δυνάμεις» στις κάλπες...!!!

Καταιγιστικές εξελίξεις μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές 

 

 – Πώς τα αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία θα κρίνουν το μέλλον της Γηραιάς ηπείρου - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Σε λιγότερο από δύο μήνες, ξεκινά ο μεγάλος κύκλος των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, κατά τον οποίο οι τρεις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου ψηφίζουν για τις κυβερνήσεις τους - Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 08/06/2017 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης (18/04/2017) η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μέσω διαγγέλματος που έκανε προς τον βρετανικό λαό.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι New York Times έγραφαν σε άρθρο τους ότι «αν το 2016 ήταν για την Ευρώπη γεμάτο πολιτικά σοκ, το 2017, θα είναι ακόμα χειρότερο». Πράγματι, το 2017 είναι η χρονιά των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. 
Στο κλίμα της πλήρους ρευστότητας στο οποίο βρισκόμαστε, ουδείς ξέρει αν η όποια κρίση στο εσωτερικό ενός κράτους, φέρει την ανάλογη πολιτική αναταραχή στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Τα ασποτελέσματα της κάλπης στις «μεγάλες δυνάμεις» αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την διατήρηση της ΕΕ. Τα μέτωπα «ανάφλεξης» είναι πολλά και οι ισορροπίες ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ο δεύτερος την Κυριακή 7 Μαϊου 2017.
Οι βουλευτικές εκλογές 2017 θα διεξαχθούν λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου.
Τη Μαρίν Λεπέν, βλέπουν ως τη μεγάλη χαμένη των γαλλικών εκλογών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 23% (μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) των προτιμήσεων ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί με 22,5% (αμετάβλητο ποσοστό), ενώ έπονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 19% (αμετάβλητο ποσοστό) και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν επίσης με 19% (αμετάβλητο ποσοστό), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Ifop-Fiducial).
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 59% έναντι 41%.

Βρετανία 

Μετά τις γαλλικές εκλογές, τη σκυτάλη πλέον παίρνουν οι εκλογές στη Μ. Βρετανία. Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης η Τερέζα Μέι σε έκτακτο διάγγελμά της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Εξηγώντας την απόφασή της είπε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και μετά την επιλογή για το Brexit η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. «Και αυτό το κατάφερα» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέι, την Τετάρτη (19/04) θα καταθέσει τη σχετική πρόταση για τις πρόωρες εκλογές προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.
Εξάλλου, η ίδια είπε πως η απόφαση της χώρας για το Brexit είναι αμετάκλητη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στην ΕΕ».
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η προσφυγή της κ. Μέι σε πρόωρες κάλπες ήταν αναμενόμενη, καθώς η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων με φόντο το Brexit, όπως τη στάση της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, που έχουν εκφράσει κάθετα την αντίθεσή τους στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανής πρωθυπουργού.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Independent», δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της πρωθυπουργού, καθώς η ίδια στο παρελθόν υποστήριζε ότι οι εκλογές θα γίνονταν κανονικά το 2020.
Οργή στη Σκωτία
Δριμύτατη επίθεση εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά και την απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, εξαπέλυσε την Τρίτη (18/04/2017) η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.
«Οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκωτία», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κ. Στέρτζον.

Γερμανία

Λίγους μήνες μετά, στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
Προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με 35% έναντι 31% των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, δείχνει τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild (Bild am Sonntag)
Το ποσοστό του SPD υποχωρεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Αριστερά έρχεται τρίτο κόμμα με 9% μαζί με το ξενόφοβο AFD και ακολουθούν οι Πράσινοι με 7% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 6%.
Η έρευνα έγινε απο την εταιρεία Trend με τη συμμετοχή 2.436 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων ατόμων το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου