Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Μετά τη Μάλτα: Παρασκηνιακές επαφές - «Πάγος» από Σόιμπλε και στήριξη από Ολάντ...!!!

Γιάννη Αλμπάνη

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών κινείται πλέον στην τροχιά της συμφωνίας της Μάλτας.  

Χτες ανακοινώθηκε ότι τα κλιμάκια θα επιστρέψουν μετά τις 23 Απριλίου, οπότε θα τελειώσει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Χτες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε με μια ιδιαίτερα… παγερή δήλωση για τις ελληνικές προσδοκίες. Ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ από τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου στη Μαδρίτη στήριξε τις ελληνικές θέσεις.

Παρασκήνιο μέχρις τις 23/4

Παρά το ότι η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα κλιμάκια θα επέστρεφαν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, χτες να ανακοινώθηκε ότι εντέλει θα επιστρέψουν μετά τις 23 Απριλίου, οπότε θα έχει λήξει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Φαίνεται ότι τα κλιμάκια ουσιαστικά θα επικυρώσουν με την παρουσία τους μια συμφωνία που θα έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε αυτήν την εκτίμηση συντείνουν τόσο οι πληροφορίες ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη βρίσκεται σε παρασκηνιακές επαφές με Ευρωπαίους Αξιωματούχους, όσο και οι συναντήσεις της Ανγκέλα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρρντ στο Βερολίνο όπου αντικείμενο συζήτησης ήταν και το ελληνικό χρέος. Οι επαφές Μέρκελ-Λαγκάρντ γίνονται στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης που έχει καλέσει η καγκελάριος για το ελεύθερο εμπόριο.

«Πάγος» από Σόιμπλε

Εντωμεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε. Ο «Μέτερνιχ» της ευρωζώνης δια της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος:. «Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και ύστερα θα εξετάσουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Αξιωματούχος του Μαξίμου απάντησε λέγοντας ότι: «ο οδικός χάρτης δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.»  Προσέθεσε δε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). «Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ.». 
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρει, είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές.
Για τη συμφωνία στο Eurogroup αναφέρει πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μεταξύ των θεσμών. Τα βαθύτερα αίτια, εξηγεί ο Σόιμπλε, είναι ότι αποκλίνουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ετσι προκύπτουν και διαφορετικοί αριθμοί. 

Στήριξη από Ολάντ

Τα καλά νέα για την κυβέρνηση ήρθαν χτες από τη Μαδρίτη όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος των Χωρών του Νότου. Στις δηλώσεις που έκανε με τη Σύνοδο, ο Φρανσουά Ολάντ πήρε σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων: «Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση.»
Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο ότι εκπνέει η θητεία του Γάλλου προέδρου, αλλά ότι στη σημερινή «γερμανική» Ευρώπη η Γαλλία έχει ολοένα και μικρότερο πολιτικό βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου